Haydarpaşa Garı’nın inşaatında kullanılan taş, bilimsel çalışmayla yeniden değer bulacak
İstanbul Ticaret Üniversitesi, Osmaneli Belediyesi ile iki önemli projeye başlıyor. Bunlardan biri asırlar önce inşaatlarda kullanılan Lefke taşının bir inşaat malzemesi olarak yeniden ekonomik değer kazanması. Lefke taşı, tarihi Haydarpaşa Garı’nın inşaatında da kullanılmıştı.
Devrin Osmanlı padişahı II. Abdülhamit döneminde, 30 Mayıs 1906’da yapımına başlanan ve 19 Ağustos 1908 tarihinde tamamlanıp hizmete giren Haydarpaşa Garı’nın ana inşaat malzemesi Lefke (Osmaneli) taşıydı. Atlattığı tüm badirelere rağmen hala dimdik ayakta duran tarihi garın inşaatını yapan Otto Ritter ve Helmuth Cuno adlı Alman mimarlar o dönem Lefke taşında karar kılmıştı. Taş, Osmaneli’nden çıkarılmış, Alman ve İtalyan ustalar tarafından özenle işlenmişti.
Dönemin önemli inşaat malzemelerinden olan bu değerli taş, Osmaneli Belediyesi ile İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin ortaklaşa projesiyle ekonomiye yeniden kazandırılacak.
Bilime önem
Yürüttüğü proje ve çalışmalarda üniversitelerle işbirliğine büyük önem veren Osmaneli Belediyesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi ile iki yeni projeye başlıyor. Osmaneli için atılan her adımda akademik çevrelerin destek ve önerileriyle profesyonelce çalışmalar gerçekleştiriliyor. Bugüne kadar İstanbul Üniversitesi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi gibi yirmiye yakın üniversite ile sağlanan proje ortaklıklarına yenileri eklendi.
İstanbul Ticaret Üniversitesi ile Osmaneli Belediyesi iki güzel proje etrafında buluşuyor. Bu projelerin ilki TÜBİTAK tarafından desteklenecek olan “Lefke (Osmaneli) Taşı” projesi. İlçede varlığı ve kıymeti yüzyıllar önce anlaşılmış ancak günümüzde ihmal edilmiş değerli bir maden olan Lefke Taşı, yeniden gün yüzüne çıkartılacak.
Osmaneli’nde Rüstem Paşa Camii’nin, Aya Yorgi Kilisesi’nin ve Geleneksel Osmaneli evlerinin temellerinde asırlar önce kullanılmış olan Lefke Taşı, İstanbul Ticaret Üniversitesi ile Osmaneli Belediyesi arasında tasarlanan proje ile yeniden işlenecek. Projenin sorumluluğunu İstanbul Ticaret Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haluk Selim yürütecek.
Lefke Bezi
İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından Osmaneli Belediyesi ile yürütülecek ikinci, proje ise “Lefke (Osmaneli) Bezi üretimi.” İlçenin yine değerli bir eseri olan tarihi Lefke Bezi, bu proje sayesinde yeniden üretilmeye başlanacak. Projenin koordinatörlüğünü de İstanbul Ticaret Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Habip Dayıoğlu üstlendi. Ekipte üniversitenin öğretim üyelerinden Prof. Dr. İdris Oğurlu, Doç. Dr. Haluk Selim ve alanında uzman birçok akademisyen olacak.
Osmaneli Belediye Başkanı YMM Münür ŞAHİN, İstanbul Ticaret Üniversitesi ile ilçeye büyük katma değer sağlayacak iki proje etrafında buluşulduğunu ifade ederek, “İlçenin özgün kaynaklarıyla hayata geçirilecek olan bu projelerle “Sanayileşmiş Tarih ve Kültür Kenti Osmaneli” hedefine bir adım daha yaklaştık” dedi.
