Kültür ve İstanbul dersi devam ediyor. Bu hafta Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Meral AVCI DELİPINAR bizlerle oldu.
Dr. Meral AVCI DELİPINAR, “
19. yüzyıl
da ve
20. yüzyıl
ın Başında İstanbul’da İktisadî ve Sosyal Hayat” başlığı ile gerçekleştirdiği derste İstanbul’un Batılılaşma süreci ile geçirdiği değişimi anlattı.
Osmanlı Devleti’nin
16. yüzyıl
dan sonra Batı’da yaşanan hızlı gelişim ve buna bağlı olarak gerçekleşen değişim karşısında geri kalışı, en başta başkent İstanbul’un ekonomik ve sosyal yaşamını etkiledi.
Osmanlı Devleti eski ihtişamını yakalamak gayesiyle; askerî, sosyal, ekonomik ve kültürel alanda reformlar yapmaya başladı. Nihayet
19. yüzyıl
da ve
20. yüzyıl
ın başında Osmanlı Devleti’nin yöneticileri, Batı ülkelerinde benimsenmiş yenilikleri almaya çalışarak geniş bir modernleşme hareketi başlattı. Bu değişim döneminde İstanbul, devletin merkezi olması hasebiyle reformların başladığı ve ilk kez uygulandığı şehir oldu.
Dr. Meral AVCI DELİPINAR’ı Yakından Tanıyalım
Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu Gazetecilik ve Halkla İlişkiler bölümünden mezun olan Dr. Meral AVCI DELİPINAR, yine aynı üniversitede Pedagoji Formasyonu aldı. Dr. Meral AVCI DELİPINAR, yüksek lisans eğitimini Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde, doktora eğitimini ise Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı İktisat Tarihi Bilim Dalı’nda tamamladı. Gazete muhabirliği ve öğretmenlik yapan Dr. Meral AVCI DELİPINAR; Marmara Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi bölümünde Öğretim Görevlisi’dir.
Dersimizden kareler…

