TR EN
Mekatronik Mühendisliği Bölümü

    Mekatronik Mühendisliği Bölümü Nedir?

Mekatronik Mühendisliği, Makine, Elektrik-Elektronik, Bilgisayar ve Kontrol Mühendisliği dallarının birleşimini ifade eden multidisipliner bir mühendislik dalıdır. Robotik, kontrol sistemleri, elektro-mekanik sistemler, yazılım, otomasyon sistemleri, malzeme bilimi mekatronik mühendisliği bölümünün kapsamına girer.

Mekatronik Müh. bölümü mezunları lisans öğrenimi süresinde aldıkları dersler, yaptıkları projeler ve stajlar yardımı ile çalışmak istedikleri alanda uzmanlaşırlar. Mekatronik Mühendisliği Bölümünün avantajı mezun olduktan sonra bir bölümde uzman olan mühendisin diğer dallarla ortak bir dil konuşabilmesidir.

    Mekatronik Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

4 senelik bir mühendislik bölümüdür. Okulumuzda %100 İngilizce olarak öğrenim verilmesi sebebiyle 1 senelik zorunlu hazırlık bölüme geçmeden önce uygulanmaktadır. Sene başında proficiency sınavı başarılı olarak geçen öğrenciler hazırlık eğitimi görmeden fakülteye geçmeye hak kazanırlar.

    Mekatronik Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölüm öğrencileri üniversite zorunlu dersleri (Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi vs.) haricinde;

  • Matematik,
  • Fizik,
  • Programlama,
  • Kimya,
  • Mühendislik Matematiği,
  • Teknik Resim,
  • Termodinamik,
  • Kontrol Teorisi,
  • Endüstriyel Otomasyon,
  • Malzeme Teknolojileri,
  • Mukavemet,
  • Yapay Zeka

dersleri başta olmak üzere 8 dönemden oluşan müfredata tabiidirler. Toplamda 240 kredilik ders yükünü ve 2 adet zorunlu (Üretim ve Kontrol-Otomasyon) stajını tamamlayan öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar. Zorunlu stajlar her bir staj 20 (yirmi) iş gününden toplamda 40 (kırk) iş günüdür. Staja başlamadan önce öğrencilerimiz staj firmalarından ve bölüm başkanlığımızdan karşılıklı onay almalıdır. Staj bitiminde öğrenciler staj defterlerini evraklarıyla birlikte bölüm başkanlığına iletmek zorundadır. Staj defteri onaylanan öğrenciler stajları tamamlamış olurlar.

    Mekatronik Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Bölüm mezunları, robotik sistemler, kontrol sistemleri, otomasyon, optimizasyon sistemleri gibi sistemlerin geliştirmesinde çalışabilirler. Mekatronik mühendisleri AR-GE mühendisi, üretim mühendisi, bakım onarım mühendisi olarak pek çok alanda çalışabilirler.

    Mekatronik Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Mekatronik müh. uygulama alanları arasında havacılık, savunma sanayii, otomasyon, makine tasarımı, optimizasyon, otomotiv, bilgisayar destekli tasarım, bilgisayar destekli imalat, bilgi teknolojileri bulunmaktadır.

İstanbul Ticaret Üniversitesi bölüm mezunlarımız TUSAŞ, BAYKAR gibi önde gelen savunma sanayii firmalarında çalışmaktadır. TUSAŞ’ta çalışan mezunlarımıza üniversite öğrenimleri boyunca TUSAŞ ile olan anlaşmamız dahilinde yaptıkları uzun dönem stajları iş bulma sürecinde kolaylık sağlamıştır.

 

mekatronik mühendisliği

Akademik Kadro

“*” 2547 sayılı kanunun 40-A ve 40-B maddesi uyarınca görevlendirilmiştir. “**” 2547 sayılı kanunun 31. maddesi uyarınca görevlendirilmiştir.