Bilgi ve İletişim Teknolojileri ( Information and Communications Technologies ) alanındaki gelişmeler yazılım ve donanımların dünya üzerinde çok yaygınlaşması ile birlikte bu alandaki yetişmiş insan gücü ihtiyacı da benzer bir şekilde artış göstermiştir. Eski ekonomi olarak tanımlanan ve 2000’li yıllar öncesinde karşılaşılan petrol ve otomotiv sektörlerinin dünya ekonomisini şekillendirme ve yönlendirme gücü, 2000’li yıllardan sonra teknoloji şirketlerinin eline geçmeye başlamıştır. Eski ekonomide dünyadaki en büyük ciro ve ekonomik güce sahip olan firmalar petrol, otomotiv ve finans bankacılık alanında iken günümüzdeki en büyük ciro sahibi firmalar büyük beş olarak tanımlanan Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet(Google), Facebook gibi bilgi ekonomisi firmalarına dönüşmüşlerdir.
Bilgi ve İletişim Teknolojileri alanında Seviye 1 ve Seviye 2 desteği olarak tanımlanan donanım ve yazılım sistemlerine kurulum, yerinde destek, kullanıcı desteği gibi alanlarda ara eleman olarak aranan konumdadırlar. Günümüzde BİT alanında yaşanan personellerin hızlı yer değişimleri ve iş değişikliklerinin temel sebeplerinden biri olarak mühendislik eğitimi alan çalışanların temel yazılım, donanım ve destek işlerindeki tatminsizlikleri ve doğru işe doğru personelin eşleşmesinin ortadan kalkmasına neden olmuştur. Bu anlamda doğru iş için doğru personelin yerleştirilmesi gerekmektedir.
Meslek Yüksek okulu programları sektörün ihtiyacı olan ara elemanları ve işin sürekliliğini sağlayacak olan personelin eğitimini yapmaktır. Bu programda nitelikli, iyi bir yabancı teknik bilgisine sahip, internet, web tasarımı ve programcılığı, sistem analizi, veri tabanı, bilgisayar ağları gibi yazılım teknolojileri ve donanım teknolojileri eğitim yapılması ile mezunların dış ticaret ile uğraşan her ölçekteki kuruluşta uzun süreli ve garantili istihdam imkânı bulabilmelerini hedeflemektedir.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Teknolojisi Programı yeni nesil eğitim müfredatı, Endüstri 4.0, OT-BT yakınlaşması, Dijital İkiz, Akıllı Fabrika, Akıllı Ofis, Sanallaştırma Teknolojileri gibi güncel alanlardaki hizmet ve destek verebilme yetkinliklerine odaklanarak diğer eski programlardan farklılığını ortaya koymaktadır. Büyüyen Türk ekonomisinin uluslararası pazarlarda rekabet gücünün yükseltilmesi, ancak gelişmiş meslek yüksekokulları ve bunların yetiştirdiği nitelikli teknikerlerle mümkün olabilecektir. Ülkemizin ihtiyacı olan her türlü ara insan gücünü yeterli sayıda ve nitelikli olarak yetiştirmek için mesleki ve teknik eğitime öncelik ve ağırlık verilmelidir.
Büyüyen Türk ekonomisinin uluslararası pazarlarda rekabet gücünün yükseltilmesi, ancak gelişmiş meslek yüksekokulları ve bunların yetiştirdiği nitelikli teknikerlerle mümkün olabileceğinden, İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu ülkemizin ve dünyanın ihtiyacı olan her türlü ara insan gücünü yeterli sayıda ve nitelikli olarak yetiştirmek için mesleki ve teknik eğitime öncelik ve ağırlık verilmektedir.
Ülkemizin; ekonomi, endüstri ve sosyal alanlar başta olmak üzere diğer hizmet alanlarındaki özel ve resmi kuruluşların ihtiyaç duyduğu yüksek nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek adına lise ve dengi okul mezunlarına ön lisans eğitim-öğretimi imkanı sağlamak üniversitemizin ve meslek yüksek okulumuzun ana hedefidir. Öğrencilerimizin mesleki eğitimleri dışında hayata ve düşüncelere saygılı, bilgiyi kullanabilen, üretebilen, paylaşabilen, ürüne dönüştürebilen, birden fazla iş becerisine ve mesleki yabancı dile sahip bireyler olarak yetişmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.