Fen Bilimleri Enstitüsü
Aydınlatma Projesi Dersi Sergisi

 

İç Mimarlık Yüksek Lisans Programı – Aydınlatma Projesi Dersi Sergisi

İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İç Mimarlık Yüksek Lisans Programı Aydınlatma Projesi Dersi Üniversitemiz Vizyon dersleri arasındadır. Söz konusu ders, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Başkanı (v.) Dr. Öğretim Üyesi Tuba B. Baskan tarafından verilmektedir. Aydınlatma Projesi dersini Güz yarıyılında alan öğrencilerimizle birlikte gerçekleştirilen çalışmaları izlemeye açarak İç Mimarlık Programı ile ilgili farkındalığı arttırmak amaçlanmaktadır.

Aydınlatma, iç mekandaki kullanıcı konforunun sağlanmasında ve iç mimari mekanların görsel algılamasında önemli bir etkendir. Aynı zamanda, sürdürülebilirlik bağlamında, enerjinin verimli kullanımında dikkat edilmesi gereken aydınlatma elemanı seçimi de iç mimari tasarımda belirleyici bir unsurdur. “Kullanıcı – iç mekan – enerji kullanımı” konularının aydınlatma tasarımında birlikte ele alınarak değerlendirilmesi, iç mimari tasarıma katkı sağlamaktadır.

Aydınlatma Projesi dersi kapsamında, mimari aydınlatma ile ilgili temel kavramlar ele alınarak, kullanıcının görsel konforunu sağlamaya yönelik koşullar belirlenmiştir. Mekanın iç mimarisinin tasarlandığı gibi algılanmasında, uygun aydınlatma elemanı seçiminde ve bunların mekan içinde yerleştirilmesinde önemli olan ölçütler ortaya konmuştur. Bu kuramsal bilgileri, uygulamaya dönüştürmek amacıyla hazırlanan iç aydınlatma projesinde, öğrenciler, bir ofis yapısındaki farklı mekan tiplerinde, bütünü de dikkate alarak aydınlatma tasarımı gerçekleştirmişlerdir. Söz konusu tasarımlarda, aydınlatma tekniği ile ilgili sahip oldukları temel bilgiler doğrultusunda, bilgisayar programı aracılığı ile aydınlatma hesapları yapılmıştır. Aydınlatma projeleri, üç boyutlu görselleştirmelerle desteklenerek sunumlar hazırlanmıştır.

Gerçekleştirilen aydınlatma projeleri ile iç mimari tasarımın ön aşamalarında aydınlatma ile ilgili kararların alınmasının gerekliliği, aydınlatmanın kullanıcı konforuna katkısı, mimaride kullanılan gereçlerin ve mobilyaların renk, doku, biçim, boyut vb özelliklerinin doğru aydınlatma ile görünürlüğünün arttırılması, sürdürülebilirlik bağlamında enerji kullanımında verimliliğe dikkat çekilmesi vb konularda yaygın bilinçlendirme ve  Aydınlatma’nın İç Mimarlık mesleğindeki öneminin vurgulanması hedeflenmektedir.

Sergimiz, Üniversitemizin Küçükyalı Yerleşkesi’nde 30 Mayıs – 20 Haziran 2023 tarihlerinde izlenebilecektir.