İstanbul Ticaret Üniversitesi Facebook İstanbul Ticaret Üniversitesi Twitter İstanbul Ticaret Üniversitesi Instagram İstanbul Ticaret Üniversitesi LinkedIn İstanbul Ticaret Üniversitesi Youtube

İslam İşbirliği Teşkilatının (İTT) önemli bir kuruluşu olan İslam Tarih, Sanat ve Kültürünü Araştırma Merkezi (İRCİCA) 37. Genel Kurulunu 19 Ağustos 2021 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi.

Toplantıda Türkiye’yi IRCICA Yönetim Kurulu üyesi, Üniversitemiz öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Said Yazıcıoğlu temsil etti.

Yazıcıoğlu yaptığı konuşmada toplantının İslam dünyasının çeşitli sıkıntılarla boğuştuğu bir döneme rastladığını, yıllardır devam edegelen Suriye dramının yanında şimdi de Afganistan ile ilgili gelişmelerin yaşandığını, ancak 57 üye ülkeden oluşan İslam işbirliği Teşkilatının çözüm üretmede aktif olamadığını ifade etti. İslam ülkelerinin kendi aralarında sıkı bir dayanışma gösteremediklerini, onun için var olan ve olabilecek sorunların üstesinden gelinemediğine işaret eden Yazıcıoğlu gerçek ve kalıcı çözümün başkalarından beklenemeyeceğini ifade etti. Bölgede çıkarları olan Batılı güçlerin bölge sorunlarını kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirmeye çalıştıklarını, gerçek çözümün ancak bölge ülkelerince bulunabileceğine vurgu yaptı.

İslam ülkeleri sahip oldukları yer altı zenginlikleri ve stratejik imkânlarının farkına varmaları ve bu gücü kullanmaları gerektiğini ifade eden Prof. Yazıcıoğlu, tarih, sanat ve İslam kültürü gibi alanların bu bilincin oluşmasına yardımcı olabileceğini, onun için çalışmaların bu eksende yürütülmesinin önemine işaret etti. Bu tespit toplantılar sonunda yayınlanan sonuç bildirisinde de yer aldı.