ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI
2023-2024 Bahar Yarıyılı Çift Ana dal Başvuruları

2023-2024 Bahar Yarıyılı Çift Anadal Başvurusu

2023-2024 ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI ÖNLİSANS PROGRAMLARI İÇİN ÇİFT ANADAL  BAŞVURU DUYURUSU

 BAŞVURU VE KAYIT TAKVİMİ

Başvuru Tarihleri 29 – 30 Ocak 2024
Sonuçların İlan Tarihi 02 Şubat 2024
Kayıt Tarihleri 05 – 06 Şubat 2024

 

Çift Anadal / Yan dal başvuruları ilan edilen tarihlerde Öğrenci Bilgi Sisteminiz üzerinden yapabilirsiniz.

➢ Başvuru formunun doğru ve eksiksiz olarak doldurulması ve istenilen belgelerin online olarak yüklenmesi gerekir.

➢ Posta yolu ile yapılan başvurular kabul edilmez.

 

ÇİFT ANADAL (ÇAP) PROGRAMI

BAŞVURU ESASLARI

  1. Öğrenci Ön Lisans diploma programlarında en erken ikinci yarıyılın başındaen geç ise üçüncü yarıyılın başında başvurabilir.
  2. Başvuru anında ana dal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 üzerinden 70 (4 üzerinden 2,72) olan ve ana dal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20’sinde bulunan öğrenciler ikinci ana dal diploma programına başvurabilirler.
  3. Ana dal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 üzerinden 70 (4 üzerinden 2,72) olan ancak anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20’sinde yer almayan öğrencilerden çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olanlar da çift anadal programına başvurabilirler.
  4. Çift ana dal diploma programına başvurabilmesi için öğrencinin başvurduğu yarıyıla kadar ana dal diploma programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlaması

KABUL VE KAYIT ESASLARI

  1. Çift ana dal başvurusu, öğrencinin kayıtlı bulunduğu ve başvurduğu ön lisans programlarının bağlı bulunduğu bölüm başkanlarının, bölüm başkanı yoksa Meslek Yüksekokulu Müdürlüğünün olumlu görüşü üzerine, başvurduğu bölüm/programın bağlı bulunduğu Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulunca kabul
  2. Aynı anda birden fazla ikinci ana dal diploma programına kayıt yapılamaz.
  3. Ancak, aynı anda ikinci ana dal diploma ile yan dal programına kayıt yapılabilir.
  4. İkinci ana dal diploma programındaki öğrenci, ana dal diploma programında kurum içi geçiş hükümlerine uygun koşulları sağladığında ikinci ana dal diploma programına yatay geçiş

ÇİFT ANADAL BURS ESASLARI

  • Tam burslu, indirimli veya ücretli olmasına bakılmaksızın çift ana dal/programına kabulde kullanılan genel not ortalaması 4.00 üzerinden en az 3.25 olan öğrenciler, ücretsiz olarak çift ana dal programlarına kaydolabilirler. Bu burs hakkından kayıt esnasında 3.25 GNO sağlayan öğrenciler bir defaya mahsus olmak üzere faydalanabilirler..
  • Çift ana dal bursu, öğrencinin akademik yılsonunda, ana dal GNO’ nun 3.25’in altına düşmesi halinde kesilir. İzleyen yıllarda ana dal GNO’nun 3.25’in üzerine çıkması halinde, öğrenci bir defaya mahsus olmak üzere yeniden burs alma hakkından faydalanabilir.
  • Ana dal GNO 3.25 üzerinde olan öğrencilerin kazanmış olduğu çift ana dal bursu; anadaldan mezun olduklarında 3,25 üzerinde bir GNO ile mezun olunmuş ise çift ana dal programının normal öğretim süresi boyunca devam eder, altında ise sona erer.
  • ÖSYM bursu; ana dal programından mezun olduktan sonra, çift ana dal programının normal öğretim süresince devam eder.
  • ÖSYM burslusu olarak yerleşen öğrenciler; kayıt oldukları yılın taban puanı dikkate alınarak, çift ana dal yapmak istediği programın ilgili yıldaki taban puanına uygun şekilde hak kazanacağı ÖSYM bursu ile programa kayıt yaptırabilirler.

ÇİFT ANADAL MEZUNİYET ESASLARI

  • Çift Ana dal programında kayıtlı öğrencilerin ikinci ana dal programından mezun olabilmek için 120 AKTS öğrenci iş yükünü tamamlamış olması
  • Çift ana dal öğrencisi, izlediği ana dalların tüm zorunlu derslerinden başarılı olduğu ve varsa bitirme projesi veya projeleri kabul edildiği takdirde, her iki ana dalda da ayrı ön lisans diploması almaya hak kazanır; ancak, ikinci ana daldan mezun olabilmek için birinci ana dalda GNO’nın 100 üzerinden 70 (4 üzerinden 2,72) olması
  • İkinci ana dal ön lisans programına devam eden öğrenciye mezuniyet diploması ancak devam ettiği birinci ana dal diploma programından mezun olması halinde
  • Birinci ana dal diploma programından mezuniyet hakkını elde eden ancak ikinci ana dal diploma programını bitiremeyen öğrencilerin öğrenim süresi, ikinci ana dal diploma programına kayıt yaptırdığı eğitim öğretim yılından itibaren 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin (c) fıkrasında belirtilen azami süredir (4 yıl).

KREDİ YÜKÜ & BAŞARI DEĞERLENDİRME

  1. Çift ana dal yapan öğrenciler birinci ana dal müfredatının zorunlu ve seçmeli derslerinin tamamını, ikinci ana dal müfredatındaki zorunlu derslerinin ve çift ana dal programında belirlenen seçmeli derslerinin tamamını almak zorundadırlar.
    Bununla birlikte birinci ana dalda alınan seçmeli dersler ikinci ana daldaki seçmeli dersler yerine saydırılabilir. Çift ana dal öğrencilerinin bireysel ders programlarında, ana dalların zorunlu derslerinin çakışmaması esastır. Çakışma halinde birinci ana dal derslerinin öncelikle alınması zorunludur.
  2. Çift ana dal ikinci diploma programında öğrenim gören öğrencinin ana dal programında almış olduğu ve eşdeğerlikleri kabul edilen dersler, not çizelgesinde gösterilir.
  3. Çift ana dal programından iki yarıyıl üst üste ders almayan öğrencinin ikinci ana dal diploma programından kaydı silinir. ,
  4. Çift ana dal öğrencisi iken, birinci ana dalda herhangi bir yarıyıl sonunda 100 üzerinden 65’in (4 üzerinden 2,50) altında olan öğrenciler, izleyen yarıyıl boyunca ikinci ana dal öğrenciliği bakımından sınamalı öğrenci sayılır. Tüm çift ana dal öğrenimi süresince öğrencinin genel not ortalaması bir defaya mahsus olmak üzere 100 üzerinden 65’e (4 üzerinden 2,50) kadar düşebilir. Genel not ortalaması ikinci kez 100 üzerinden 70’in 70 (4 üzerinden 2,72) altına düşen öğrencinin ikinci ana dal diploma programından kaydı silinir.
  5. Çift ana dal öğrencisi sıfatını yitiren öğrenci, birinci ana dalında öğrenimine devam eder. Çift ana dal öğrenciliği sıfatını yitiren öğrenci, herhangi bir dalda çift ana dal öğrenimi yapamaz. Burslu öğrenciler bakımından yükseköğretim mevzuatında ve Üniversite düzenlemelerinde yer alan kısıtlama ve hukuksal sonuçlar saklıdır.
  6. Sınamalı statüde geçen süreler de toplam öğretim süresinden sayılır.
  7. Üniversitenin Yaz Öğretimi Yönetmeliği hükümleri, çift ana dal öğrencileri için de geçerlidir.

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

  • Onaylı Transkript (Öğrenci İşleri Daire Başkanlığından Onaylı Olmayan Transkript ile yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.) (Bilgi Amaçlı Transkript kabul edilmez)
  • ÖSYM Yerleştirme Belgesi (Okulumuza yerleştiğinizi gösterir)
  • ÖSYM Sınav Sonuç Belgesi

 

2023-2024 Bahar Yarıyılı Ön Lisans Programları İçin Çift Anadal Kontenjanları için tıklayınız.