MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ MİMARLIK
Mimari Aydınlatma Workshop: Kentsel Öğe Aydınlatması

Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından, lise öğrencilerine yönelik olarak “Kentsel Öğe Aydınlatması” konulu Mimari Aydınlatma Workshop’u düzenlendi. 19 Mart – 26 Mart olmak üzere iki hafta sonu (Cumartesi günleri) çevrim içi gerçekleştirilen etkinliğe farklı şehirlerden kayıt yaptıran öğrenciler katılım sağladı. Seminer ve Workshop çalışmasını kapsayan bu etkinlik ile katılım sağlayan öğrencilerin, çevrelerinde yer alan objeleri ve kentsel öğeleri algılamaları, tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkmaları adına farkındalık sağlanması amaçlanmıştır.

Etkinliğin ilk gününde, Mimarlık Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Leyla Suri tarafından, yapılan çalışmanın amacı ve içeriği ile ilgili bilgiler verildi. Ardından Dr. Öğr. Üyesi Tuba Baskan “Kentsel Mimari Öğe Aydınlatması” başlıklı bir seminer sunumu gerçekleştirdi. Sunumda, kentlerde yer alan mimari öğelerin günışığının olmadığı gece koşullarında görülebilirliğinin sağlanması, kent yaşamının sürekliliğinin olması, kullanıcılara rahat ve güvenli bir ortam oluşturulması gibi nedenlerden dolayı kent aydınlatmasının önemi vurgulandı. Yapı/bina yüzü, park-bahçe, yaya yolu, anıt, çeşme ve benzeri kapalı ve açık alanda kentsel öğe aydınlatması ile ilgili temel yaklaşımlar aktarıldı. Ayrıca, katılımcı öğretim elemanlarınca, düşünülen aydınlatma tasarım yaklaşımının sunumuna ilişkin teknikler önerildi. Öğrencilerden, çevrelerinde belirledikleri aydınlatılmış ya da henüz aydınlatılmamış bir kentsel öğenin mevcut durumunu incelemeleri, (eğer olumsuz ise) iyileştirilmesine yönelik aydınlatma tasarım yaklaşımını (konsept) hazırlamaları istenildi.

Etkinliğin 2. gününde, öğrenciler, bir hafta önce aktarılan bilgiler doğrultusunda hazırlamış oldukları aydınlatma tasarım yaklaşımını sundular. Katılımcı öğretim elemanları tarafından öğrencilerin konsept çalışmaları üzerinde değerlendirmeler yapılarak etkinlik tamamlandı. Mimarlık Bölümü Araştırma Görevlileri’nden Gizem Öztürk ve Özge Büşra Ergül, Workshop’un hazırlanmasında ve yürütülmesinde destek sağladılar. Etkinliğin sonunda, öğrencilere katılım belgeleri ve üniversitemizin logosunun bulunduğu sürpriz hediyeler verildi.