İLETİŞİM FAKÜLTESİ MEDYA VE İLETİŞİM
İstanbul Ticaret Üniversitesi Uluslararası İşbirliğini Güçlendiriyor

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ömer Torlak, Özbekistan’da düzenlenen uluslararası sempozyum vesilesiyle Özbekistan’daki çeşitli üniversitelerin yetkilileri ile önemli görüşmeler gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Ömer Torlak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Çaha, Medya ve İletişim Çalışmaları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdülhamit Avşar, Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hanifi Parlar ve akademisyenlerimizden Dr. Zebiniso Kamalava ve Kamala Valiyeva ile akademisyenler ve basın mensupları Özbekistan’ın Gülistan şehrinde Gülistan Devlet Üniversitesi yerleşkesinde düzenlenen “Kaliteli Eğitim ve Disiplinler Arası Yaklaşım: Sorunlar, Çözümler ve İş Birlikleri” konulu uluslararası konferansa katıldılar.

Prof. Dr. Torlak ve beraberindeki heyet, üniversiteye gelişlerinde Gülistan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin T. Hociyev tarafından karşılandı. Ardından konuklar onuruna üniversite korosu tarafından Türkçe ve Özbekçe şarkılardan oluşan konser verildi, geleneksel adetlere uygun olarak ekmek, bal ve tuz ikram edildi.

Sirderya Bölge Valisi Akmal Mahmudaliev’in de katıldığı sempozyumun açılışında bir konuşma yapan İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Ömer Torlak, kaliteli eğitimin sağlanmasında üniversiteler arası işbirliklerinin önemine ve Türkiye Cumhuriyeti tecrübesine değindikten sonra, üniversite olarak ikili işbirliklerine büyük önem verdiklerini ifade etti. Bu anlamda Özbekistan’a da özel bir önem verdiklerini belirten Prof. Torlak, “Dost ve kardeş ülke Özbekistan’la yüksek öğretim alanında işbirliği gerçekleştirmekten memnuniyet duyuyorum.” dedi.

Gülistan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Muhsin T. Hociyev de, üniversiteler arasında kapsamlı işbirliklerine, özellikle ikili eğitim ilişkilerini geliştirmeyi hedeflediklerini belirterek, katılımından dolayı Rektör Torlak’a teşekkür etti.

Sempozyuma başta İstanbul Ticaret Üniversitesi olmak üzere Türkiye’den dört farklı üniversiteden katılım olmasının değerli olduğunu söyledi.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Sirderya Bölge Valisi Akmal Mahmudaliyev ise eğitim alanında uluslararası işbirliklerini çok önemsediklerini, kendisinin de bölgesinde bulunan üniversitelerin bu tür girişimlerini şahsen desteklediğini dile getirdi. Rektör Torlak’ın şahsımda sempozyuma katılan tüm akademisyenlere teşekkür etti.

Açılışta konuşma yapan İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Ömer Çaha da Özbekistan’ın yetiştirdiği Biruni, İbn Sina, Farabi gibi alimlere dikkat çekerek, bu toprakların yüzyıllar boyu bilime önemli katkılar yaptığını, halen de bilim dünyasına ışık saçma potansiyeli taşıdığını söyledi.

Sempozyumun açılışına çevrimiçi olarak katılan Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu ile Kazan Federal Üniversitesi Rektörü de üniversiteler arası işbirliği ve kaliteli eğitimin önemine değindiler, karşılıklı işbirliklerinin artması gerektiğini ifade ettiler.

İki gün süren etkinliğe, İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü Başkanı Prof.Dr. Abdulhamit Avşar, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Başkanı Doç.Dr. Hanifi Parlar, ayni bölüm öğretim üyesi Dr. Zebiniso Kamalova, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Dr. Kamala Valiyeva da katılarak alanlarıyla ilgili eğitimin kalitesini arttırmaya yönelik sözlü bildiri sunumları yaptılar.

Etkinlik kapsamında Türk İslam Medeniyeti’nin kurucu merkezleri olan Semerkant ve Buhara’da da temaslarda bulundular.

Heyet, Buhara’da Buhara Pedagoji Enstitüsü Rektör Yardımcısı Dr. Şerzod Murodov tarafından karşılandı. Rektör Torlak ile Muradov arasında yapılan görüşmede, ikili işbirliği imkanları değerlendirdi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ömer Torlak daha sonra Buhara Devlet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Abror Turoboviç ile de bir görüşme yaptı. Bu görüşmede de iki üniversite arasındaki işbirliği imkanları ele alındı.

Semerkant ve Buhara ziyaretleri sırasında İmam Buhari, İmam Maturidi, Abdülhâlik Gücdüvânî, Bahaeddin Nakşibendi, Emir Timur türbeleri ile Şah-ı Zinde Külliyesi de ziyaret edildi.

Yine Semerkant’ın simgesi haline gelen Registan ile dünyanın en büyük müze şehirlerinden olan Buhara’daki Türk-İslam eserleri de büyük hayranlıkla gezildi.

25-28 Mayıs 2023 tarihleri arasında dört gün süren sempozyum ve sempozyum bağlamındaki ziyaretlere İstanbul Ticaret Üniversitesi yetkilileri ve akademisyenlerinin yanı sıra Balıkesir Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Kültür Üniversitesi’nden de akademisyenler katıldı.