İLETİŞİM FAKÜLTESİ HALKLA İLİŞKİLER VE REKLAMCILIK
3. Influencer Festivali Gerçekleşti – Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Etkinliği

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Influencer Fest; Dudomi, Hediyesepeti, Gahwah, Mete Reklam Ajansı, Dita Gözlük Ustası ve Cosby sponsorluğunda 8 Kasım tarihinde İstanbul Ticaret Üniversitesi Sütlüce Yerleşkesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Influencer Festivalinde; Yağmur Geçgel, Mehmet Ustaoğlu, Fester Abdü, Demet Işıl İlhan, Selin Bican, Beste Korkmaz, Aşkım İrem Aktulga konuk oldu.

Programın ilk oturumu, bölüm başkanı Prof. Dr. Gülay Öztürk’ün açılış konuşmasıyla başladı. İletişim Fakültesi dekanımız Prof. Dr. Celalettin Aktaş’ın konuşmasıyla devam etti.
Bahçeşehir Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunu olan Yağmur Geçgel; içerik üretimi, ne tür paylaşımlar yaptığı ve reklam işbirliklerinde nelere dikkat ettiğini, Miray Aydoğan moderatörlüğünde anlattı. Hem influencer hem de bir diyetisyen olan Geçgel, gıda ürünüyle alakalı bir reklam işbirliği geldiğinde, ürünün içeriğine dikkat ettiğine ve mutlaka detaylı araştırdığına dikkat çekti. Aynı zamanda, kozmetik ürünlerindeki reklam işbirliklerinde de, ürünü öncelikle kendisinin 21 gün test ettiğini vurguladı. Hem reklam hem de kişisel tercih ettiği ürünlerde %70 oranında vegan, sürdürülebilir plastik ve hayvanlar üzerinde deney yapılmamış olması konusundaki hassasiyetini belirtti. Cumhuriyetimizin 100. Yılında, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın önemini ve takipçilerine nasıl bir paylaşım yaptığını, Boğazdaki muhteşem kutlamaya katılımını ve Dolmabahçe Sarayı’nı duygu seliyle birlikte ziyaretini anlatan konuşmasıyla birinci oturum sonlandı.

Programın ikinci oturumunda, Yeşim Mutlu’nun moderatörlüğünde yapılan söyleşide konuğumuz Mehmet Ustaoğlu; anne-bebek markalarıyla PR çalışmalarındaki başarısının kariyer serüveninden bahsetti. Öncelikli olarak, Akşam gazetesinde Life-Style moda yazarı olarak görev alan Ustaoğlu; Milliyet Gazetesi’nde ve dergilerde köşe yazarı olarak çalıştığına, hemen hemen tüm sektörlerde ve farklı ajanslarda görev aldığına değindi. Bununla birlikte, sektördeki eksiklikleri, dijital ekosistemdeki yeniliklerin faydalarını ve dezavantajlarını konu aldı. Bununla birlikte geleneksel medyanın önemini vurguladı. Gelişen dijital dünyada yapay zekayla hazırlanan içeriklere eleştiri yaptı. Cumhuriyet Bayramı adı altında bazı markaların indirim yapmasını yanlış bulduğunu, böyle önemli bir günde yaptıkları paylaşımları başarısız bulduğunu açıkladı. Ustaoğlu oturumu, Cumhuriyet Bayramının önemini anlatan konuşmasını yaparken, Hıfzı Topuz’un “Türk Basın Tarihi” adlı kitabı önererek sonlandırdı.

Programın üçüncü oturumunda, Özgür Özyurt moderatörlüğünde Fester Abdü konuğumuz oldu. ‘Delimine’ kanalının sahibi olan Abdü, 2017’de başlayan sosyal medya kariyerinden bahsetti. Adana Çukurova Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği mezunu olan Abdü, birkaç yıl alanıyla alakalı çalıştıktan sonra Google’ın AdWords sistemini öğrenip içerik üretimine merak saldığını; ardından bunu endüstriyel hale getirmek amacıyla Youtube mecrasına adımını attığından bahsetti. Kanalının isminin ‘Delimine’ olmasının sebebinin; çocukluğundan beri adrenalin düşkünü olmasından kaynaklı, annesinin söylemini kanal ismi yaptığını belirtti. Milli sporcu olan Fester Abdü’nün, aynı zamanda Kano Avrupa Şampiyonluğu bulunmakta. Sporla her zaman iç içe olduğunu belirten Abdü, bu tutkusunu içerikleriyle birleştirdiğini; sunduğu içeriklerin prodüksiyonunu abisinin yaptığını ve içeriklerin doğal, editlenmemiş gibi görünmesine dikkat çekti. Paylaşımlarında da böyle bir tarz izlediğini vurguladı. “Ben bir yerde yüksek maaşlı çalışmak istemedim, ben sürekli olarak üretmek istiyorum.” dedi.

Programın dördüncü oturumu, konuğumuz Demet Işıl ilhan ile birlikte Prof. Dr Hilal Özdemir Çakır moderatörlüğünde gerçekleşti. Okulumuzun eski mezunlarından olan İlhan, 2009 yılında mezun olduktan sonra sırasıyla: Kanal D , Cnn Türk , Atv , Kanal 7 , Doğan Online, Hürriyet ve Mynet kurumlarında editör ,yapımcı, yönetici pozisyonlarında çalıştığından bahsetti. Yaptığı reklam işbirliklerinde nelere dikkat ettiğini, hedef kitle konusunda nasıl bir yol izlediğini, işbirliklerinde nasıl bir pazarlama stratejisi kurduğunu açıkladı. Reklam işbirliği içerisinde bulunduğu ürünündeki, pazarlama başarısına değinip, birçok katılımcıya ilham oldu. Instagram ve Youtube’taki Çağlayan Adliyesi içeriğinin hikayesinden bahsetti. Takipçileriyle birebir kontakt halinde olduğu bu içeriği, kendi avukatı ile birlikte, Youtube mecrasına nasıl taşıdığı ve daha fazla etkileşim alabilmek için videonun atılma saatlerinin düzenliliği konusuna vurgu yaptı. Kanseri 2020 yılında yenen İlhan, 2023 yılında yaptığı Pantene işbirliğiyle, markanın yüzü olduğu projeden bahsetti. Pantene ve Pİ Kadın Kanserleri Derneği güçlerini birleştirerek zorlu süreçlerden geçen birçok kadına peruk bağışları ile umut olduğu bu projenin, reklam filminde kendi hikayesini anlatan İlhan, yaşadığı olumsuzluğun nasıl başka umutlara öncü olabildiğine dikkat çekti. 29 Ekim’de yaptığı paylaşımla büyük beğeni toplayan İlhan, Cumhuriyetimizin 100. Yılı adı altında gerçekleşen Influencer Feste bu paylaşımıyla damgasını vurdu: 6 yaşında oğlu ile çektiği videoda Cumhuriyetin önemini anlatan bir konuşma gerçekleştirdi.

Programın beşinci oturumunda, Batuhan Gücük moderatörlüğünde yapılan söyleşide konuğumuz Selin Bican: Ajansta içerik üreticisi olarak çalışırken sonrasında kendi ajansını kurduğundan bahsederken “İşin hem mutfağı hem de salonundayım.” diyerek ajans sahibi olmanın ve influencerlık sürecinin birlikte nasıl işlediğine değindi. Aynı zamanda mikro influencerlarla çalışmanın makro influencerlarla çalışmaktan daha verimli ve güzel olduğundan bahsetti. Dinleyicilere, reelslarda etkileşimi arttırmak için aldığı temelin “birbirlerine gönderilebilir videolar” olmasının hashtaglerden daha önemli olduğu tüyosunu verdi.

Programın altıncı oturumunda ise bölüm öğrencilerimizden Caner Yılmazer moderatörlüğünde yapılan söyleşide Beste Korkmaz konuk oldu. Beste Korkmaz; marka sahibi olmanın influencerlığa giriş hikayesine katkısından, mevcut kadın takipçi kitlesi ve tanınmış arkadaşların olmasının avantajlarından ve tartışılan “markaların güvenirlikleri”ne bakış açısından bahsederken aynı zamanda maddi kaygı gütmeden sosyal sorumluluk projelerinde yer almanın önemine dikkat çekti.

Programın yedinci ve son oturumunda Aşkım İrem Aktulga konuk oldu. Aşkım İrem Aktulga; aldığı siyaset bilimi, halkla ilişkiler ve moda tasarımı eğitimleri ardından influencer olmaya karar verme süreci ve sonrasını anlatırken aynı zamanda bu sektöre yeni adım atacaklar için hedef kitle belirlenene kadar keskin bir içerik olmamasının normalliğine değinirken, sektörde farklı ve yeni bir içerik bulunması gerektiğine dair tavsiyeler verdi. Aktulga: “Youtube platformunda edit yardımı almıyorum, mecranın diğerlerinden farkı sizin üslubunuz ya da söylemek istediğiniz.” sözleriyle YouTube üzerinden içerik üretmenin öznelliğini vurguladı.

 

Programı kaçıranlar, haberler ve röportaj kayıtlarına Pradistblog ve sosyal medya hesaplarından ulaşabilir.

Bir başka etkinlikte görüşmek dileğiyle…
Instagram: pradistanbul
Linkedin: Pradist Hire Atölye
Twitter: prad_istanbul
YouTube: prad ist