TR EN

Haberler

Filistin Meselesi Tarihsel ve Güncel Boyutlarıyla Ele Alındı

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde düzenlenen “Filistin: 7 Ekim ve Sonrası” programında, Filistin meselesi tarihsel arka planı, 7 Ekim sonrasındaki gelişmeler, medya ve kamuoyunun rolü ile gençlerin ve sivil toplumun sorumlulukları çerçevesinde ele alındı. Programda Dr. Muhammed Mekram ve Dr. Beşşar Çelebi, Filistin meselesinin tarihsel ve güncel boyutlarına ilişkin değerlendirmelerini katılımcılarla paylaştı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Genç Düşünce Topluluğu tarafından düzenlenen “Filistin: 7 Ekim ve Sonrası” başlıklı programda Filistin meselesinin tarihsel arka planı, 7 Ekim 2023 sonrasında yaşanan gelişmeler, medya ve kamuoyunun rolü ile bireysel ve toplumsal düzeyde atılabilecek adımlar ele alındı. Sâdâbâd Kampüsü Sütlüce’de gerçekleştirilen programa Rektör Prof. Dr. Necip Şimşek, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hanifi Parlar, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kavas, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Açılış konuşmasını Prof. Dr. Şimşek’in yaptığı programda, Kudüs İçin Parlamenterler Birliği Genel Sekreteri Dr. Muhammed Mekram ile Diplomatik Eğitim Akademisi Başkanı Dr. Beşşar Çelebi değerlendirmelerini katılımcılarla paylaştı.

PROF. DR. ŞİMŞEK: MESELEYİ DOĞRU BİLGİLERLE GÜNDEMDE TUTMALIYIZ

Programın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Necip Şimşek, üniversitelerin toplumsal meselelerin doğru bilgilerle ele alındığı önemli platformlar olduğuna dikkat çekti. Gazze’de yaşananları konuşmasında “katliam” ve “soykırım” ifadeleriyle nitelendiren Prof. Dr. Şimşek, yaşananların durdurulması için farklı mücadele alanlarına ihtiyaç olduğunu belirtti. Filistin ve Gazze’de yaşananların unutulmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Şimşek, üniversitelerin de düzenledikleri etkinliklerle meselenin doğru anlaşılmasına ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesine katkı sunması gerektiğini söyledi.

DR. ÇELEBİ: FİLİSTİN MESELESİ 7 EKİM’DEN ÇOK DAHA ÖNCE BAŞLADI

Diplomatik Eğitim Akademisi Başkanı Dr. Beşşar Çelebi, Filistin meselesinin tarihsel gelişimini ele aldığı konuşmasında, sürecin 7 Ekim 2023 ile başlamadığını vurguladı. Dr. Çelebi; 19. yüzyılın sonlarından itibaren Siyonist hareketin örgütlenmesi, Balfour Deklarasyonu, İngiliz işgali ve 1948’e uzanan süreçte yaşanan gelişmeler üzerinde durdu.

Geçmişle günümüz arasındaki önemli farklardan birinin iletişim imkânları olduğunu belirten Dr. Çelebi, bugün Gazze’de yaşananların iletişim teknolojileri ve sosyal medya aracılığıyla dünyanın farklı noktalarına anlık olarak ulaştığını söyledi. Gazetecilerin yanı sıra Amerika ve Avrupa’daki üniversite öğrencilerinin gerçekleştirdiği eylemlerin de Filistin meselesinin gündemde tutulmasında etkili olduğunu ifade eden Dr. Çelebi, TRT, El Cezire ve farklı yayın kuruluşlarının yaşananların uluslararası kamuoyuna aktarılmasındaki rolüne dikkat çekti.

DR. MEKRAM: FİLİSTİN MESELESİ KÜRESEL BİR ADALET MESELESİDİR

Kudüs İçin Parlamenterler Birliği Genel Sekreteri Dr. Muhammed Mekram ise 7 Ekim sonrasında ortaya çıkan tabloyu felsefi ve stratejik bir çerçeveden değerlendirdi. Filistin meselesinin yalnızca coğrafi sınırlar ve kimlikler üzerinden ele alınamayacağını belirten Dr. Mekram, konunun insan hakları, adalet ve barış kavramları çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye ile Filistin arasındaki tarihsel ilişkilere de değinen Dr. Mekram, iki toplum arasındaki bağı “tek aile” yaklaşımıyla anlattı. Bu ilişkinin tarihsel, coğrafi ve kültürel temellere dayandığını ifade eden Dr. Mekram; Osmanlı döneminden Çanakkale’ye, Kudüs’teki Osmanlı mirasından Kanuni Sultan Süleyman dönemindeki çalışmalara uzanan ortak tarihî hafızadan örnekler verdi.

GENÇLERİN VE SİVİL TOPLUMUN ROLÜ ELE ALINDI

Programın ilerleyen bölümünde boykot, bilinçli tüketim, üniversite gençliğinin rolü ve sivil toplum faaliyetleri değerlendirildi. Dr. Beşşar Çelebi, boykotun yalnızca ekonomik bir uygulama değil, aynı zamanda ahlaki ve vicdani bir tutum olduğunu belirterek bireylerin tüketim tercihlerinde bilinçli davranmasının önemine dikkat çekti.

Üniversite öğrencilerinin kampüslerde farkındalık çalışmaları gerçekleştirebileceğini, sosyal medya aracılığıyla yaşananları gündemde tutabileceğini ve sivil toplum çalışmalarına katkı sağlayabileceğini ifade eden Dr. Çelebi, Filistin meselesinde bireylerden kurumlara ve devletlere kadar farklı düzeylerde sorumluluk bulunduğunu söyledi.

DR. MEKRAM’DAN GENÇLERE “BİRLİK” ÇAĞRISI

Programın soru-cevap bölümünde öğrencilerin Filistin konusunda neler yapabileceğine ilişkin soruları yanıtlayan Dr. Muhammed Mekram, gençlerin kendi imkânları ve düşünsel birikimleri doğrultusunda sorumluluk alabileceğini ifade etti.

Dr. Mekram, konuşmasının sonunda Filistin meselesinde dayanışmanın ötesine geçilerek birlik anlayışıyla hareket edilmesi gerektiğini belirterek gençlerden “dayanışma düşüncesiyle değil, birlik düşüncesiyle” hareket etmelerini istedi. Arapça gerçekleştirilen konuşmaların Türkçe ardıl tercümeyle katılımcılara aktarıldığı program, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

 

DİĞER Haberler

İstanbul Ticaret Üniversitesinin Paydaşları Arasında Yer Aldığı 6. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali Başladı
5 Kasım 2026 İstanbul Ticaret Üniversitesi, Korkut Ata Film Festivali’nde Yönetmenleri ve Sanatseverleri Buluşturuyor
4 Kasım 2026 COP31’e Doğru Webinar Serisinin Kapanış Oturumunda “Döngüsel Kampüs” Projesi Tanıtıldı
4 Kasım 2026 İstanbul Ticaret Üniversitesinin Katkısıyla Üsküp’te Muhafazakârlığın Psikolojisi Tartışıldı
3 Kasım 2026 Erasmus Days Kapsamında Giden Öğrenci Oryantasyonu Gerçekleştirildi
2 Kasım 2026 Erasmusfest ile Uluslararası Kültürler Bir Araya Geldi
2 Kasım 2026 ‘Kültürel dışa açılma’ projesi, TEDA’da sıra yeni etaba geldi
2 Kasım 2026 COP31’e Doğru Webinar Serisinde İklim Finansmanı ve Ticaret Ele Alındı
28 Ekim 2026 Avrupa’da Finale Kalan MİYLOW’a Türkiye’den Ödül
27 Ekim 2026 İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden 6 Öğrenci Topluluğu MTKB Platformu’na Kabul Edildi
27 Ekim 2026
WhatsApp Memnuniyet Yönetim Sistemi