MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ MİMARLIK
Öğr. Gör. Nur Sümeyye Yalçın Koçak’ın Araştırma Makalesi Yayınlandı!

31 Aralık 2021 tarihinde “Bartın University International Journal of Natural and Applied Sciences” dergisinde ” ÇAMLICA CAMİİ’NİN EVRENSEL TASARIM KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ” başlıklı Mimarlık Bölümü Öğr. Gör. Nur Sümeyye Yalçın Koçak’ın araştırma makalesi yayınlanmıştır.

Araştırma Makalesi Özeti:

Bireyin bedensel özelliklerine göre kentlerde hareket imkân bulamaması erişilebilirlik düzeyinde zorluklar çıkardığı için, sosyal hayattan kopmaları meydana getirmektedir. Engelli bireylerin kent yaşamı içinde kısıtlamalar olmaksızın hareket edebilmeleri, ulaşım imkânlarını kullanabilmeleri vb. yaşamsal haklara sahip olmaları gerekmektedir. Toplumda mekânların her türlü fiziksel gereksinimi karşılamak üzere tasarımlarının yapılması ve her türlü kullanıcıya hizmet verebilmesi toplumsal bütünleşme rolü taşırken aynı zamanda sosyal hayatta var olabilmeleri erişilebilir tasarımlar yapılarak mümkün hale getirilmektedir. İbadet bireyin en temel hak ve özgürlüklerindendir. Engelli bireyler evrensel tasarım kriterlerine uyulmadığı için yapılan tasarımlarda ibadethane içerisine dış mekânda farklı seviyeler bulunduğu için yardımsız girememektedir. Bu durum bağımsız olarak hareket imkânı verilmeyen bireyin zamanla toplumdan kendisini soyutlamasına sebep olmaktadır. Bu çalışmada evrensel tasarım kriterleri bağlamında camiler için gerekli tasarım kriterleri belirlenerek ölçüler belirtilmiştir. Çamlıca Camii’nin her bireye yönelik erişilebilirliği araştırılmıştır. Çamlıca Camii’nin incelenen mekanları doğrultusunda literatür taraması yapılan evrensel tasarım ilkelerinin hangilerini ne ölçüde karşıladığı gösterilmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Evrensel tasarım, Çamlıca Camii, kapsayıcı tasarım

Tam metin erişimi için: