Bilgisayar Programcılığı

Bilgi ve- İletişim Teknolojileri ( Information and Communications Technologies ) alanındaki gelişmeler yazılım ve donanımların dünya üzerinde çok yaygınlaşması ile birlikte bu alandaki yetişmiş insan gücü ihtiyacı da benzer bir şekilde artış göstermiştir. Eski ekonomi olarak tanımlanan ve 2000’li yıllar öncesinde karşılaşılan petrol ve otomotiv sektörlerinin dünya ekonomisini şekillendirme ve yönlendirme gücü, 2000’li yıllardan sonra teknoloji şirketlerinin eline geçmeye başlamıştır. Eski ekonomide dünyadaki en büyük ciro ve ekonomik güce sahip olan firmalar petrol, otomotiv ve finans bankacılık alanında iken günümüzdeki en büyük ciro sahibi firmalar büyük beş olarak tanımlanan Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet(Google), Facebook gibi bilgi ekonomisi firmalarına dönüşmüşlerdir.

Özellikle akıllı telefonlar ile değişen ürün ve hizmet kavramları, Uber, Amazon, Facebook, WhatsApp ve Spotify gibi ürünlerde beden bulmuş, bankacılıktan devlet hizmetlerine, otomotivden müzik endüstrisine kadar tüm sektörlerdeki yerleşik alışkanlıklar yerle bir olmuştur.

Bilgi ve İletişim Teknolojilerinde yaşanan bu değişimler, pandemi döneminde önemi daha da artan dijital dönüşüm, Endüstri 4.0, global çalışabilme koşullarının yaygınlaşması ile birlikte 21. yüzyıla girerken bilişim ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler “Sanayi” (Yazılım, Siber Güvenlik, IoT, Akıllı Arabalar, Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii vb) kavramını değiştirmiş ve “Sınır” kavramını ortadan kaldırmıştır. (Global Ticaret, Gümrük, Denetim, Düzenleme, Vergi, Lisans, Güvenlik vb.)

Gelişen teknoloji entegre devrelerden oluşan cihazları, cep telefonlarını, robotları, insansız araçları, kendi kendine hareket edebilen ve karar verebilen donanımların arkasında yüksek teknoloji ve bu teknolojiyi hayata geçirip can veren programlara ihtiyaç vardır. Tüm bu yüksek teknoloji sistemleri ister bir akıllı fırın olsun, ister bir üretim hattındaki kaynak robotu olsun isterse sürücüsüz bir şekilde kendi kendine sürüş yapabilen ve internet üzerinden almış olduğu siparişleri dağıtan bir kurye aracı olsun hepsinin bir program ihtiyacı ve bu programları yazacak, test edecek ve desteğini verebilecek iyi ve güncel teknolojiler ile yetişmiş elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır.

Tüm bu gelişmeler ile birlikte  Zero Code, Low Code olarak tanımlanan sıfır kod yada az kod yaklaşımı ile birlikte Citizen Developer Vatantaş Kodlayıcılar kavramını da beraberinde getirmeye başlamıştır. Bu gelişmeler yüksek maliyetli mühendisler yerine yapılacak işin tanıma uygun eğitim almış ara elemanlara olan ihtiyacı artırmıştır. Günümüzde BİT alanında yaşanan personellerin hızlı yer değişimleri ve iş değişikliklerinin temel sebeplerinden biri olarak mühendislik eğitimi alan çalışanların temel yazılım, donanım ve destek işlerindeki tatminsizlikleri ve doğru işe doğru personelin eşleşmesinin ortadan kalkmasına neden olmuştur. Bu anlamda doğru iş için doğru personelin yerleştirilmesi gerekmektedir. Her araçta olduğu gibi bilgi teknolojileri de gerekli kontrol, bakım ve düzenleme süreçlerine ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyacı doğru yetkinlikteki ve seviyedeki personelin karşılaması gerekmektedir.

Meslek Yüksekokulu programları sektörün ihtiyacı olan ara elemanları ve işin sürekliliğini sağlayacak olan personelin eğitimini yapmaktır. Bu programda nitelikli, iyi bir yabancı teknik bilgisine sahip, internet, web tasarımı ve programcılığı, sistem analizi, veri tabanı, bilgisayar ağları gibi yazılım teknolojileri ve donanım teknolojileri eğitim yapılması ile mezunların dış ticaret ile uğraşan her ölçekteki kuruluşta uzun süreli ve garantili istihdam imkânı bulabilmelerini hedeflemektedir.

Programın yeni nesil eğitim müfredatı, web, mobil, platform bağımsız yazılımlar, sanallaştırma ve bulut bilişim odaklı yazılımlar, yazılımın servis olarak sunulması gibi yeni yaklaşımlar, güvenli yazılım geliştirme teknolojileri, açık kaynak kodlu yazılımlar ve entegrasyonları, konteyner mimarisi kullanımı, yazılım yönetişimi, yazılım projeleri ve çevik yaklaşımlar gibi alanlarda geliştirme,  hizmet ve destek verebilme yetkinliklerine odaklanarak diğer eski programlardan farklılığını ortaya koymaktadır.