Sosyal Bilimler Enstitüsü
“Covid-19 Salgın Sürecinin İnsan Kaynakları Uygulamalarına Etkileri”
Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün webinar seminerleri hız kesmeden devam ediyor. Seminerlerin üçüncüsünde İnsan Kaynakları Yöneticiliği Program Başkanı Doç. Dr. Osman Bayraktar moderatörlüğünde “Covid-19 Salgın Sürecinin İnsan Kaynakları Uygulamalarına Etkileri” incelendi. Programa, Kibar Holding İnsan Kaynakları Bölüm Başkanı Şennur Kuru ve Yıldız Holding Genel Müdür Yardımcısı Bahattin Aydın konuşmacı olarak katıldı.
Programın açılışında Doç. Dr. Osman Bayraktar, insan kaynakları biriminin işletmelerin yapısına bağlı olduğunu hatırlatarak, salgında işletmelerin etkilenmesi ile insan kaynakları birimlerinin de doğal olarak etkilendiğini belirtti. İşletmelerin kriz planlarının olması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, bu planlar çerçevesinde işletmelerin dijital süreçlere adapte olmasının önemli olduğunu söyledi. Bayraktar, bu dijitalleşme sürecine işletmelerin nasıl uyum sağlayacağını sorarak sözü konuşmacılara bıraktı.
Yıldız Holding Genel Müdür Yardımcısı Bahattin Aydın, ileride bugünlerin kovid öncesi ve kovid sonrası olarak anılacağını ifade ederek, “biz firma olarak dijital süreçlere hazır yakalandık. Son 3-4 yıldan beri dijitalleşme planları hazırladık ve bunu uygulamaya başladık. Benzer şekilde tüm insan kaynakları süreçlerimiz de mobil altyapıyla devam etmektedir” diye konuştu. Aydın, bu dönemde tüm fabrikaların alınan tedbirler sayesinde çalıştığını ve servis sayılarının arttığını belirterek, esnek çalışma saatlerinin uygulandığını ve dijital yönetim süreçlerinin aktif olarak kullanıldığını ifade etti.
Salgın döneminde yapılan faaliyetlerin bir kriz yönetimi süreci olduğunu vurgulayan Bahattin Aydın, dijital liderlikte liderlerin hiç görmedikleri insanları uzaktan yönettiklerini ve bunun fiziksel anlamda temasların olmaması dolayısıyla bir kayıp olduğunu sözlerine ekledi. Aydın sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İnsan kaynakları birimlerinde bazı işler part-time hale gelecek, bazı işler robotik şekilde yapılacak”
Kibar Holding İnsan Kaynakları Bölüm Başkanı Şennur Kuru ise, Salgının Çin’de görülmesi ile birlikte holding bünyesinde bir kriz komitesi kurulduğunu ve bu çerçevede, olası senaryoların hazırlanarak işletme bünyesinde tüm tedbirlerin alındığını vurguladı. Kuru, krize yaklaşımlarında önce insan sağlığını korumak ve iş sürekliliğini sağlamak olduğunu ifade ederek, personelin psikolojisini korumak için online ortamda psikolojik destek sağladıklarını kaydetti. Salgının dijitalleşme süreçlerini hızlandırdığını belirten Kuru, “bu salgın sayesinde bazı işlerin uzaktan bağlantıyla yapılabildiği görüldü. Toplantıların daha verimli ve hızlı geçtiği söylenebilir. İşletmeye dair kararları günlük olarak gözden geçiriyoruz ve böylelikle daha hızlı değişimler yapabiliyoruz. İnsan kaynakları yönetiminde izlenebilir verinin önemi daha fazla ortaya çıktı” şeklinde konuştu.
Şennur, günümüzde işletme kültürü ve normlarının yeniden yazıldığını belirterek, dijital liderlikte asıl zorluğun evinde çalışan ofis personeli ile sahada çalışan personelin arasındaki dengeyi sağlamak olduğunu vurgulayarak, bu konuda bir iletişim planı oluşturduklarını ve yöneticilerinin bu planlara sahip çıkarak hayata geçirdiklerini sözlerine ekledi.