İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Enflasyon Çalışmaları Süreçleri’ panelinde, istatistik biliminin iş dünyasındaki önemine vurgu yapıldı. İstanbul Ticaret Odası Stratejik Araştırmalar Merkezi (İTOSAM) uzmanları, özellikle sağlık sektöründe istatistikçilere büyük fırsatlar sunduğunu belirtti ve genç mezunlara bu alana yönelmeleri tavsiyesinde bulundu.
Panelin “İstatistik Alanında Kariyer Süreçleri” başlıklı ilk oturumunda konuşan İTOSAM Müdürü Dr. Ufuk Özen, istatistik bölümünün vakıf üniversiteleri arasında sadece İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde bulunduğunu belirtti. Dr. Özen, istatistik biliminin tanımını yaparak, bu disiplinin iş dünyasında nasıl kapılar açtığını ve pandemi döneminde şirketlerin karşılaştığı risk yönetimi sorunlarını nasıl çözdüğünü anlattı. Sağlık sektöründeki açık nedeniyle, istatistikçilerin bu alanda büyük fırsatlar bulabileceğini vurgulayan Dr. Özen, genç mezunlara sağlık sektörüne yönelmeleri çağrısında bulundu.
‘Teknik Süreçler ve İndekslerin Önemi’ başlıklı ikinci oturumda İTOSAM İstatistik Birimi Yöneticisi Tolga Yıldırım, İstanbul Ticaret Odası’nın enflasyon çalışmalarının nasıl yürütüldüğünü detaylı bir şekilde açıkladı. Yıldırım, 12 kişilik bir ekiple sahada yürütülen çalışmaların arz ve talepteki değişikliklerin hayatımıza etkilerini gösterdiğini belirtti. Mal ve hizmet sepetinin oluşturulması ve yöntemlerin uygulanması sürecine değinen Yıldırım, İstanbul’un ilk enflasyon verisi olan ve İTO tarafından gerçekleştirilen ‘İstanbul’da Hayat Pahalılığı Müşiresi’nin tarihçesini anlattı. 1914 yılında başlayan bu çalışmaların günümüzde ayda 15 binin üzerinde fiyat toplama ve 242 maddeye ulaşma başarısını gösterdiğini kaydetti.
Etkinliğin son bölümünde, İstanbul Ticaret Üniversitesi mezunu ve İTOSAM Uzmanı Bihter Uzunburun Babat, İstatistiki Birim Yayın çalışmalarını katılımcılarla paylaştı. Babat, İTOSAM’ın yayınladığı raporlar ve istatistiksel analizler hakkında bilgi verdi.