İŞLETME FAKÜLTESİ İKTİSAT İngilizce
Prof. Dr. Yusuf Balcı Arakan panelinde konuştu

Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Yusuf Balcı Arakan Sorunu Panelinde Arakanlı Müslümanların İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesinin önemine işaret etti.

Üniversitemiz İktisat (İngilizce) Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Balcı Londra’da bulunan “İngiliz-Türk Anlayış Merkezi” (Centre for British-Turkish Understanding) tarafından düzenlenen ve “Rohingyalı Azınlıklar için Adalet ve Burma İnsan Hakları Networku” (Justice for Rohingya Minority and the Burma Human Rights Network)nun katkılarıyla 5 Mart 2021’de düzenlenen “Myanmar Coup and the future of Rohingya Muslims” Myanmar Darbesi ve Rohingya Müslümanlarının Geleceği) konulu Panele katılarak “Rohingya-Arakan Müslümanları Sorununa İlişkin Yapısal Yaklaşım: İnsan Kaynakları Kapasitesinin İnşası” (A Structural Approach on the Problem of Rohingya-Arakan Muslims: Building Human Resources Capacity) konulu bir sunum yaptı.

Konuşmasında konunun politik ve insani yönlerini özetleyen Prof. Dr. Yusuf Balcı Türkiye’nin bu alanlardaki katkılarına dikkat çekti. Şubat 2021’de Myanmar ordusunun gerçekleştirdiği darbe sonrası durumu ve muhtemel olumsuz sonuçlarını da değerlendiren Prof. Balcı konuşmasında Arakanlı Müslümanların sorununa asıl ve uzun dönemli kalıcı katkının Ankara tabanlı Arakan Platformunun benimsediği yapısal yaklaşımla, politkalarla ve yapısal tedbirlerle gerçekleşeceği üzerinde durdu. Bu noktada da özellikle Arakanlıların insan kaynaklarının geliştirilmesi için eğitimin, bu noktada Türkiye’de üniversitelerin ve TRT, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) gibi kurumların katkılarını örneklerle açıkladı.

İki saati aşkın süre devam eden ve açılışını Londra’da faaliyet gösteren Merkezin Başkanı eski Gençlik ve Spor Bakan Yrd. (MV) Abdürrahim Boynukalın’ın yaptığı, moderatörlüğünü ise Gazeteci ve Haber Sunucusu Veronica Pedrosa’nın yürüttüğü panele İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Balcı’nın yanısıra Almanya’dan Avrupa Rohingya Konseyi eski sözcüsü ve Rohingya Doktorlar Örgütü Kurucu Eşbaşkanı Dr. Anita Schug, Queen Mary University (London) Hukuk Bölümü Başkanı Prof. Dr. Penny Green, APPG Eşbaşkanı Rushanara Ali (MV), İrlanda Avustralya Queensland eski MV ve Parlamento Sekreteri ve Queen Mary University Misafir Öğretim Üyesi Dr. Ronan Lee, Burma İnsan Hakları Network’ünün Kurucu ve İcra Direktörü Kyaw Win ve Kanada Rohingya Gelişme İnisiyatifi Eşkurucusu ve Rohingya aktivisti Saifullah Muhammad katıldı.