İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ PSİKOLOJİ İngilizce Destekli
Bölüm Başkanımızla Röportaj

Bölüm Başkanımız Dr. Yasemin Kuşa sorduk

Psikoloji Bölümü, güçlü teorik zemin ve uygulama becerisi kazandıran staj imkanlarıyla öğrencilere kapsamlı bir eğitim sunuyor. Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Kuş, psikoloji bölümünün misyonu, vizyonu ve sunduğu programların detaylarını paylaştı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Kuş, Psikoloji Bölümüne dair sorularımızı cevapladı.

Psikoloji Bölümünü misyonu ve vizyonu nedir?

Öncelikle psikoloji biliminin ne olduğunu tanımlamakla başlayabiliriz aslında misyonu söylemeden önce. Psikoloji bölümü, bireylerin davranışlarını anlamak, yordamak ve tahmin etmek üzere aslında açıklamayı amaçlayan ve bunu yaparken de bilimsel veri yöntemlerini, bilimsel araştırma yöntemlerini kullanma ışığında insan davranışını, bireylerin davranışını anlamayı, açıklamayı ve tahmin etmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda da aslında bölümümüz kapsamında öğrencilerimizin bu bilimsel adımlar eşliğinde insan davranışında ve daha ötesinde aslında çevreye ilişkin gözlemlerini, kendilerini tanımalarını, etrafında olup bitenleri anlamalarını ve diğer insanların davranışlarını açıklayabilme, anlayabilme ve tahmin edebilme becerisi kazandırmayı amaçlıyoruz. Çeşitli alt alanlara ilişkin yetkinlikler sunmayı yine misyonumuz dahilinde ele alabiliriz.

Psikoloji Bölümünün programları ve bu programların öğrencilere katkıları nelerdir?

Bölümümüzdeki program İngilizce destekli olarak geçmektedir. Yani kısmi olarak belirli derslerimiz İngilizce olarak sunulmaktadır. Bu da aslında hem uluslararası literatürü takip edebilmek adına dil becerisinin bir yandan devam etmesi hem de yerel ve milli bazı olguları anlayabilmek ve psikolojinin iç içe olduğunu düşündüğümüzde insanla kendi dilimize de hâkim olma becerisi gerekmekte. Bu ikisini bir arada sunduğu için bölümün önemli bir özelliği olduğunu düşünüyorum. Hem uluslararası hem de ulusal düzeyde yetkinlik sağlaması yine amaçlarından bir tanesi. Bölümümüzdeki müfredattan bahsetmek gerekirse bölüm kapsamında bilgi vermek için diyebiliriz ki psikoloji alanı çok geniş bir alan aslında. Farklı alt dalları var, birbirinden oldukça ayrışan ve bu alanların hepsine dair öğrencilere haberdar etmek, bilgi sunmak da yine program dahilindeki dersler sayesinde sağlanabilir.

Öğrenciler Psikoloji Bölümünü neden tercih etmeli?

Öncelikle aslında okumaya karşı hevesin ve motivasyonun olması çok kritik psikolojide. Çünkü eğer kendini keşfetmeyi, etrafta soru sormayı, öğrenmeyi ve sürekli öğrenmek de bu işin bir parçası aslında mesleki deneyimde. Hayat boyu sürecek öğrenmeyi açık olmak, etrafa karşı meraklı olmak ve okumak, kritik düşünebilme becerisinin de güçlü olması aranın ilk özelliklerinden biri diyebilirim. Eğer bunlar sizde olduğunu düşünüyorsanız psikoloji bölümü iyi bir tercih olacaktır.

Psikoloji Bölümü öğrencileri iş dünyasına nasıl hazırlanıyor?

Psikolojinin çok fazla alt alanı var ve bu alt alanların hepsi aslında belirli çalışma disiplinlerine sahip birbirinden farklılaşan. En önemli özelliklerinden biri üniversitemizin staj imkanının sunması. Bu staj imkanında zorunlu staj kategorisinde ele alınması. Böylece mezun olmadan önce hangi alana ilgileri varsa onu uygulamada görebilme şansları oluyor ve gerçekten hayal ettikleriyle, bekledikleriyle, öğrendikleriyle derste uygulama arasında onların tatminini sağlıyor mu o meslek, buna karar verebiliyorlar diyebilirim.

Psikoloji Bölümü Ar-Ge faaliyetleri ve bu faaliyetlerin topluma faydaları nelerdir?

Bu bölüm akademisyenleri tarafından gerçekleştiren araştırmalar, yenilenen, gelişen dünyanın aslında ve içinde yaşayan insanın ihtiyaçlarına karşılık gelebilecek ya da yeni ortaya çıkan sorunlara ışık tutmak ve bunlarla ilgili çözümler bulmayı amaçlıyor. Aslında bu doğrultuda da güncel yaşanan sorunlar veya insanların deneyimlediği süreçlerle ilgili de akademik çalışmalar sunmak diyebilirim.

Psikoloji Bölümünü İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde okumanın avantajları nelerdir?

Psikoloji hem güçlü bir zemine sahip olmak teorik olarak hem de bunun yanında uygulama becerisi gerektiriyor. Ve bu ikisini bir araya getirebilmek için de öğrencilerimize staj imkânı sunuyoruz. İki tane zorunlu stajımız bulunmaktadır. Bu stajlardan biri gelişim psikolojisi alanında, diğeri ise uygulamalı psikoloji alanındadır. Uygulamalı psikoloji alanı çok geniş olup içerisinde adli psikoloji, bilişsel psikoloji, neuroscience içerebilir, klinik psikoloji, endüstri ve örgüt psikolojisini içermektedir. Bu alanlarda staj yapabilmeleri için öğrencilerimize yardımcı olmaktayız. Belirli şirketlerle veya staj yapabilecekleri kurumlarla da protokoller eşliğinde staj süreçleri hem daha kolay hale gelebilmektedir.

Psikoloji Bölümü gelecek hedefleri nelerdir?

Psikoloji bölümünü sadece ulusal değil aslında uluslararası alanda da yeterli sahip mezunlarımızın alınması için akreditasyon süreçlerini takip etmeyi planlıyoruz. Bunun için de ilgili süreçlere adımlar atılması da planlanıyor diyebiliriz.

Psikoloji Bölümünün En’leri Nelerdir?

Bölümümüzün hem Türkçe hem İngilizce eğitimi fırsatı sunuyor olabilmesi, aynı zamanda staj imkanlarının olması ve aslında İstanbul Ticaret Odası’yla olan bağı sayesinde stajlar konusunda da birçok kolaylığı beraberinde getiriyor olması en’ler konusunda sayabileceğim özelliklerdir.