Kadın ve Aile Uygulama ve Araştırma Merkezi
MERKEZ MÜDÜRÜ PROF. DR. AŞKIN ASAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARAFINDAN GREVİO’YA ADAY GÖSTERİLDİ

Üniversitemiz İnsan ve toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi aynı zamanda da Kadın ve Aile Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aşkın Asan’ı Türkiye GREVİO üyesi olarak aday gösterdi. Üniversitemiz üst yönetimi Prof. Dr. Aşkın Asan’ı GREVİO adaylığı için tebrik ederek desteklediklerini ifade etti.

Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddete Karşı Mücadelede Uzmanlar Grubu (GREVIO), bağımsız bir insan hakları izleme organı olup, Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin “İstanbul Sözleşmesi” taraflarca nasıl uygulandığının izlenmesinden sorumludur.

GREVIO, insan hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet ve/veya mağdurlara yardım ve mağdurların korunması alanlarındaki uzmanlıkları temelinde görevlendirilen 15 bağımsız ve tarafsız uzmandan oluşur.

GREVIO’nun yasal faaliyetleri, İstanbul Sözleşmesi’nin ülke bazında izlenmesi (değerlendirme prosedürü), Sözleşme’nin taraflarından birine özgü durumlar halinde araştırma başlatılması (araştırma prosedürü) ve Sözleşme’nin tema ve konseptlerine dair genel tavsiyelerin benimsenmesidir.

2015 ve 2017 yıllarında Türkiye Prof. Dr. Feride Acar’ı iki defa aday göstermiştir ve Acar Avrupa Konseyi tarafından GREVİO üyesi seçilmiştir. Prof. Dr. Feride Acar’ın görev süresinin tamamlanması üzerine Türkiye bu yıl İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kadın ve Aile Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aşkın Asan’ı oy birliği ile aday göstermiştir.

Prof. Dr. Aşkın Asan Hakkında

Aşkın Asan Eğitim Teknolojileri alanında Profesör ünvanına sahiptir.

Prof. Dr. Aşkın Asan İstanbul Ticaret Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

Prof. Asan 2018 yılı itibariyle İstanbul Ticaret Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü görevini yürütmektedir.

2014-2017 yılları arasında Avrasya Üniversitesi rektörü olarak görev yapmıştır.

2011-2014 yılları arasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı olarak atanmıştır.

2007-2011 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Ankara Milletvekili olarak seçilmiştir.

Evli ve üç çocuk annesi olan Asan Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti ve Demokratik İlerleme Enstitüsü Uzmanlar Kurulu üyesi ve Türkiye Demokrasi Platformu Başkan Yardımcısıdır.

Prof. Dr. Aşkın Asan’ın Kadına Yönelik Çalışmaları

Prof. Dr. Aşkın Asan İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Yüksek Lisans Programı kapsamında Aile içi İletişim ve Ebeveyn Eğitimi ve Aile Sosyolojisi derslerini yürütmektedir. Prof. Asan ayrıca “3-6 Yaş Arası Okul Öncesi Çocukların Oyuncak Tercihleri ve Cinsiyet Kalıp Yargıları ile Ebeveynlerinin Toplumsal Cinsiyet Algıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”  başlıklı Yüksek Lisans Tezini yönetmiştir. Üniversitenin Kadın ve Aile Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği başta olmak üzere Lise düzeyinde öğrenim gören kız öğrencilere yönelik Vizyoner Hedefler projesi gibi kadını güçlendirme alanında birçok çalışma yürütmektedir. Prof. Asan bu yıl 5. düzenlenecek olan “Demografik Dönüşüm ve Kadın”  temalı Toplumsal Cinsiyet Adaleti Kongresi Bilim Kurulu üyesidir. Prof. Asan üniversitedeki görevinin yanısıra Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ‘nde 2017-2018 eğitim öğretim yılı itibariyle müdür olarak görevlendirilmiş ve Kızlar için Vizyoner Hedefler Projesi’nin yürütücülüğünü yapmaktadır.

Avrasya Üniversitesi Rektörlüğü döneminde; Kadın Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni kurmuştur. “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” ve “Kendini Savunma” üniversite seçmeli derslerini geliştirmiş ve uygulamıştır. Kadına yönelik şiddetle mücadele alanında yerel kampanyalar yürütmüştür. Prof. Asan sadece ilkokul diplomasına sahip kadınlar için “Üniversite Transfer” programı geliştirmiş ve uygulamıştır.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcılığı döneminde; Avrupa Konseyi Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi (İstanbul Sözleşmesi) Sözleşmesi’nin uyumu ve uygulaması ve akabinde Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun (6284) ve Yönetmeliklerinin hazırlanması çalışmalarında başkanlık yapmıştır. Türkiye genelinde Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri kurmuştur. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinin yapısı ve işleyişi Prof. Asan’ın başkanlığında geliştirilmiştir. Prof. Asan örgün ve yaygın eğitim kurumlarında kullanılabilecek Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Müfredatı geliştirmiş tüm üniversitelerde uygulanmasını sağlayıcı denetim mekanizmasını kurmuştur. Dünya Ekonomik Formu Küresel Ajanda Kadını Güçlendirme Komitesinde ve Dünya Bankası Kadını Güçlendirme Danışma Kurulunda görev yapmıştır. Kadını güçlendirme amacıyla kırsal bölgelerde “Kadın Merkezleri” kurmuş, kadını güçlendirme alanında “Adım Adım Anadolu”, “Karar Mekanizmalarında Kadın”, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Sağlama”, Fakirlikle Mücadele Stratejileri”, “İkinci Şans: Eğitim Projesi”, “Türkiye’de Kadınlar ve Kızlar için Milenyum Gelişim Hedeflerinin Uygulanması” gibi birçok projenin yürütücülüğünü yapmıştır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Ankara Milletvekilliği döneminde AK Parti ArGe Bölümü Başkan Yardımcısı olarak görev yapmıştır.  “Siyaset Akademisi” kapsamında Yerel Yönetimlerde Kadınlar konulu özel müfredat geliştirmiştir.  Keçiören ve Altındağ Belediyeleri Kadın Merkezlerinde uygulanacak Kadını Güçlendirme modeli geliştirmiştir. TBMM Akdeniz Parlamenter Asamblesi Başkan Yardımcısı olarak görev pana Prof. Asan Akdeniz Parlamenter Asamblesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sorunları Komitesi başkanı ve özel raportörü olarak çalışmıştır. İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi Türk Gurubu Üyesi görevinde bulunmuş ve Kadın Sorunları Araştırma Komisyonu’nun kurulmasına öncülük etmiştir.

Bu çalışmalarının yanında Demokratik Gelişim Enstitüsü bünyesinde Çatışma Çözümünde Kadınların Rolleri alanında çalışmalarına devam etmektedir.

Prof. Dr. Aşkın Asan’ın Kadına Yönelik Yayınları

Women Rights in Turkey, Women and Parliament .. the present and the future Conference,  Kuwait University, Centre for Studies and Research on Women, Kuwait City, Kuwait, 10/04/2014

Gender Equality in Islam, Islamic Conference Youth Forum for Dialogue and Cooperation (ICYF-DC), 3rd. International Model OİC Global Summit 2013, Kuala Lumpur, Malaysia, 07/07/2013

Gender Equality in Turkey, Inter-parliamentary Exchange and Dialogue Project, Symposium on Gender Equality, Paris, France, 07/1/2013

Poverty Alleviation Strategies in Turkey, The Politics of Poverty Alleviation in the Global South: Comparative Perspectives from Leading Policymakers, Brown University / Watson Institute, Boston, USA, 19/04/2012

Women’s Empowerment in Decision Making Mechanisms in Turkey, Current Trends of Development of National Gender Mechanisms in European Countries” International conference organised in the framework of the Ukrainian Chairmanship of the Council of Europe Committee of Ministers Session, Kyiv, Ukraina, 26/10/2011

Report and Resolution on “Achieving Gender Equality” Approved unanimously on 26 June 2010, during the meeting of the Standing Committees, Belgrade

Report and Resolution on Women in Decision Making adopted by consensus by the Assembly at the 4rd Plenary session 23 October 2009 Istanbul

Report and Resolution on Gender and Equality  İssues adopted by consensus by the Assembly at the 3rd Plenary session 14 November 2008 Monaco