MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK VE ÇEVRE TASARIMI İngilizce Destekli
Mekan 2019 Yarışması Üçüncülük Ödülü

Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü 2019 mezunlarımızdan Merve Serttaş, İç Mimarlık Öğrencileri Ulusal Bitirme Proje Yarışması’nda  üçüncülük ödülünü aldı. Her yıl düzenlenen bu yarışmaya Türkiye’nin tüm iç mimarlık bölümlerinden öğrenciler, eğitim döneminde hazırladıkları bitirme projeleriyle katılmaktadır. Yarışmaya katılan 52 öğrenci projesi arasında başarılı bulunarak üçüncülük ödülüne layık görülen proje, Sütlüce’de mevcut bir yapının otel kullanımıyla ve yeni bir konseptle iç mimari tasarımını konu almaktadır. Merve Serttaş projesini, 2019 bahar döneminde, öğretim üyelerimiz Uzm. Öğr. Gör. Sezgin Bilgin, Uzm. Öğr. Gör. Öznur Sayı Özcan ve Uzm. Öğr. Gör. Ozan Özyiğit tarafından yürütülen İç Mimarlık Bitirme Projesi dersi kapsamında hazırlamıştır.

Merve Serttaş projesini aşağıdaki gibi tanımlamaktadır:

İstanbul’un en eski yerleşim bölgelerinden biri olan Beyoğlu Sütlüce’de yer alan Hilton Garden Inn etraftaki diğer yapılar arasında kaybolmuş ve görünmez bir otel haline gelmiştir. Otele olan bu bakış açısını değiştirmek amacıyla sosyal, kültürel, ekonomik ve çevre analizleri yapılmıştır. Bunların sonucunda iç mimari tasarımda çevredeki iç içe geçen tarih ve günümüz yapılaşmaları, canlı ve işlek mekanların yakınında bulunup sakin kalabilmesi, Haliç ile yani bir deniz girintisiyle iç içe bir otel olması gibi durumlar bir konsept fikri olarak ele alınıp iç içe geçen parçaların bütünlüğü felsefesiyle iki farklı iç mekân anlayışı olan sanat ve otel fonksiyonları birleştirilmiş ve bir bütün oluşturulmuştur. Bununla birlikte hedef kitle, kullanıcı otel ilişkisi ve çevre ile ilişkide daha sıkı bir bağ kurulmuştur. Otelde yapılan farklı aktiviteler, eğitimler, toplantılar ve konferanslar sayesinde diğer otellere nazaran daha çok tercih edilmesi beklenmektedir. Projede dikkat edilen bir diğer husus ise çevre dostu olabilme yetkinliğine sahip sürdürülebilir tasarımlar içermesidir. Çevreye zarar vermeyen ve geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanılması, doğal ışıktan yüksek oranda faydalanma ve hava kalitesi düzeyini optimum düzeyde tutmak projenin temel amaçları arasında olup en etki şekilde tasarlanmıştır.