Endüstri mühendisliği sisteme genel bakış açısıyla yaklaşan ve sistemin daha verimli çalışabilmesini sağlamak amacıyla bilimsel yöntemler kullanan bir mühendislik bölümüdür. Makine, malzeme ve insan faktörünün bir arada bulunduğu bütünleşik sistemlerin kurulması, sürdürülmesi ve yönetimiyle ilgili süreçleri içinde barındırır. Endüstri mühendisliği, temel bilimlerden faydalanan bir mühendislik dalı olmasının yanı sıra sosyal bilimlerle de oldukça yakın ilişkisi bulunmaktadır. İnsan faktörünü gözeten yöntem ve alanlarının olması, Endüstri mühendisliğini diğer mühendisliklerden ayırmaktadır. Belirli hedefler doğrultusunda sistemlerin mümkün olabildiğince en düşük maliyetle en yüksek verime ulaşabilmesi amaçlanır.
Veri analistliği, üretim planlama, kalite kontrol, lojistik, satış ve pazarlama, proje yönetimi, stok yönetimi, danışmanlık, yazılım vb. işleri yapabilirler.
Endüstri mühendisliğinin yapısından kaynaklı olarak birçok alanda iş olanağı bulunmaktadır. Üretim ve hizmet sektörlerinde sunulan ürün/hizmetin sağlanmasında, tedarik zincirinin başlangıç noktasından bitiş aşamasına kadar her basamakta Endüstri Mühendislerinin yer alabileceği pozisyonlar oluşmaktadır. Dolayısıyla birçok sektör endüstri mühendisleri için iş imkanı sağlamaktadır. Bunlardan bazıları;
Bilişim sektörü, sağlık sektörü, otomotiv, üretim, savunma, tekstil, turizm, lojistik şeklinde birkaçından bahsedilebilir.