MİMARLIK VE
TASARIM FAKÜLTESİ
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Uygulamalı Dersleri Hakkında Duyuru

Değerli öğrencilerimiz,

İstanbul Ticaret Üniversitesi olarak tüm dünyayı etkisi altına alan COVID 19 salgınının Türkiye’de yayılmaya başladığı günden beri sorunlar karşısında akademik anlamda her türlü alternatifi düşünerek öğrencilerimizi mağdur etmeyecek çözümler sunmaya çalışıyoruz. Önceki duyurularımızda bazı uygulamalı derslerin uzaktan eğitim yoluyla uygulanamayacağı belirtilmişti. Ancak gündelik hayatın normal seyrine ne zaman döneceğinin kestirilememesi sebebiyle bu derslerin durumu değerlendirilerek uzaktan verilebilecek dersler belirlenmiştir.

Uzaktan eğitime geçilmeden önce derslerin belli bir seviyeye kadar işlenmesi dolayısıyla ve yüz yüze eğitime ne zaman geçileceği kestirilemediğinden derslerin olabildiğince devam ettirilmesinden yana karar alınmıştır. Uygulamalı derslerin işleyişi esnasında oluşabilecek sıkıntılarla ilgili geri bildirimleriniz göz önünde bulundurularak aşağıdaki değerlendirme yapılmıştır:

UYGULAMALI DERSLERİN BAHAR DÖNEMİNDE UZAKTAN EĞİTİMLE ALINMASI HALİNDE:

Bu durumda öğrencilerimiz dersi döneminde tamamlayabilecek ve salgının yaz okulu dönemine sarkıp sarkmayacağı konusundaki belirsizlikten etkilenmeyecektir.

Üniversitemiz ve Bölümlerimiz uygulamalı derslerin de nitelikli bir şekilde uzaktan tamamlanabilmesi için gerekli desteği verecektir. Ayrıca uzaktan eğitimde başarısız olan öğrencilerin dersi yaz okulunda tekrar alma hakkı oluşacaktır. Aksi taktirde dersin bir kere alınmış olma şartı sağlanamadığından yaz okulunda söz konusu ders alınamayacaktır.

UYGULAMALI DERSİN ÖĞRENCİ TARAFINDAN BIRAKILMASI HALİNDE:

Ders bırakma süreci devam ettiği için uzaktan alınabileceğine kanaat getirilemeyen uygulamalı ders bırakılabilir ancak bu durumda; yönetmelik gereği yaz okulunda dersin alınması mümkün değildir. Okulumuz Yaz Okulu Yönetmeliğine göre öğrenci, alt yarıyıllara ait devamsız veya başarısız olduğu ve genel not ortalamasını (GNO) yükseltmek için daha önce başarılı olduğu dersleri alabilir.

Dersin bırakılması halinde, söz konusu ders önümüzdeki eğitim yılı başladığında bir dönemlik kayıpla irregular ya da bir yıl sonra döneminde regular olarak iki dönem kayıpla alınabilir. Bu durumda oluşabilecek mali kayıplar da göz önünde bulundurulmalıdır.

UYGULAMALI DERSLERİN BAHAR DÖNEMİNDE AÇILMAYIP YAZ DÖNEMİNE BIRAKILMASI HALİNDE:

Yaz dönemi haziran ayında başlamaktadır. Bu tarihte salgının devam etmesi durumunda, derslerin yüz yüze yapılabilme garantisi bulunmamaktadır. Bu durumda hem dönem kaybı oluşacak hem de ara verilmesine rağmen yine dersin uzaktan alınması gerekebilecektir. Şartların iyileşmesi halinde ise akademik takvim açısından bir sonraki eğitim yılına yetişebilmek üzere sıkışık ve yoğun bir öğretim süreci öngörüsünde bulunulmaktadır. Bu durumda da dönem kaybı sebebiyle mali kayıplar göz önünde bulundurulmalıdır.

TEKNİK DONANIM YETERSİZLİKLERİ VE OLANAKSIZLIKLAR YAŞANMASI HALİNDE “KAYIT DONDURULMASI”:

İsteyen öğrencilerimiz YÖK’ün 19.03.2020 tarihli yazısıyla 2019-2020 Bahar Dönemi için tanıdığı kayıt dondurma hakkından yararlanabileceklerdir. Ancak bir dönemlik kaydın dondurulması durumunda, yönetmelik gereği yaz okulundan yararlanılamayacağı, dönem kaybı yaşanacağı ve özellikle ön koşullu derslerde irregular konuma düşme ihtimali oluşacağı göz önünde bulundurulmalıdır.

Yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda dersten çekilmek ya da kayıt dondurmak isteyen öğrencilerimizin 8 Nisan 2020 Çarşamba günü saat 16:30’a kadar İdari Ofis Müdürlüğü Öğrenci İşleri Birimine yazılı bildirimde bulunması gerekmektedir. Derslere uzaktan devam edecek öğrencilerimizin herhangi bir bildirimde bulunması gerekmemektedir.

Konuyla ilgi soru ve görüşlerinizi bilgi@ticaret.edu.tr mail adresine iletebilirsiniz.