İktisat bölümü;
- İktisat biliminin teorik ve felsefi altyapısına hakim,
- Ekonomik aktörlerin davranışlarını analiz edebilen,
- Teknolojik dönüşümün baş döndürücü hızla yaşandığı günümüz dünyasında iktisadi gelişmeleri iyi okuyabilen ve ona yön verebilmek için güncel teknolojik araç ve yöntemlerle iktisadi analizler yapabilen,
- Mikro ve makro ekonomik süreçlerin ulusal ve uluslararası düzeydeki değişimlerini takip edebilen,
- İktisadi verileri yorumlayabilen,
- İktisat biliminin politika, tarih, felsefe, hukuk, sosyoloji gibi farklı bilim dallarıyla ilişkisini kurarak hayatı daha iyi anlayabilen
bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Bütün bu amaçlara ulaşabilmek için öğrencilerini yirmi birinci yüzyılın gerektirdiği nicel ve nitel bilgi, beceri ve yetkinliklerle donatmaya yönelik bir müfredat çerçevesinde eğitim-öğretim yapmaktadır.
Dört yıllık lisans eğitiminin ilk iki yılında ekonomi bilimine ilişkin temel bilgileri içeren derslere, sonraki yıllarda ekonometri, matematik, istatistik, sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri gibi dersler ile iktisadın farklı boyutları ve diğer bilim dallarıyla kesişim kümesini oluşturan politik iktisat, iktisat tarihi, iktisat sosyolojisi gibi dersler eklenmektedir.
2022 yılı itibariyle Sosyal Süreç ve Sistemlerde Yapay Zeka Yoğunlaşma Programı (A Program for Concentration in Artificial Intelligence in Social Systems and Processes) projesi kapsamında yapay zeka algoritmaları, programlama, simülasyon paradigmaları gibi bir dizi dersin de eklenmesiyle, mezunlarının dördüncü sanayi devrimiyle ortaya çıkan dijital dönüşüm karşısında ve yirmi birinci yüzyıl dünyasında kendilerine yer bulabilmelerini sağlayacak, işlevsel değeri yüksek, “sorun çözme” ve “durum iyileştirme” becerileri sağlayan zengin ve yenilikçi bir müfredat oluşturulmuştur.
İktisat bölümü müfredatında yer alan dersler ve ders içerikleri güncellenirken akademisyenlerden, özel sektörden ve kamu kesiminden uzman isimlerden oluşan bölüm danışma kurulunun önerileri ve bölüm öğrencilerinin görüşleri de dikkate alınmaktadır.
Akademik donanımını bölümle ilişkili araştırma ve uygulama merkezlerinin projelerine ve bölümün öğrenci topluluğunun düzenlediği akademik ve sosyal sorumluluk içerikli etkinliklere katılarak pekiştiren İktisat bölümü öğrencileri böylece girişimcilik kapasitesi yüksek, grup çalışmasına yatkın, ortak değer üretebilen ve paylaşabilen, proje geliştirebilen, sorunlarla mücadele edebilen, çözüm üretme kapasiteleri yüksek bireyler olarak yetişmektedir.
İktisat bölümü mezunları hem kamuda hem de özel sektörde geniş bir istihdam olanağına sahiptir. Bankalar, yatırım şirketleri, borsa gibi bankacılık sektöründe ve sermaye piyasalarında faaliyet gösteren finansal kuruluşlarda; Hazine, Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) gibi kamu kurumlarında ekonomist, analist, broker, bankacı, müfettiş, uzman ve yönetici pozisyonlarında görev alabilirler. Ayrıca Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu ve benzeri uluslararası kuruluşlarda çalışma imkanı bulabilirler. Basın-yayın kuruluşlarında ekonomi haberciliği, ekonomi programları gibi alanlarda çalışabilirler. Gerekli formasyonları tamamlamak suretiyle idari hakim olabilir, ayrıca kaymakam ve vali gibi kamu bürokrasisinde görev alabilirler.