Haberler

Üniversitemizden Kültürel Mirasa Uygulamalı Katkı: Kabalar Basması Atölyesi

İstanbul Ticaret Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından yürütülen BAP projesi kapsamında gerçekleştirilen uygulamalı atölye, Göynük’e özgü Kabalar Basması geleneğini tasarım ve üretim süreçleriyle buluşturarak kültürel mirasın sürdürülebilir biçimde yaşatılmasına katkı sağladı.

Üniversitemiz Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından yürütülen ve SBG-2026-96 numaralı güdümlü BAP projesi kapsamında hayata geçirilen “Kültürel Mirasın Korunması ve Sürdürülebilirlik Ekseninde Tasarım ve Ürünleştirme Projesi: Göynük Kabalar Basması”nın ilk uygulamalı çalışması Bolu’da gerçekleştirildi. 14. Kültürel Miras Etkinlikleri kapsamında Gülezler Konağı’nda düzenlenen ve projenin ilk çalıştayı niteliğini taşıyan “Kabalar Basmasını Tanıyalım Atölyesi”, farklı yaş gruplarından katılımcıları bir araya getirdi.

 SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS TASARIMLA BULUŞTU

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren BAMER’in ev sahipliğinde düzenlenen atölyede katılımcılar, Göynük’e özgü Kabalar Basması geleneğini yakından tanıma ve uygulamalı olarak deneyimleme fırsatı buldu. Etkinlik, somut olmayan kültürel mirasın korunması ve çağdaş tasarım anlayışıyla yeniden yorumlanması açısından önemli bir zemin oluşturdu.

Proje kapsamında yalnızca kültürel mirasın belgelenmesi değil, aynı zamanda bu mirasın tasarım ve ürünleştirme süreçlerine aktarılması hedefleniyor. Bu yaklaşım, geleneksel üretim bilgisinin sürdürülebilir üretim modelleriyle yeniden değer kazanmasına katkı sağlıyor.

GELENEKSEL ÜRETİM SÜREÇLERİ DENEYİMLENDİ

Atölye kapsamında katılımcılar, ahşap baskı kalıpları ve geleneksel motifler üzerinden üretim sürecini birebir deneyimledi. Uygulamalı çalışmalarla kendi baskılarını oluşturan katılımcılar, kültürel üretimin aktif bir parçası haline geldi.

Öğrenciler, veliler, akademisyenler ve araştırmacıların ilgi gösterdiği etkinlikte, kültürel bilginin aktarımı teorik anlatımın ötesine taşınarak doğrudan deneyimle pekiştirildi.

DİSİPLİNLERARASI EKİPLE KAPSAMLI PROJE YÜRÜTÜLÜYOR

Projeyi, Üniversitemiz Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Başkanı Doç. Dr. Pınar Öztürk Demirtaş yürütüyor. Proje ekibinde Endüstriyel Tasarım Bölümü akademisyenleri Prof. Dr. Nigar Merdan, Doç. Dr. Çınar Narter, Dr. Öğr. Üyesi Azize Yasa, Dr. Öğr. Üyesi Filiz Yıldız, Doç. Dr. Şeyda Eyüpoğlu ve bursiyer öğrenci Halit Şeyhoğlu yer alıyor.

Disiplinlerarası yapısıyla dikkat çeken ekip, Göynük Kabalar Basması geleneğini kayıt altına alırken üretim bilgisini dijital ortama aktarıyor ve çağdaş tasarım yaklaşımlarıyla yeniden yorumluyor.

KÜLTÜREL MİRAS ÜRETİMLE GELECEĞE TAŞINIYOR

Atölye kapsamında proje ekibi, Kabalar Basması’nın tarihsel gelişimi ve kültürel önemine ilişkin kapsamlı bilgiler paylaştı. Bunun yanı sıra üretim tekniklerine dair uygulamalı anlatımlar gerçekleştirildi.

Katılımcılar, geleneksel motiflerle üretim yaparak kültürel mirasın yalnızca korunmadığını, aynı zamanda üretim yoluyla yaşatılabildiğini deneyimledi. Etkinlik, Göynük Kabalar Basması’nın tanıtımına katkı sunarken, geleneksel üretim bilgisinin çağdaş tasarım eğitimiyle bütünleşmesine yönelik önemli bir örnek oluşturdu.

DİĞER Haberler

16 Haziran 2026
Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğrencimizden Türkiye İkinciliği 1 Haziran 2026
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Öğrencilerinden TÜBİTAK Başarısı 1 Haziran 2026
Sıfır Atık Sürecinde Geri Dönüşümün Önemi Konuşuldu 22 Mayıs 2026
Taşın Hafızasında Mimari Yolculuk: Sivas ve Divriği’nde Tarih Yerinde İncelendi 14 Mayıs 2026
Geleceğin İç Mimarları Sektörle Buluşuyor: Bitirme Projesi Seminerleri Kapsamında Havalandırma Sempozyumu 14 Mayıs 2026
Hezarfen Kampüsü’nde “Tek Amaç Sıfır Atık” Etkinliği Düzenlendi 12 Mayıs 2026
“Tasarım Fest’26” Hezarfen Kampüsü’nde Renkli Görüntülere Sahne Oldu 6 Mayıs 2026
Mimarlık ve Tasarım Topluluğu’ndan Büyük Başarı: PAYDA+27 Ticaret’te 5 Mayıs 2026
Atıktan Sanata: Kampüste İleri Dönüşüm Rüzgârı
×
WhatsApp