MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ TEKSTİL VE MODA TASARIMI
Etnomoda/Etnolook Yarışması Sonuçları Açıklandı

Adige (Rusya)’de başlayan Dijital Ethnofashion, Türkiye, Ürdün ve Özbekistan olarak birleşti. Adige’de, Uluslararası Festival ve Rekabetçi Hareket organizatörleri tarafından düzenlenen Adige, Kabardey-Balkar ve Karaçay-Çerkezlerin her yıl geleneksel olarak düzenlenen 100. yıl kutlamaları, Birinci Uluslararası Dijital EthnoLook yarışması ile başladı. Ethnofashion yarışması yürütücüsü ve organizatörü Susanna Makerova’nın rehberliğinde genç tasarımcılar Etnomoda/Ethnofashion!a başvuru yapıp tasarımlarını sundular.

Yarışmanın kazananları en fazla puanı alan üç yarışmacı Fomina Elena, Shchelinskaya Oksana ve Kigaveva Ksenia oldu. İkinci sırayı Elena Vlaskina ve 3. Sırayı ise Elvira Lemeshaeva (Krasnodar) aldı.

Kazanan yarışmacılar, giysi tasarım sanatçısı ve İngiliz Yüksek Tasarım Okulu 3. Couture okulundan öğretim görevlisi Maria Shevchenko’dan 3 boyutlu tasarım ve giysi modelleme üzerine bir eğitim kursuna ücretsiz erişim sağlayacak.

Etnomoda projesi, tarihi kültürel mirasın (Kafkasya halklarının kültürüne dayalı), moda ve dijital teknolojilerin bir sentezidir. Yarışma şartlarına göre yurdun ve dünyanın farklı yerlerindeki katılımcılar, bölgenin kültürel mirasını inceleyerek halk kıyafetleri ile etnik kültürel kodu birleştirerek tasarımlarına yansıttılar.

Dijital tasarımdaki trend belirleyicileri takip eden yarışmacılar, modadaki son trendlere tekabül eden çeşitliliği ve özgünlüğüyle bölge halkının kültürüne yönelik, yarışmanın uzmanlarından çeşitli ipuçları aldılar. Gelecekte, etnik kültürlerin dijital alanda diğer etnik kodlara ve etkileşime bir çağrı olacağı öngörülüyor. Dijital Etnomoda projesi, yetenekli dijital sanatçıları/tasarımcıları belirlemeyi, mesleki yeterlilikleri geliştirmeyi, profesyonel uygulamayı, kültürel bağların canlanmasına ve yeniden kurulmasına yardımcı olmayı ve kültürler arası bir ortamda etnik gruplar arası etkileşimin ve kültürler arası diyaloğun kalitesini artırmayı, yaratıcı fırsatları genişletmeyi amaçlamaktadır.

Yarışma ile genç tasarımcıların yeni araçlar kullanarak kendini gerçekleştirmesi amaçlandı. Ayrıca dijital moda ve tasarımın sosyal kurumları aracılığıyla etkili bir iletişim aracı olarak, yaratıcı trendlerin gelişmesine ve moda endüstrisinin bir bütün olarak gelişmesine katkıda bulunulacak.

Birinci Uluslararası Dijital Ethnocontest şartları uyarınca, kazananlar 3D Couture okulundan kursa erişebilecek ve platform kurucularının çevrimiçi atölyelerine katılma fırsatına sahip olacaklar.

Ödül kazanan yarışmacıların eserleri, EtnomodaArtRoom / https://t.me/EtnomodaArtCommunity platformunda, Rusya ve uluslararası dijital platformlarda ve yakın zamanda Özbekistan’da düzenlenmesi planlanan Dijital Etnomoda Haftasında sergilenecek.

Ürdünlü sanatçı Zaina al-Said ve Dağıstan’ın 3. tasarımcısı Arsen Kurbanov’un çalışmaları ve diğer katılımcıların en iyi modelleri gibi bazı çalışmalar, Zero 10’un yanı sıra tek Etnomoda markası altında fiziksel giysi formatında yenilikçı platform olarak uygulanacak.

Yarışmaya katılanları organizatör, moda tasarımcısı, Ethnofashion / Digital Ethnofashion projesinin kurucusu Susanna Makerova, İstanbul Ticaret Üniversitesi önceki Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu ile Tekstil ve Moda Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Habip Dayıoğlu ve bölge temsilcileri Adige dilinde hitap etti. Etkinliğin uluslararası statüsü, daha yakın işbirliğinin planlandığı Özbekistan Devlet Uygulamalı Sanatlar ve El Sanatları Müzesi’nden Irina Sycheva tarafından temsil edilen Özbekistan temsilcileri tarafından güçlendirildi.

Uluslararası bir kültürel ve ekonomik projenin parçası olarak St. Petersburg’daki İngiliz Milletler Topluluğu Devletlerinin “Commonwealth of Fashion” tarafından bu görevin daha önemli bir platforma getirilmesi durumunda daha da önem kazanacak. örneğin, hiçbir katılımcıyı bırakmayan 3 boyutlu görselleştirmede yarışmacıların karşısına çıkan Kafkas kostümünü okuduğunu gösteren Uluslararası düzeydeki Hüseyin Kuçkarov’un çalışmaları ile Türk katılımcılara ödülü belirleyen Maria Shevchenko’nun son derece profesyonel yaklaşımını sunan İstanbul Ticaret Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü katılımcıları, Kafkas temasını bir yarışma stilizasyonuyla sunan Edanur İmanlı ve ayrıca SuzieMFashionLAB dan Susanna Makerova tarafından iyi bir başlangıç için yapılan eskizlerin Medina Zilikic ve Gül Çam adlı yarışmacıların kazandıkları ödül yanında; 3D eğitim kursuna ücretsiz katılımları da sağlanacak.