MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ MİMARLIK
Öğr. Gör. Nur Sümeyye Yalçın Koçak’ın Araştırma Makalesi Yayınlandı!

30.04.2022 tarihinde İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’nde  “Viyana’dan İstanbul’a Endüstriyel Miras Değerlendirmesine Yaklaşımlar: Anker Ekmek Fabrikası, Kasımpaşa ve Unkapanı Un Fabrikası Örnekleri” başlıklı Mimarlık Bölümü Öğr. Gör. Nur Sümeyye Yalçın Koçak’ın araştırma makalesi yayınlanmıştır.

Araştırma Makalesi Özeti:

Kentin tarihsel süreçte oluşmuş mevcut dokusunda yer alan tarihi yapıların bir kısmı endüstri mirası yapılarından oluşmaktadır. Bu yapıların restore edilerek aynı ya da farklı işlevlerde yeniden kullanımı sürdürülebilirlik açısından oldukça önemlidir. Tarihi nitelik taşıyan endüstriyel yapılar içerisinde yitirdiğimiz birçok yapının yanısıra ayakta kalmayı başarmış ancak esaslı restorasyon gerektiren yapılar da bulunmaktadır. İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde bulunan Kasımpaşa Un Fabrikası ve Fatih ilçesinde bulunan Unkapanı Un Fabrikası, yıllar içerisinde işlevini yitirmiş ve halen âtıl bir şekilde duran endüstriyel miras örneklerinden bazılarıdır. Viyana’da bulunan Anker Ekmek Fabrikası ise yapısal olarak korunup restore edildikten sonra işlevi değiştirilen endüstriyel miras örneklerinden birisidir. Bu çalışmada, un ve ekmek fabrikalarının geçmişteki işlev yakınlığı düşünülerek Anker Ekmek Fabrikası, Kasımpaşa ve Unkapanı Un Fabrikası karşılaştırmasında mekansal boyutlar araştırılıp süreç içindeki durumları değerlendirilmiştir. Mevcut halleriyle ise her üç fabrikanın çevresine kültürel, sosyo- ekonomik bağlamda olumlu ve olumsuz etkileri ele alınmıştır. Harap halde bulunan un fabrikalarının ise yeniden işlevlendirmesi ile kentsel alana kazandırılması amaçlanmıştır.

Tam metin erişimi için: