1. Yarıyıl:
Zorunlu Dersler: (Teorik Uygulama Kredi AKTS Grup)
LNG117 Genel İngilizce 1 (2 0 2 2 G)
Geniş Zaman, Şimdiki Zaman, Geçmiş Zaman, Kipler, Edatlar, Eylemsiler, Gelecek Zaman, Diyaloglar, Role- Play, Çeviri, Metin okuma.
GNL105 Türk Dili 1 (2 0 2 2 G)
Dil kavramı. Dil-düşünce ilişkisi. Dil-kültür ilişkisi. Dünya dilleri (köken ve yapı Bakımından). Türk dilinin Dünya dilleri arasındaki yeri. Türk Dilinin tarihsel gelişimi. Türk dilinin yapısı. Türk Dilinin ses bilgisi. Günümüz Türkçesi. Yazma eylemi ve kompozisyon bilgileri. Yazım Kuralları. Doğru ifade. Bilim dili ve bilim dili olarak Türkçe. Türk şiiri ve şiir dili.
FEF111 Fizik 1 (4 0 3 4 TB)
Fizik ve Ölçme, Vektörler, Bir boyutta hareket, İki boyutta Hareket, Hareket Kanunları, Dairesel Hareket ve Newton Kanunlarının Diğer Uygulamaları, İş ve Kinetik Enerji, Potansiyel Enerji ve Enerjinin Korunumu, Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar, Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi, Yuvarlanma Hareketi ve Açısal Momentum, Statik Denge ve Esneklik, Titreşim Hareketi, Mekanik dalgalar, Sıcaklık, Isı ve Termodinamiğin birinci yasası, Gazların kinetik teorisi, Isı makinaları, Entropi ve Termodinamiğin ikinci yasası.
FEF121 Fizik 1 Lab (0 2 1 3 TB)
Fizik 1 dersinde görülen temel kavramların lab ortamında uygulamaları.
MAT121 Matematiksel Analiz 1 (4 0 4 7 TB)
Öğrencilere temel Matematik bilgisini vermek, alanında karşılaştığı problemleri analiz edebilmek ve problem çözme yeteneğini kazandırmak, Analitik düşünme, tartışma ve değerlendirme özelliğini kazandırmak, Matematiksel modelleme yapabilme becerisi kazandırmak ve alanlarında matematiksel ilişkilerden yararlanmayı ve kullanabilmelerini öğretmek, Elektrik Elektronik Mühendisliği program çıktılarına katkı ve destek sağlamaktır.
MEE113 Mekatronik Mühendisliğine Giriş (2 0 2 5 M)
Analog ve dijital elektronik, sensörler, çeviriciler, eyleyiciler ve mikrodenetleyicileri içerecek şekilde mekatroniğe giriş işlenecektir. Öğrenciler mekatronikteki temel konseptler ve mekatronik sistemleri oluşturan ana elemanları kullanacak seviyede bilgi kazanacaktır. Laboratuvar deneyleri öğrencilerin komponentler ve ölçüm sistemlerini kullanarak deneyim kazanmasını amaçlamaktadır.
BIL131 Programlama 1 (2 2 3 7 M)
Programlamanın temelleri, If, While, For. For döngüsüyle matris işlemleri, , diziler ve matrisler kullanarak kompleks işlem örnekleri, döngüleri kullanarak fonksiyonların grafiklerini alma işlemleri örnekleri, verilere eğri oturtma işlemleri örnekleri, numerik türev, integral alma, matematiksel fonksiyonu bir limite götürme işlemleri örnekleri, numerik olarak bir değere yaklaşan fonksiyon çözdürme örnekleri.
2. Yarıyıl
Zorunlu Dersler: (Teorik Uygulama Kredi AKTS Grup)
LNG118 Genel İngilizce 2 (2 0 2 2 G)
Pozitif cümleler, olumsuz senences ve sahip sorular, pozitif cümleler, olumsuz cümleler ve sorular ile irade, Gelecek Zaman, Gerunds ve infinitive, Nonspesifik tutarları ile Nesne zamirleri, Past Progressive Tense, Olumlu cümleler, olumsuz cümleler ve Past Progressive, Cümleleri ile sorular, Sıfatlar ile ilgili Kelimeler, Koşullu Cümlelerin Sırası: Tip 1, İyelik Zamirleri, Manner zarfları
GNL106 Türk Dili 2 (2 0 2 2 G)
Yazı türlerinin genel özellikleri. Türk Edebiyatında, roman, öykü, tiyatro, eleştiri. Sözlü anlatım; açık oturum, tartışma, panel, sempozyum. Sözlü anlatımlarla ilgili kurallar, örnekler. Sözlü ve yazılı anlatım türleriyle ilgili öğrenci çalışmalarının değerlendirilmesi. Edinilen bilgilerle ilgili olarak, sınava yönelik tekrarlar, çalışmalar.
FEF112 Fizik 2 (3 0 3 4 TB)
Elektromanyetik kavramların temel prensip ve kuramları: Coulomb yasası, Elektrik alanı, Gauss yasası, elektrik potansiyeli, DA Elektrik devreleri, manyetik alan, Manyetik alan kaynakları, Ampere yasası, Faraday yasası, maddenin manyetik özelikleri, AA devreleri, Maxwell denklemlerinin sunumu, Elektromanyetik dalga kavramı.
FEF122 Fizik 2 Lab (0 2 1 3 TB)
Fizik 2 dersinde görülen temel kavramların lab ortamında uygulamaları.
MAT122 Matematiksel Analiz 2 (4 0 4 7 TB)
Öğrencilere Matematik bilgisini vermek, alanında karşılaştığı problemleri analiz edebilmek ve problem çözme yeteneğini kazandırmak, Analitik düşünme, tartışma ve değerlendirme özelliğini kazandırmak, Matematiksel Modelleme yapabilme becerisi kazandırmak ve alanlarında matematiksel ilişkilerden yararlanmayı ve kullanabilmelerini öğretmek, Elektrik-Elektronik Mühendisliği program çıktılarına katkı ve destek sağlamaktır.
ENG126 Mühendislik Matematiği 1 (3 0 3 5 TB)
Mühendislik uygulamalarıyla, lineer denklem sistemleri, matrisler ve matris işlemleri. Lineer sistemlerin çözümü. Determinantlar ve özellikleri. Reel vektör uzayları, lineer bağımsızlık, homojen sistemler. Özdeğerler ve özvektörlerin mühendislikteki çeşitli uygulamaları.
BIL132 Programlama 2 (2 2 3 4 M)
Program yazarken kullanacağı akış diyagramları ve yalancı kodların tanıtımı. C programlama dilinin yapısı. Editörün kullanımı. Veri tipleri ve Bellekte gösterimi. Kullanıcı tanımlı fonksiyonların oluşturulması ve Fonksiyonlara parametre aktarımı. Dinamik diziler ve Belleğin dinamik olarak Kullanılması. Katarlar ve Katar Fonksiyonları. Katarlar üzerinde ve Bellek Alanında İşlem Yapan Fonksiyonlar. Pointerler.
GNL112 Şehir ve Kültür İstanbul (2 0 2 3 G)
Bireyin yaşadığı şehri tanıması, aidiyet duygusu içinde ona sahip çıkması, sosyal ve kültürel bilincin geliştirilerek çok yönlü bir kişilik kazanması.
3. Yarıyıl
Zorunlu Dersler: (Teorik Uygulama Kredi AKTS Grup)
GNL101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 1 (2 0 2 2 G)
Türkiye’nin cumhuriyetin kurulmasından itibaren geçirdiği evreleri, diğer ülkelerle ilişkilerini, çağdaş uygarlığa katılma atılımlarını değerlendirir. Ortaya atılarak bunun iş planına dönüştürülmesi, elektronik ticaret yöntem ve araçlarının tanıtılması
EEE223 Elektronik Devreler (3 1 3,5 6 M)
Fiziksel devreler. Empedans, akım, güç ve enerji tanımları ve bunların dalga biçimleri. Kirchoff kanunları: Akım ve gerilim denklemleri. Empedans ve akım ilişkileri. Devre çizimi. İdeal devre elemanları. Fiziksel elemanların modellemesi. RLC devre analizi, Bode grafiği. Pasif filtreler. Yarıiletkenler: diyotlar, BJT’ler, Mosfet’ler, Tiristörler. Yükseltici devreleri. İşlevsel yükselticiler.
MEE217 Malzeme ve İmalat Teknolojileri (3 0 3 5 M)
Ders kapsamı temel malzeme ve imalat teknolojisi konuları arasında imalat malzemeleri temel bilgileri ve bu malzemelerin imalattaki davranış biçimleri ve imalat özellikleri, metal döküm teknolojisi, şekillendirme usulleri, sac metal işlemleri, talaşlı imalat, birleştirme usulleri ve modern imalat yöntemleri ve bu imalatın gerçekleştirildiği tezgâh-takım, iş yeri, iş parçası, süreç ve süreç karakteristikleri
MEE231 Mukavemet (3 0 3 6 TB,M)
Mukavemet hakkında genel bilgi; normal kuvvet, kesme kuvveti ve eğilme momenti diyagramları; normal kuvvet hali; hiperstatik sistemler; sıcaklık değişimi ile oluşan gerilmeler; düşey deplasman; tek eksenli gerilme hali; iki eksenli gerilme; düzlem gerilmelerin transformasyonu ve bir noktadaki gerilme hali analizleri; iç basınç etkisindeki ince halkalar, silindirik tanklar; kirişlerde gerilme; kirişlerin boyutlandırılması ve kirişlerde sehim ve dönme
MEE207 Termodinamik (3 0 3 6 TB,M)
Termodinamik sistemlerin birinci ve ikinci yasası,Mühendislik uygulamalarında termodinamiğin kullanımı
ENG227 Mühendislik Matematiği 2 (3 0 3 5 TB)
Birinci mertebeden diferansiyel denklemler: diferansiyel denklemler ve matematiksel modeller, genel ve özel çözüm olarak integraller. Matematiksel modeller ve sayısal yöntemler. Yüksek mertebeden lineer denklemler, mekanik titreşimler, homojen olmayan denklemler ve belirsiz katsayılar. Diferansiyel denklem sistemlerine giriş: Birinci mertebeden sistemler ve uygulamaları. Lineer Diferansiyel denklem sistemleri. Laplace Dönüşümü.
4. Yarıyıl
Zorunlu Dersler: (Teorik Uygulama Kredi AKTS Grup)
GNL102 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 2 (2 0 2 2 G)
Türkiye’nin cumhuriyetin kurulmasından itibaren geçirdiği evreleri, diğer ülkelerle ilişkilerini, çağdaş uygarlığa katılma atılımlarını değerlendirir. Ortaya atılarak bunun iş planına dönüştürülmesi, elektronik ticaret yöntem ve araçlarının tanıtılması.
MEE216 Ölçme ve Enstrümantasyon (3 0 3 5 TB,M)
Ölçme esasları. Profesyonel cihazların geliştirilmesinde tipik safhalar. Özel amaçlı cihazların ve yardımcı birimlerin tasarımı. Enstrumantasyonda sayısal yaklaşım. Değer toplama sistemleri
MEE242 Dinamik (3 0 3 6 TB,M)
Hamilton prensibi, Euler-Lagrange denklemleri, Kepler probleminde bağlı durumlar ve saçılma, katı cisim hareketi, Euler denklemleri, Özel İzafiyet, Hamilton denklemleri, kanonik dönüşümler, Poisson parantezleri, Hamilton-Jakobi teorisi, küçük salınımlar ve sürekli ortamlar mekaniği.
MEE240 Makine Elemanları (4 0 4 7 M)
Makine teknolojisinde kullanılan standart ve standart olmayan parçalarda kullanım esnasında oluşan gerilmeler, bağlama elemanlarının kullanımı ve hesap yöntemlerinin öğretilmesi
ENG102 Teknik Resim (2 2 3 5 M)
Mühendislik çizim teknikleri, teknik çizim standartları, uçaklar, perspektif çizimler, nokta, çizgi ve tasarım geometri düzlem arasındaki ilişkiler, kesit görünümü çizim, ölçekleme, toleranslar, makine teknik çizimleri, CAD çizimi konusunda temel bilgiler 3D nesneler projeksiyon çizimi
ENG211 Sayısal Çözümleme (3 0 3 5 TB)
Mutlak Hata, Bağıl Hata. Matris İşlemleri, Doğrusal sistemlerin çözümü, Geri yön ve ileri yön yer değiştirme, Cramer Yöntremi, Matris Tersi Yöntemi, Gauss Eliminasyonu, Gauss-Jordan yöntemi, Ters matris, LU parçalaması, Dolaylı yöntemler, Jacobi Yöntemi, Gauss-Siedel iterasyonu, Çözümin varlığı ve tekliği problemi, Doğrusal olmayan denklem sistemlerinin çözümü, Eşit olmayan aralıklar için İnterpolasyon, Eğri uydurma, Sayısal türev.
GNL301 Staj 1 (0 0 0 6)
5. Yarıyıl
Zorunlu Dersler: (Teorik Uygulama Kredi AKTS Grup)
MEE321 Modelleme ve Benzetim (3 0 3 5 M)
Simülasyon analizi ve karar verme, simülasyon analiz elemanları. Simülasyon modelleri geliştirme, modelleme için simülasyon dilleri, analitik modeller ve simülasyon. Simülasyon modellerinin oluşturulması ve doğrulanması. Veri toplama ve analizi, rastgele şayi üretme, model sınama ve gerçekleme. Simülasyon modellerini kullanma: çıkış analizi, model deneme ve optimizasyon, simülasyon sonuçlarının uygulanması.
MEE343 Akışkanlar Mekaniği (3 0 3 5 TB,M)
Akışkanlar mekaniğinin amacını ortaya koyabilme, Akışkanlar mekaniğinin bölümlerini inceleyebilme, Akışkan çeşitlerini tanımlayabilme, Akışkanların karakteristiklerini inceleyebilme, Lagrange ve euler denklemlerini açıklayabilme, Laminer akımları inceleyebilme, Türbülanslı akımları inceleyebilme ve Boyut analizi yapabilme.
ENG231 Mühendislikte Olasılıksal Yöntemler (3 0 3 5 TB)
Sayma Teknikleri, Sigma cebri, olasılık aksiyomları, koşullu olasılık, Bayes formülü. Dağılım fonksiyonu, olasılık fonksiyonu, Chebyshev eşitsizliği. Kesikli ve Sürekli Dağılımlar: Uniform dağılım, Bernoulli dağılımı, Poisson dağılımı, geometrik dağılım, hipergeometrik dağılım, normal dağılım, eksponansiyel dağılım, gamma dağılımı, beta dağılımı. Karar Teorisi. Kestirim Kavramı. Hipotez Testi. Parametrik Olmayan Testler. Korelasyon ve Regresyon.
EEE325 İşaret İşleme (3 0 3 5 M)
İşaretler ve özellikleri; İşaretlerin işlenmesi; örnekleme; işaretlerde güç ve enerji, evrişim (konvolüsyon); sistemler ve özellikleri, sürekli zamanlı periyodik işaretlerin zaman ve frekans analizleri, Fourier serisi ve Fourier dönüşümleri; Ayrık zamanlı işaretlerin zaman ve frekans analizleri, Fourier serisi ve Fourier dönüşümleri; Laplace dönüşümü ve Ters Laplace dönüşümü; sistem frekans cevabı, Z dönüşümü.
Alan İçi Seçmeli 1 (3 0 3 5 M)
Alan İçi Seçmeli 2 (3 0 3 5 M)
6. Yarıyıl
Zorunlu Dersler: (Teorik Uygulama Kredi AKTS Grup)
EEE306 Mikroişlemci Temelli Sistem Tasarımı (3 0 3 5 M)
CPU, bellek devreleri, programlanabilir I/O, interrupt ile çalışan I/O, Doğrudan bellek erişimi, Mikrobilgisayar programlama, assembly ve makine dili, bellek adresleme, örnek uygulamalar, tek çipli bilgisayar ve programlanması, Mikrodenetleyici kontrollü sistem projesi
ENM424 Mühendislik Optimizasyonu (3 0 3 5 M)
Yöneylem Araştırması ve gelişmeler, deterministik ve olasılıklı modeller, Tarihi doğrusal karar modelleri, grafik, cebirsel, simpleks çözüm yöntemleri, revize simpleks yöntemi, bazı doğrusal programlama çözümü, doğrusal programlama modelleri formüle, doğrusal karar modelleri, çözme, yazılımları ve kullanımları, ikilik ve çift simpleks yöntemi, duyarlılık analizi, ulaştırma, aktarma, atama, ağ modelleri ve özel çözüm teknikleri.
MEE322 Kontrol Sistem Tasarımı (3 0 3 5 M)
Laplas dönüşümü, durum uzayı ve sıfır, kutup, kazanç gösterimleri, son değer teoremi, sıfır ve kutuplar, 1. derece, 2. derece sistemler, karakteristik denklem, kutupların kompleks düzlemde gösterimi ve kararlılık üstündeki etkileri, geri besleme ve kararlılığa etkileri, PID kontrol kuralları, kök yer eğrisi, frekans cevabı, durum uzayı, kontrol edilebilirlik, gözlemlenebilirlik, kontrol edilebilir kanonik form, Lyapunov kararlılığı, Ruth-Horwitz kriterleri,
MEE332 Endüstriyel Otomasyon (3 0 3 5 M)
Endüstriyel kontrol sistemleri, SCADA sistemleri, röle mantığı, sensörler, ikincil dönüştürücüler, yükselticiler, PLC’ler, endüstriyel robotlar, pnömatik ve hidrolik sistemler, servo motorlar, CNC’ler, otomatik kontrol, CAD, Matlab programlarının kullanımı.
Alan İçi Seçmeli 3 (3 0 3 5 M)
Alan İçi Seçmeli 4 (3 0 3 5 M)
GNL302 Staj 2 (0 0 0 6)
7. Dönem
Zorunlu Dersler: (Teorik Uygulama Kredi AKTS Grup)
MEE441 Robotik (3 0 3 6 M)
Robotlar konusuna genel giriş, endüstriyel robotlar, sensörler, eyleyiciler, koordinat sistemleri ve homojen dönüşümler, ileri kinematik, geri kinematik, hız kinematiği, dinamik, bağımsız eklem denetimi, çok değişkenli denetim, kuvvet denetimi.
ENG401 Tasarım Projesi (0 4 2 9 M)
Takım çalışması, takım dinamikleri, takım normları ve iletişim, etkin toplantıları hazırlama ve kalite değerlendirme. İnovatif Problem çözme yöntemleri, problem tanıma/tanımlama, çözüm üretme, çözüm seçme yöntemleri, seçim metodolojisi, çözüm uygulama, uygulamanın değerlendirilmesi. Öğrenme seviyeleri ve içselleştirmenin dereceleri. Etik kararlar. İş ve tasarım günlüğü organizasyonu. Tersine mühendislik ve tasarım projeleri.
MEE411 Sayısal Kontrol (3 0 3 5 M)
Sayısal kontrol sistemlerinin matematik modelleri, fark denklemleri, Z dönüşümü ve tersi, zamanda ayrık sistemlerin durum denklemleri ve yüksek mertebeli bir fark denkleminin durum denklemleri ile gösterilişi, durum denklemlerinden darbe transfer fonksiyonlarının elde edilişi ve çözümü, sayısal kontrol sistemleri blok diyagramları
Alan İçi Seçmeli 5 (3 0 3 5 M)
Alan İçi Seçmeli 6 (3 0 3 5 M)
8. Dönem
Zorunlu Dersler: (Teorik Uygulama Kredi AKTS Grup)
EEE336 Güç Elektroniği (3 0 3 5 M)
Anahtarlama elemanları ve reaktitif bileşenlerin seçimini içeren tasarımın belirlenmesi, analizi, genel amaçlı simülasyon programları ile devrelerin simulasyonu, raporlama yolu ile problemlere çözüm getirilmesi.
ENG402 Bitirme Projesi (0 4 2 9 M)
Bitirme Projesi yaparak Mühendisliğe ilk adımın atılması
MEE444 Makine Dinamiği ve Titreşimler (3 0 3 6 M)
kütle ve kütle merkezi, kütle atalet momenti, paralel eksenler teoremi, d’Alembert prensibi, enerji metodu, makinalarda statik ve dinamik kuvvetler, bağ kuvvetleri, Makinaların dinamik davranış analizi: makinaların hareket denklemi, makinalarda giriş momenti kontrolü ve volan hesabı, Statik balans, Dinamik balans, Komple kuvvet balansı, Balansın sarsma kuvvetine ve bağ kuvvetlerine etkisi, balansın giriş momentine etkisi.
Alan İçi Seçmeli 7 (3 0 3 5 M)
Alan İçi Seçmeli 8 (3 0 3 5 M)
GNL450 Meslek Seminerleri (2 0 2 0 G)
Güz Dönemi Alan İçi Seçmeli Dersleri
EEE203 Lojik Devreler (3 0 3 5 M)
Sayı sistemleri, veri formatları, integer sayının gösterimi, kayan noktalı sayılar, boolean cebri ve lojik ağlar, bilgisayar aritmetiği, lojik komponentler, Karnough haritası, Flip-flop’lar, MSI devresinin sistemlerde kullanımı, ROM ve PLD’ler
EEE451 Sayısal Görüntü İşleme (3 0 3 5 M)
Doğrusal sistemler, Olasılık, Birimsel dönüşümlerle görüntü ifadesi (DFT, DCT, Walsh-Hadamard, KLT), Nokta işlemleriyle görüntü iyileştirme, Histogram işlemleri, Konumsal filtreleme, Frekans uzayında filtreleme, Restorasyon, Rekonstrüksiyon, Radon dönüşümü, Filtrelenmiş gerikestirim, Bozulmaların modellenmesi, Görüntü segmentasyonu (piksel-temelli, kenar-temelli, bölge-temelli), Görüntü sıkıştırma, Örüntü tanıma.
MEE413 Elektro-Mekanik Sistemler (3 0 3 5 M)
AC elektrik makinelerinin sarmalındaki titreşimlerinden ve dönmelerinde oluşan elektromanyetik alanlar, bir sarmalda oluşan EMK, İndüklenme makineleri: denk devre, kalıcı durum analizi, hız kontrolü. Senkron makineler: denk devre, kalıcı durum analizi, kararlılık. Tek fazlı indükleme makineleri. Özel elektrik makineleri.
EEE321 Haberleşme Teorisi (3 0 3 5 M)
Rasgele Değişkenler, Rasgele Süreçler, Gauss Süreçleri, Rasgele Süreçlerin Doğrusal Sistemlerden İletimi, Spektral Yoğunluk, Özilişki Fonksiyonları, Çapraz İlişki Fonksiyonları, Gürültünün Sınıflandırılması, Gürültü Süreçleri, Dar Bandlı Gürültü, Haberleşme Sistemlerinde Gürültü, Genlik Modülasyonlu Sistemlerde Gürültü, Frekans Modülasyonlu Sistemlerde Gürültü, Darbe Kod Modülasyonlu Sistemlerde Gürültü, Optik Haberleşme Sistemleri, Anten Haberleşme Sistemleri, Haberleşme Sistemlerinin Performansı, Haberleşme Sistemlerinin Optimizasyonu, Seminer.
EEE300 Elektromekanik Enerji Çevrimi (3 0 3 5 M)
Elektromanyetik Alanlara Pratik Bakış / Manyetik Devreler / Enerji ve Güç Kavramları/ Görünen İş Prensibi / Enerji-Koenerji ve Manyetik sistemlere uygulamaları/ Genelleştirilmiş Elektromekanik Denklemler / Genelleştirlmiş Denklemlerin Bilgisayar Destekli çözümü / Basit Elektromekanik Yapılar / Tek uyartımlı elektromekanik sistem / Çift uyartımlı elektromekanik sistem / Güncel elektrik makinelerinin elektromekanik evrimi.
EEE411 Enerji Dağıtım Sistemleri (3 0 3 5 M)
Enerji Dağıtımı, Enerji Dağıtım Şebeke Tipleri, Yük Karakteristikleri, Gerilim Düşümü ve Güç Kayıpları, Dallı Şebekeler, Ağ Şebekeler, Yeraltı Kabloları ve Isı Tahkiki Kriteri, Kısa Devreler, Baralar.
EEE305 FPGA Temelli Sistem Tasarımı (3 0 3 5 M)
CMOS sayısal devre tasarımı, temel VLSI kavramları, baskı devre seviyesinde sayısal elektronik, ASIC – FPGA – CPU karşılaştırması, HDL – Devre Şeması karşılaştırması, Verilog dili, Veri Akış Çizelgeleri, RTL tasarımı, zaman eniyilemesi, alan eniyilemesi, sentez, doğrulama, işlevsel ve zamanlama gereksinimlerinin gevşek bir tasarım probleminden süzülmesi, FPGA’in doğru seçenek olup olmadığının belirlenme yordamı, FPGA’ler etrafında elektronik sistemlerin tasarımı.
EEE323 Yüksek Gerilim Teknikleri (3 0 3 5 M)
Yüksek gerilimin tanımı, üretimi ve ölçümü. Yüksek Gerilimin uygulandığı sistemlerin incelenmesi. Çok tabakalı sistemler. Yüksek Gerilimde deşarj olayları, korona. Yalıtkan malzemelerin dielektrik kaybı ve ölçümü.
EEE407 Elektrik Güç Üretimi ve Dağıtım Sistemleri (3 0 3 5 M)
Elektrik Enerjisinin Üretim İlkeleri, Elektrik Santrallerinin Çeşitleri. Hidroelektrik Santraller, Buhar Santralleri, Gaz Santralleri, Kombine Çevrimli Gaz Santralleri. Elektrik Santrallerinde Yer Seçimi, Kurulu Güç ve Ünite Sayısının Belirlenmesi. Elektrik Enerji Ekonomisi ile İlgili Temel Kavramlar, Günlük Yük Eğrisi, Düzenlenmiş Yıllık Yük Eğrisi. Santral Tipine Göre Yakıt ve Enerji Maliyetinin (TL/kWh) hesaplanması. Elektrik Santrallerinde Optimum İşletme Enerji Dağıtımı, Enerji Dağıtım Şebeke Tipleri, Yük Karakteristikleri, Gerilim Düşümü ve Güç Kayıpları, Dallı Şebekeler, Ağ Şebekeler, Yeraltı Kabloları ve Isı Tahkiki Kriteri, Kısa Devreler, Baralar.
EEE417 Biyomedikal İşaretler (3 0 3 5 M)
Biyomedikal mühendisliği ve bilgisayarın tıpta uygulamalarının ne olduğunu, araştırma alanlarını, biyomedikal veri işleme tekniklerini öğrenciye aktarmak
EEE427 Modülasyon ve Kodlamaya Giriş (3 0 3 5 M)
Giriş, Hücresel Yapı, Telsiz Haberleşme Sistemleri ve Standartları, Telsiz Haberleşmede Kanal Modelleri, Frekans Seçici Olan ve Olmayan (Düz) Kanallar, Rayleigh ve Rician Sönümlemeli Kanallar, Telsiz Haberleşme İçin Benzetim (Simülasyon) Teknikleri, Sayısal Modülasyon Teknikleri, Sönümlemeli Kanallar Üzerinden Sayısal Haberleşme, Hata Performans Analizi, Çeşitleme (Diversity) Teknikleri, MIMO Sistemler, Sönümlemeli Kanallarda Kodlama, Serpiştirme, Uzay-Zaman Kodları, Çok Taşıyıcılı Modülasyon, OFDM, CDMA
EEE403 Aktif Filtre Tasarımı (3 0 3 5 M)
Filtre temelleri, Yaklaşıklık problemi, Aktif elemanlar, Opamplar kullanarak birinci- ve ikinci-dereceden fonksiyonların gerçekleştirilmesi, Yükek-dereceden fonksiyonların gerçekleştirilmesi, Opamplar kullanarak basamaklı LC filtrelerin simülasyonu, Dalga aktif filtreleri, Tek işlemsel transferiletken kuvvetlendiricili (OTA) filtreler, İki integratör çevreli OTA-C filtreler, Basamak simülasyonuna dayalı OTA-C filtreler, Katlı integratör çevre geribeslemeli OTA-C filtreler, Akım-modlu filtreler ve diğer mimariler.
EEE425 Elektrik Makina Sürücüleri (3 0 3 5 M)
Enerji verimliliğinde sürücülerin öneminin açıklanması / Asenkron motorlara yol verme yöntemlerinin açıklanması / Asenkron motor sürücülerinin genel tanımı, yapısı ve çalışma prensibinin açıklanması / Asenkron motor kontrol yöntemlerinin incelenmesi, skaler ve vektörel kontrolün açıklanması / ACS350 sürücüsünün yapısı ve kullanıcı arabirimlerinin tanıtılması ve ACS350 uygulama makrolarının anlatılması / ACS800-04 ve ACS800-11 sürücülerinin yapıları ve kullanıcı arabirimlerinin tanıtılması / Asenkron generatörün şebekeye senkronizasyonu
EEE457 Kriptografiye Giriş (3 0 3 5 M)
Modern kriptografinin temelleri, Şifreleme sistemlerinin geçmişi, Temel şifreleme algoritmaları
BIL459 Bilgisayar Aritmetiği (3 0 3 5 M)
Bu derste, bilgisayarda kullanılan aritmetik işlem algoritmaları ve devre gerçeklemelerinin teori ve tasarımının detaylı olarak incelenmesine yoğunlaşılmıştır. Öğrencinin, işlemcilerde kullanılan aritmetik devrelerin dayandığı algoritmaları kavraması ve geliştirmesi aritmetik işlemcilerin performanslarını analiz edebilmesi gerçel sayıları tanıması ve değişik sayı sistemlerini kullanarak işlem yapma becerilerinin geliştirilmesi ayrıca öğrencilerin bilgisayar kuramının temelini oluşturan teoriler arasında yer alan sonlu otomata teorisi, alta bastırmalı otomata teorisi ve Turing teorisi hakkında bilgi sahibi olmasını, bu modellerin bilgisayar bilimlerindeki uygulamalarını tanıyabilmesini ve soyut düşünme ve biçimsel ifade yeteneğini kazanmasını sağlamaktır.
EEE419 Biyomedikal Mühendisliğinin Temelleri (3 0 3 5 M)
Biyomekatronik dizayn prensipleri, Nörobiyolojik kontrol yapıları, Biyomekatronik uygulamalarda biyolojik sensörler, Biyomekatronik uygulamalarda mekanik sensörler, Kontrolörler, ve Biyomekatronik uygulamalarda aktüatörler, Biyolojik işaret işleme teknikleri, Insan-makine ve beyin-bilgisayar arayüz tasarımı, Biyomedikal cihazlar, Yapay organlar, Tıbbi robotlar, Rehabilitasyon robotları, Yardımcı robotlar, Medikal robotlarda kontrol teknikleri
MEE446 Makine Öğrenmesi (3 0 3 5 M)
Danışmanlı öğrenme, ayırım algoritmaları, Tümevarımlı algoritmalar, Destek vektör makinalar, Öğrenme teorisi , Düzenleme ve model seçme, Çevrimiçi öğrenme ve perceptron algoritması, Danışmansız öğrenme, k-ortalama kümelemesi, Gaus karışımı, EM algoritması, Çarpan analizi, Temel bileşen analizi, Bağımsız bileşenler analizi, Takviye öğrenme ve adaptif kontrol
BIL452 Yapay Zeka (3 0 3 5 M)
Bulanık Mantık Teorisi, Bulanık Mantık Uygulamaları, Ayrık Zamanlı Dinamik Bulanık Sistemlerinin Kararlılığı, Statik Bulanık Modelleme Parametreleri Tanımlama, Tek giriş, tek çıkış (SISO) lineer kontrol sistemleri için frekans alanı analizi, Çoklu giriş çoklu çıkış (MIMO) doğrusal ve doğrusal olmayan sistemlerin matematiksel teorisi, MATLAB ile bulanık mantık uygulamaları(Temel uygulama örnekleri), Fuzzy TECH Yazılım ve uygulamaları kullanarak Bulanık mantık modelleme, Bulanık mantık örnekleri.
Bahar Dönemi Alan İçi Seçmeli Dersleri
ENM346 Bilgisayar Bütünleşik İmalat (3 0 3 5 M)
Bilgisayarla Bütünleşik Üretime Giriş, İmalat Kurumu,İmalat Sistemleri,Ürün Tasarımı,Üretim Mühendisliği,Tasarım Otomasyonu,Üretim İşlem Makineleri ve Sistemleri,Üretim Taşıma Makineleri ve Sistemleri
MEE348 Isı ve Kütle Transferi (3 0 3 5 M)
Isı transferine giriş, İletimle ısı transferine giriş ,İletimle ısı transferi: Farklı geometrilere sahip katı cisimler içerisinde tek boyutlu kararlı ısı iletimi,İletimle ısı transferi, Zamana bağlı ısı transferi analizi, Yayılım ile ısı transferine giriş, Yüzeyler üzerinden yayılım ile ısı transferi analizi,Kapalı hacimler içerisinde iletim ile ısı transferi analizi: Serbest iletim ile ısı transleri analizi, Işıma ile ısı alışverişi
BIL462 Yapay Sinir Ağları (3 0 3 5 M)
Yapay Sinir Ağlarının yaygın kullanım bulan model ve algoritmaları, Temel sinir hücre modeli, algılayıcı, uyarlanır doğrusal eleman, en küçük kareler algoritması, Çok Katmanlı Algılayıcı (ÇKA), Geriye Yayılım öğrenme algoritması, Radyal Tabanlı Fonksiyon ağları, kendi kendini düzenleyen ağ, vektör nicemlemeyi öğrenen ağ; Destek Vektör Makineleri, Sürekli zaman ve ayrık zaman Hopfield ağları, örüntü tanıma, işaret işleme ve kontrol uygulamaları.
MEE445 Üssezgisel Algoritmalar (3 0 3 5 M)
Arama ve optimizasyona giriş, evrimsel algoritmalar, karınca kolonisi optimizasyonu, parçacık sürü optimizasyonu, yapay bağışıklık sistemi, doğa esinli algoritma yaklaşımlarıyla çalışma, hibrid yaklaşımlar, kısıtlar, üs-sezgiseller ve diğer doğadan esinli hesaplama teknikleri: armoni araması, arı algoritmaları, ateşböceği algoritması
MEE448 Bilgisayar Destekli Analiz (3 0 3 5 M)
Geometrik modelleme ve bilgisayar destekli analiz: CAD sistemleri, geometrik modelleme ve eğri modelleme, tel çerçeve modellerinin oluşturulması, yüzey modellerinin oluşturulması, katı modelleme, hızlı prototipleme ve üretim. Ürünlerin bilgisayar destekli mühendisliğinin yapılması mekanik sistemlerin analizi, bilgisayar destekli mühendislikte temel yöntemler, gelişmiş yöntemler, sonlu farklar yöntemi, sonlu elemanlar analizi. CAD sistemlerinin mühendislik uygulamaları. Bilgisayar yazılım uygulamaları ve örnek projeler.
EEE328 Sayısal İşaret İşleme (3 0 3 5 M)
Ayrık zamanlı işaretlerin analizi ve ayrık zamanlı sistem tasarımı.
EEE422 Elektrik Makinalarının Tasarımı (3 0 3 5 M)
Elektrik Makine türleri / Temel Elektromanyetizma kavramları / Temel Elektromekanik kavramlar / Elektrik makinelerinde kullanılan malzemeler / Elektrik makine analizi için bilgisayar programları / Elektrik Makine Tasarım Uygulamaları / Asenkron Motor Tasarımı / Fırçasız DC Motor tasarımı / Senkron makine tasarımı.
EEE432 Proses Kontrol (3 0 3 5 M)
Süreç kontrole giriş, borulandırma ve enstrümantasyon diyagramları (P&ID), genel otomatik kontrol ve sayısal kontrol kavramları, genel bir süreç kontrol sisteminin elemanları, temel ve çok değişkenli kontrol sistemleri, temel süreç sistemleri, karıştırma tankı, ısıl değiştiriciler, ve damıtma sütunu, sistemlerin frekans düzlemi analizi, PID kontrol sistemleri, süreç kontrol uygulamaları.
EEE438 Endüstriyel Elektronik (3 0 3 5 M)
Güç Kaynakları, Algılayıcılar, İşlemsel Kuvvetlendiriciler ve Uygulama Devreleri, Analog Dijital Dönüştürücüler, Dijital Analog Dönüştürücüler, PLC’ler ve PLC Çevre Birimleri, PLC Yazılımı, Endüstriyel Elektronikte Kullanılan Devre Elemanları.
EEE442 Medikal Görüntüleme (3 0 3 5 M)
Nükleer radrasyon ve radyoaktivite; Nükleer radyasyon deteksiyon ve ölçme tekniklerinin temelleri;Radyoterapi ve radyasyonun biyolojik etkileri; Medikal görüntü yapılandırma teknikleri;Bilgisayarlı tomografi; Ultrasonik görüntüleme; Nükleer magnetik rezonans teknikleri; Lazer uygulamaları; Termografi;
EEE446 Telekomünikasyon Elektroniği (3 0 3 5 M)
Telefon kanalı karakteristikleri, merkezi anahtarlama, telefon alt yapısının temel elemanları, Yerel çevrim ve karakteristikleri, koruma devreleri, zil algılama devreleri, konuşma devreleri, darbeli ve DTMF arama, 2-4 tel dönüştürme, SLIC, DTMF algılama, caller ID, PCM codecler, analog ve sayısal anahtarlama, Trunk hatları üzerinde çoğullama, kanal içi işaretleşme, ortak kanal işaretleşmesi, SS7 ve STP sanralleri, modemler, ADSL
EEE456 Uydu Haberleşmesi (3 0 3 5 M)
Uydu haberlesmesine giris, Transmisyon Teknolojilerinin Karsılastırılması, Uydu Yörüngeleri, Yere Göre Duragan Uydu Yörüngeleri, Tanımlar ve Alt Sistemleri , Haberlesme Teknikleri; RF Link Tanımları ,Çoğullaşma, Çoklu Erişim , Uydu transponderleri , Uydu-Yer _stasyonları , Uydu Haberlesmesindeki Problemler ,Interferans. Eutelsat ve INMARSAT uydu sistemleri
BIL352 Bilgisayar Mimarisi (3 0 3 5 M)
Bu derste, ögrencilere pipelining, paging, ön bellek teknolojileri ve paralel mimari özellikleri ve Mesaj Gönderme Arayüzü (Message Passing Interface-MPI) ile paralel programlama uygulamaları ögretilmektedir.
EEE454 Kriptografik Uygulamalar (3 0 3 5 M)
Simetrik anahthar kriptosistemler, Özüt çıkarma algoritmaları, Şifreleme yöntemleri, Açık anahtar kriptosistemler, Sayısal imza, Anahtar dağıtımı, Anahtar kararlaştırma ve sır dağıtımı, Quantum şifreleme
BIL321 Veri Haberleşmesi (3 0 3 5 M)
Veri sıkıştırma ve iletimi, İletişim Ağ yapıları ve katmanları, Fiziksel katman, Veri Bağlantı Katmanı, Devre ve Paket Anahtarlamalı ağlar, Yönlendirme, İnternet, Haberleşme Ağlarından Örnekler, Standartlar ve Protokoller
MAT316 Sayı Teorisi (3 0 3 5 M)
Matematiksel Tümevarım, Bölünebilme, Asal Sayılar ve Dağılımı, Kongrüans Sistemleri, Çin Kalan Teoremi, Fermat’ın Teoremi, Aritmetik Fonksiyonlar, Euler’in Fermat’ın Teoremlerinin Genelleştirmesi, İlkel kökler ve indeksler, Sürekli Kesirler, Kuadratik rezidüler ve Jacobi sembolü
MECHATRONICS ENGINEERING DEPARTMENT
UNDERGRADUATE COURSE CONTENTS
1st Term
Compulsory Courses (Theory Application Credit ECTS Group)
LNG117 General English 1 (2 0 2 2 G)
Baby Talk, Child Development, Face Reading, Psychology, A language for Women only, Antrophology, Litereature, Computer Science, Law , Internet, Cell phones,Sociology, Cosmeotology, Music, Math, Geometry, Beauty, Information Technology, Environmental Studies, Aviaton, Engineering.
GNL105 Turkish Language 1 (2 0 2 2 G)
The concept of language. Relationship between language and thought. Relationship between language and culture. World languages (Terms of origin and structure). The historical development of the Turkish language. The structure of the Turkish language. Today’s Turkish. The act of writing and composition information. Spelling Rules. The correct expression. Turkish language as the language of science, and science. Turkish poetry and poetic language.
FEF111 Physics 1 (4 0 3 4 TB)
Physical units, vectors, Newton’s Laws, Work and Energy, Conservation of Energy and Momentum, Rotational Kinematics and Dynamics, Equilibrium, Oscillations and Waves, Gravitation.
FEF121 Physics Lab. 1 (0 2 1 3 TB)
Application of fundamental physics that has been studied in Physics 1 Course.
MAT121 Mathematical Analysis 1 (4 0 4 7 TB)
Functions, Limits, Continuity, derivatives, derivation rules, applications of derivative, integral, definite integrals and their properties, Applications of Integrals, Improper Integrals.
MEE113 Introduction to Mechatronics Engineering (2 0 2 5 M)
Analog and digital electronics, sensors, inverters, actuators, and microcontrollers to include mechatronics will be logged. Students can use the core elements that make up the basic concepts and mechatronic systems. Students in laboratory experiments and measurement systems components
BIL131 Programming 1 (2 2 3 7 M)
Flow charts and pseudo-codes. The C programming language. Editor’s usage. Data types and memory representation. The creation of user-defined functions and parameter transfer of functions. Dynamic arrays. Dynamically using of memory. Strings and String Functions. Functions that operate on strings and the memory area. The demonstrators.
2nd Term
Compulsory Courses (Theory Application Credit ECTS Group)
LNG118 General English 2 (2 0 2 2 G)
Best Selling Medicines, Fighting Diseases, Saving from death, Behavioral Science, Animal Studies, Health Care, Physiology, Food and Nutrition, Culinary Arts, Biology, Criminal Justice, Language Studies,Technology, Sport and Fitness
GNL106 Turkish Language 2 (2 0 2 2 G)
General characteristics of text types. In Turkish Literature, novels, short stories, plays, criticism. Oral presentation, panels, discussions, panels, symposiums. Rules on oral narratives, examples. Assessing student work on the types of oral and written expression, Repeats.
FEF112 Physics 2 (3 0 3 4 TB)
Electrical charges, Coulomb law, Elecrical field and potantial,Gauss Law, Electrical currents and resistance, DC devices, Magnetic Force, Magnetic Field Courses , Electromagnetic induction,AC circiuts, RLC circiut analysis, Maxwell Equitions.
FEF121 Physics Lab. 2 (0 2 1 3 TB)
Application of fundamental physics that has been studied in Physics 2 Course.
MAT122 Mathematical Analysis 2 (4 0 4 7 TB)
Sequences and Series, Power series, series expansion of functions, multivariate functions, partial derivatives, double and triple integrals, vectors, vector-valued functions, business account and line integrals, Green´s Theorem, surface integrals, Stokes´ Theorem, Divergence Theorem.
ENG126 Engineering Mathematics 1 (3 0 3 5 TB)
With engineering applications, linear equations, matrices, matrix operations. The solution of linear systems. Determinants and their properties. Real vector spaces, linear independence, homogeneous systems. A variety of engineering applications of eigenvalues and eigenvectors.
BIL132 Programming 2 (2 2 3 4 M)
Data processing method of computers, If, While, For loops, matrix operations through For loop, complex matrix operations through For loop, image processing application examples, complex operation examples by utilizing arrays and matrices, graphic generation examples by utilizing loops, curve fitting examples, examples of numerical derivation and integration, convergence of a function to a limit, visual data processing examples.
GNL112 City and Culture Istanbul (2 0 2 3 G)
The individual´s recognition of the city, protect the city along with the sense of concern, to gain a multi-dimensional personality by developing social and cultural awareness.
3rd Term
Compulsory Courses (Theory Application Credit ECTS Group)
GNL101 Ataturk’s Principles and Hist of Revolution 1 (2 0 2 2 G)
Turkis Independence War, Atatürk’s Revolutions and Principles, Thought System of Atatürk and giving right information about Turkish Republic, Turkey and Atatürk’ Revolutions and Principles, giving right information about Atatürk’s thoughts, uniting Turkish Youth around national goals and about unsperatable unity of the Country, Nation and Government with Atatürk’ Revolutions and Principles.
EEE223 Electronic Circuits (3 1 3,5 6 M)
Physical circuits. Impedance, current, power and energy definition and modeling their waveforms. Kirchoff’s laws: Current and voltage equations. Impedance and current relations. Circuit graphs. Ideal circuit elements. Modeling of physical elements. RLC circuit analysis, Bode plot. Passive filters. Semiconductors: Diodes, BJT’s, Mosfets, Thyristors. Amplifier circuits. Operational amplifiers.
MEE217 Material and Manufacturing Technologies (3 0 3 5 M)
Ibasic materials and manufacturing technology, Metal casting technology, forming processes, Sheet metal processing, machining, Assembly procedures and modern manufacturing methods, Machine-tool production, Work place, Work-piece, Process and process characteristics, Factors affecting processes.
MEE231 Strength of Materials (3 0 3 6 TB,M)
General information about the strength of materials, the normal force, shear force and bending moment diagrams, state of the normal force; indeterminate systems; stresses caused by temperature change; vertical displacement; uniaxial stress state, the biaxial stress state, the plane strain state of stress at a point transformation and analysis the internal pressure effect thin rings, cylindrical tanks, beams, stress, deflection and rotation of joists and beams dimensioning
MEE207 Thermodynamics (3 0 3 6 TB,M)
The first and the second law of thermodynamic systems, the use of engineering applications of thermodynamics
ENG227 Engineering Mathematics 2 (3 0 3 5 TB)
First order differential equations: differential equations and mathematical models, integrals and their general and specific solutions. Mathematical models and numeric methods. High-order linear differential equations, mechanical vibrations, non-homogeneous equations, undetermined coefficients. Introduction to systems of differential equations, first-order systems and applications. Linear differential equations. Laplace Transform.
4th Term
Compulsory Courses (Theory Application Credit ECTS Group)
GNL102 Ataturk’s Principles and Hist of Revolution 2 (2 0 2 2 G)
Turkis Independence War, Atatürk’s Revolutions and Principles, Thought System of Atatürk and giving right information about Turkish Republic, Turkey and Atatürk’ Revolutions and Principles, giving right information about Atatürk’s thoughts, uniting Turkish Youth around national goals and about unsperatable unity of the Country, Nation and Government with Atatürk’ Revolutions and Principles.
MEE216 Measurement and Instrumentation (3 0 3 5 TB,M)
Measuring conditions. Typical phases of the development of the professional devices. Special-purpose devices and auxiliary unitsdesign. Numerical approach to instrumentation. Value collection systems
MEE242 Dynamics (3 0 3 6 TB,M)
Hamilton’s principle, the Euler-Lagrange equations, the problem of Kepler bound states and scattering, rigid bodymovement, the Euler equations, special relativity, Hamilton’s equations, canonical transformations, Poisson brackets,Hamilton-Jacobi theory, small oscillations and continuum mechanics.
MEE240 Machine Elements (4 0 4 7 M)
Standard and non-standard parts used in machine technology,stresses during use of components,The use of fasteners and accounting methods
ENG102 Technical Drawing (2 2 3 5 M)
Engineering drawing techniques, technical standards, aircraft, perspective drawings, point, line, and design The relations between the plane geometry, cross-sectional view of the drawing, scaling, tolerances, mechanical technical diagrams,Basic information on the CAD drawing, 3D objects projection drawing
ENG211 Numerical Analysis (3 0 3 5 TB)
Absolute Error, Relative Error, Matrix Operations, Solution of linear systems, Matrix Inverse Method, Gaussian elimination, Gauss-Jordan method, Inverse matrix, LU, Indirect methods, Jacobi method, Gauss-Seidel iteration, The existence of solutions and uniqueness of the problem, The solution of systems of nonlinear equations, Curve fitting, Numerical differentiation.
GNL301 Internship 1 (0 0 0 6)
5th Term
Compulsory Courses (Theory Application Credit ECTS Group)
MEE321 Modelling and Simulation (3 0 3 5 M)
Simulation analysis and decision making, simulation analysis elements. Development of simulation models,simulation languages for modeling, analytical models and simulation. The creation of simulation modelsand verification. Data collection and analysis, random number generation, testing and implementation of the model.Using simulation models: output analysis, model testing and optimization,
MEE343 Fluid Mechanics (3 0 3 5 TB,M)
To reveal the purpose of fluid mechanics, fluid mechanics inspect parts, Define types of fluid, examine the characteristics of fluids, Lagrange and Euler equations to explain, analyze laminar flows, turbulent flows to examine, Being able to dimension analyze
ENG231 Probabilistic Methods in Engineering (3 0 3 5 TB)
The multiplication rule, permutations, combinations. Sigma algebra, probability axioms, conditional probability, Bayes formula. Distribution function, probability function, the Chebyshev inequalityuniform, Bernoulli, Poisson, geometric, hypergeometric distribution, normal distribution, exponential distribution, gamma, beta distributions. Generating Functions. Decision Theory. The concept of estimation. Hypothesis Testing. Correlation and Regression.
EEE325 Signal Processing (3 0 3 5 M)
Signs and properties; signal processing, sampling, signal power and energy, convolution; systems and features, time and frequency domain analysis of continuous-time periodic signals, Fourier series and Fourier transforms, time and frequency domain analysis of discrete-time signals, Fourier series and Fourier transformations, Laplace transform and inverse Laplace transform, system frequency response, Z-transform.
Area Elective 1 (3 0 3 5 M)
Area Elective 2 (3 0 3 5 M)
6th Term
Compulsory Courses (Theory Application Credit ECTS Group)
EEE306 Microprocessor Based Systems Design (3 0 3 5 M)
CPU, memory circuits, programmable I / O, interrupt working with I / O, Direct memory access, microcomputer programming, assembly and machine language, memory addressing, sample applications, a single-chip computer and programming, microcontroller-controlled system project
EENM424 Engineering Optimization (3 0 3 5 M)
Operations Research and Developmentsdeterministic and probabilistic models, graphics,algebraic, simplex methods, revised simplex method, some of the linear programming solution, linearformulated programming models, linear programming models, decoding,software and its uses,duality and dual simplex method, sensitivity analysis, transportation, transfer, assignment, network models and techniques specific solutions.
MEE322 Control System Design (3 0 3 5 M)
Review of linear algebra and system theory: stability, norms, linear spaces. Model reduction. Performance specifications and limitations, uncertainty and robustness. Robust stability and performance criteria, mu analysis and synthesis. n introduction to Linear Matrix Inequalities (LMI) and semi-definite programming. Application of LMIs in H2 and Hinf optimal control and filtering problems, l1 control.
MEE332 Industrial Automation (3 0 3 5 M)
Industrial control systems, SCADA systems, relay logic, sensors, secondary converters, amplifiers, PLCs,industrial robots, pneumatic and hydraulic systems, servo motors, CNC, automatic control, CAD, Matlab
Area Elective 3 (3 0 3 5 M)
Area Elective 4 (3 0 3 5 M)
GNL302 Internship 2 (0 0 0 6 )
7th Term
Compulsory Courses (Theory Application Credit ECTS Group)
MEE441 Robotics (3 0 3 6 M)
General introduction to the topic robots, industrial robots, sensors, actuators, and homogeneous coordinate systemstransformations, forward kinematics, inverse kinematics, velocity kinematics, dynamic, independent joint control, multivariablecontrol, force control.
ENG401 Design Project (0 4 2 9 M)
Teamwork, team dynamics, team norms and communication, effective meetings, preparation and quality evaluation. Innovative problem-solving methods, problem recognition / identification and solution generation, solution selection methods, selection methodology, solution implementation, evaluation of the application. Learning levels and degrees of internalization. Ethical decisions. design projects.
MEE411 Digital Control (3 0 3 5 M)
Mathematical models of digital control systems, difference equations, Z-transform, and vice versa, discrete-timesystems of equations of state and high-order difference equation with state representation,pulse transfer functions and solving equations obtaining situation, numerical control systems, the blockdiagrams
Area Elective 5 (3 0 3 5 M)
Area Elective 6 (3 0 3 5 M)
8th Term
Compulsory Courses (Theory Application Credit ECTS Group)
EEE336 Power Electronics (3 0 3 5 M)
Switching circuits and basic concepts of power electronics. Diode, SCR, Triacs, GTO, BJT, MOSFET, IGBT, MCT´s operational characteristics. Controlled and uncontrolled one and three phase rectifiers. DC choppers. Inverters, one and three phase inverters, pulse width modulation and voltage regulation. AC choppers. Cycloconverters. Protection and snubber circuits. Parallel and series operation of switches.
ENG402 Graduation Project (0 4 2 9 M)
Literature Survey, First Report, Practical Work, circuit testing, Interim Report, start to type the last report, the consultant teacher’s initial approval, the project delivery.
MEE444 Machine Dynamics and Vibrations (3 0 3 6 M)
Mass and center of mass, Mass moment of inertia, parallel axis theorem, D’Alembert principle, The energy method, Machines, Static and dynamic forces, Bond forces, The dynamic behavior analysis of machines: machines moveequation, The input torque control machines and flywheel calculation, Static balancing, Dynamic balancing, Full Forcebalance, The effect of the balance input torque.
Area Elective 7 (3 0 3 5 M)
Area Elective 8 (3 0 3 5 M)
GNL450 Vocational Seminars (2 0 2 0 G)
Fall Term Area Elective Courses
EEE203 Logic Circuits (3 0 3 5 M)
Large signal transistor models, TTL, MOS and CMOS logic gates. input and output circuits, NAND and NOR gates. Static and dynamic analysis. Renewing circuits: astable, monostable, bistable Multivibrators, Schmitt triggers. Introduction to VLSI
EEE451 Digital Image Processing (3 0 3 5 M)
Linear systems, probability, unitary transformations and image expression (DFT, DCT, Walsh-Hadamard, KLT), Point processes of image enhancement, histogram processing, spatial filtering, frequency domain filtering, Restoration, Reconstruction, the Radon transform, filtered gerikestirim, the deterioration, modeling, and image segmentation (pixel-based, edge-based and region-based), image compression, pattern recognition.
MEE413 Electro-Mechanical Systems (3 0 3 5 M)
Electromagnetic fields created by AC electric machine windings: pulsating and rotating magnetic fields, emf induced in a winding. Induction machines: equivalent circuit, steady-state analysis, speed control. Synchronous machines: equivalent circuit, steady-state analysis, stability. Single-phase induction machines. Special electrical machines, DC machines
EEE321 Communication Theory (3 0 3 5 M)
Random Variables, Stochastic Processes, Gauss Processes, Transmission of Stochastic Processes Through Linear Systems, Spectral Density, Autocorrelation Functions, Crosscorrelation Functions, Classification of Noise, Noise Processes, Narrow Band Noise, Noise in Communication Systems, Noise in Amplitude Modulation System, Noise in Frequency Modulation System, Noise in Pulse Code Modulation Modulation System, Optical Communication Systems, Antenna Communication Systems, Performance of Communication Systems, Optimization of Communication System, Seminar.
EEE300 Electromechanical Energy Conversion (3 0 3 5 M)
Practical view of Electromagnetics / MAgnetic Circuits / Concepts of Energy and Power / Principle of Virtual Work / Energy and Coenergy and their magnetic applications / Generalized Electromechanical Equations and their computer aided solution / Simple Electromechanical Systems / Sigle and dual excited systems / Electromechanical evolution of temporary electric machines.
EEE411 Energy Distribution Systems (3 0 3 5 M)
Energy Distribution, Types of Energy Distribution Networks, Load Characteristics, Voltage Drop and Power Losses, Radial Networks, Mesh Networks, Underground Cables and Current Carrying Capacity Criteria, Short Circuits, Busbars.
EEE305 FPGA Based System Design (3 0 3 5 M)
CMOS digital circuit design, fundamental VLSI concepts, board level digital electronics, ASIC vs FPGA vs CPU, HDL vs Schematic, Verilog language, Data Flow Graphs, RTL design, timing optimization, area optimization, synthesis, verification, capturing functional and timing specs from a loose design problem, deciding if an FPGA is the right choice, designing electronic systems around FPGAs.
EEE323 High Voltage Techniques (3 0 3 5 M)
Definition and generation of H. Voltages, Measurements of H. Voltages / The analyzing of H. Voltage Systems / Fields in Multidielectric, dielectric refraction / Breakdown, partial breakdown, corona discharges / Loss factor in dielectrics and measurement of loss factor.
EEE407 Electrical Power Generation and Distribution Systems (3 0 3 5 M)
The Basic Rules of Electrical Energy Production, Types of Power Plants, Hydro Electric, Steam, Gas Power Plants and Gas Turbine Combined Cycle Power Plants. Site Selection for Power Plants, Identification of Installed Capacity and Unit Number. Electrical Energy Economics and Basic Concepts, Daily and Yearly Ordered Load Curves. Electrical Energy Production Cost Calculations (TL/kWh) in according to Power Plant Types. Optimal Operation for Power Plants Energy Distribution, Types of Energy Distribution Networks, Load Characteristics, Voltage Drop and Power Losses, Radial Networks, Mesh Networks, Underground Cables and Current Carrying Capacity Criteria, Short Circuits, Busbars.
EEE417 Biomedical Signals (3 0 3 5 M)
The aim of the course is to teach students that what is the biomedical engineering and computer applications in medicine, their research areas, biomedical data processing techniques
EEE427 Introduction to Modulation and Coding (3 0 3 5 M)
Introduction, Cellular Structure, Wireless Communication Systems and Standards, Channel Models in Wireless Communications, Frequency Selective and Nonselective (Flat) Channels, Rayleigh and Rician Fading Channels, Simulation Techniques for Wireless Communications, Digital Modulation Techniques, Digital Transmission over Fading Channels, Error Performance Analysis, Diversity Techniques, MIMO Systems, Coding for Fading Channels, Interleaving, Space-Time Codes, Multi-carrier Modulation, OFDM, CDMA
EEE403 Active Filter Design (3 0 3 5 M)
Filter fundamentals, The approximation problem, Active elements, Realization of first- and second-order functions using opamps, Realization of high-order functions, Simulation of LC ladder filters using opamps, Wave active filters, Single operational transconductance amplifier (OTA) filters, Two integrator loop OTA-C filters, OTA-C filters based on ladder simulation, Multiple integrator loop feedback OTA-C filters, Current-mode filters and other architectures.
EEE419 Fundamentals of Biomedical Engineering (3 0 3 5 M)
Biomechatronic design principles, neurobiological control structures, biological sensors in biomechatronic applications, mechanical sensors in biomechatronic applications, controllers, actuators in biomechatronic applications, biological signal processing techniques, the human-machine and brain-computer interface design, biomedical devices, artificial organs, medical robots, rehabilitation robots, assistive robots, control techniques for medical robots
EEE425 Electrical Machine Drives (3 0 3 5 M)
Explaining the lesson and importance of energy efficiency for usage at electrical drives/ Start methods for induction motors/ Induction motor drives structure and components/ Induction motor control methods scaler and vectorel control/ ACS 350 drive structure and uses interfaces, application macros/ ACS800-04 and ACS 800-11 drives structure and user interfaces/ Induction generator sychronization
EEE457 Introduction to Cryptography (3 0 3 5 M)
Foundations of modern crytography, History of Cryptosystems, Basic Cryptographic Algotihms,
MEE446 Machine Learning (3 0 3 5 M)
Supervised learning algorithms to discriminate, inductive algorithms, Support Vector Machines, Learning TheoryRegulation and model selection, online learning and perceptron algorithm, unsupervised learning, k-means clustering, Gaussian mixture, the EM algorithm, the multiplier analysis, Principal component analysis, independent componentsanalysis, reinforcement learning and adaptive control
BIL459 Computer Arithmetic (3 0 3 5 M)
In this course, computer arithmetic algorithms and circuits used in the implementation of the detailed examination of the theory and design were focused. Students must take the following actions: To understand and develop base arithmetic algorithms and to realise them in the arithmetic circuits To analyze the performance of real number recognition and different number systems using trading skills development To understand of computer theory underlying theory of the finite automata theory, push down automata theory, Turing theory To recognize these models and applicate them in computer science and abstract thinking.
BIL452 Artificial Intelligence (3 0 3 5 M)
Issues related to Internet and Web programming, teaching students to write dynamic web pages and the structure of the teaching of working.
Spring Term Area Elective Courses
ENM346 Computer Integrated Manufacturing (3 0 3 5 M)
Introduction to Computer Integrated Production, Manufacturing Institute, Manufacturing Systems, Product Design, Manufacturing Engineering, DesignAutomation, Manufacturing Process Equipments and Systems, Manufacturing Handling Equipment and Systems
MEE348 Heat And Mass Transfer (3 0 3 5 M).
Introduction to heat transfer, conduction heat transfer input, Conduction heat transfer: solid objects with different geometriesin a one-dimensional steady-state heat conduction, conduction heat transfer, time-dependent heat transfer analysis, emissions and heattransfer inlet, spread over the surface of the heat transfer analysis, the transmission in closed tanks, heat trans free transmission analysis, Radiation heat exchange
BIL 462 Artificial Neural Networks (3 0 3 5 M)
Artificial neural systems: Neural computation, history of ANS development. The basic concepts and models of ANS: Biological nerves, ANS models, Neural Process of learning and adaptation, the neural network learning rules. Single-layer neural classifiers. Multi-layer feed-forward networks. Single-layer networks with feedback. The associative memories. Maps and self-organizing networks. Neural algorithms and systems applications. Implementation of neural networks.
MEE445 Metaheuristic Algorithms (3 0 3 5 M)
Introduction to search and optimization, evolutional algorithms, ant colony optimization, particle swarm optimization, artificial immune system, nature inspired algorithms, hybrid approaches, constraints, kısıtlar, netaheuristics and other nature inspired calculation methods: metaheuristics and other nature-inspired calculation methods: armoni search, bee algorithms, firefly algorithm
MEE448 Computer Aided Analysis (3 0 3 5 M)
Geometric modelling and computer-aided synthesis: cad systems, geometric modelling and curve modelling, building wire-frame models, building surface models, solid modelling, rapid prototyping and manufacturing. Computer-aided engineering of product: fundamentals of analysis of mechanical systems, basic methods of computer-aided engineering, advanced methods, finite difference method, finite element analysis, engineering applications of cad systems. Computer software applications and sample projects.
EEE328 Digital Signal Processing (3 0 3 5 M)
Analysis of discrete time signals and discrete time based system design
EEE422 Design of Electrical Machines (3 0 3 5 M)
Electric Machine Types, Basics of Magnetics, Basics of Electromecahics, Materials in Electric Machines, Computer softwares for Electric Machine design, Electric Machine Design Applications: Induction Machines, Brushless DC Machines, Synchronous Machines.
EEE432 Process Control (3 0 3 5 M)
Introduction to process control, Piping and Instrumentation Diagrams(P&ID), concepts of automatic control and digital control systems, single and multi variable process control, common process control elements: mixing tank, heat exchanger, distillation columns, frequency domain analysis, PID control systems, illustration process control applications.
EEE438 Industrial Electronics (3 0 3 5 M)
Power Supplies, Sensors, Operational Amplifiers and Application Circuits, Analog Digital Converters, Digital Analog Converters, PLC and PLC’s Peripherals, PLC’s software, Circuit components in the industrial electronics.
EEE442 Medical Imaging (3 0 3 5 M)
Nuclear radiation and radioactivity. Fundamentals of nuclear radiation detection and measurement. Biological effects of radiation and radiotherapy. Medical image reconstruction techniques. Computerized tomography. Ultrasonic imaging. Nuclear magnetic resonance techniques. Laser applications. Thermography.
EEE446 Telecommunication Electronics (3 0 3 5 M)
Characteristics of a telephone channel, Cental switching, Fundamental components of telephony infrastructure, characteristic of local loop, Protection circuits, Ring dedectors, Speech circuits, Pulse and DTMF dialing, 2-4 wire converters, SLIC, DTMF detection, caller ID, PCM codecs, Analog and Digital switching, Multiplexing on Trunks, Signalling, In-Band Signalling ,CCS, Channel Associated Signalling, CAS, SS7, STP exchanges, Modems, ADSL
EEE456 Satellite Communications (3 0 3 5 M)
Introduction to satellite communications, Comparison of transmission Technologies, Satellite orbit types, Geostationary satellite orbits,RF satellite link calculations, Multiple Access techniques used in satellite communications,Satellite transponders, Satellite earth stations, Communication problems in satellite communications, Interference, Mobile satellite networks.
BIL352 Computer Architecture (3 0 3 5 M)
This course gives information about pipelining, paging,mapping methods of cache memory, characteristic of parallelarchitectures and parallel rogramming with MessagePassing Interface (MPI)
EEE454 Cryptographic Applications (3 0 3 5 M)
Symmetric Key Cryptosystems, Hash Algorithms, Encryption Schemes, Open Key Cryptosystems, Digital Signatures, Key Distributions Systems, Key Agreement and Secret Sharing, Quantum Cryptography
BIL321 Data Communication (3 0 3 5 M)
Data compression and transmission, Network structures and Layers, Physical layer, Data link layer, Circuit and packet switched networks, Routing, Internet, Examples from Communication Networks, Standards and Protocols
MAT316 Number Theory (3 0 3 5 M)
Mathematical Induction, Divisibility, Primes and Their Distribution, Congruence Systems, The Chinese Remainder Theorem Fermat’s Theorem, Number-Theoretic Functions, Euler’s Generalization of Fermat’s Theorem, Primitive Roots and Indices, Continued Fraction, Quadratic residues and Jacobi symbol