TR EN

Haberler

Cezayir Ulusal Öğrenci Günü, İki Ülkenin Dostluğunu Pekiştirdi

Uluslararası öğrencileriyle fark oluşturan Üniversitemiz’de yeni bir kültür geçidi yapıldı. Cezayir Ulusal Öğrenci Günü kapsamında Cezayir Başkonsolosu Mohammed Meraimiile 200’e yakın Cezayirli üniversite öğrencisi ve akademisyen, Sütlüce Yerleşkemize misafir oldu.

87 ülkeden 1300’ü aşkın uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan üniversitemizde kültürler geçidi sürüyor. Cezayir Başkonsolosu Mohammed Meraimi ile 200’e yakın Cezayirli üniversite öğrencisi ve akademisyen, Sütlüce Yerleşkemize misafir oldu. Ev sahipliğini yaptığımız 19 Mayıs Cezayir Ulusal Öğrenci Günü’ne Türkiye ve Cezayir kardeşliği damga vurdu. Mütevelli Heyet Başkanımız Dr. İsrafil Kuralay, Rektörümüz Prof. Dr. Abdulhamit Avşar ve Genel Sekreterimiz Erdal Cesar, kardeş ülkenin öğrencilerini yalnız bırakmadı. İki ülke marşlarının çalındığı programda Türkiye-Cezayir dostluğuna vurgu yapıldı.

CEZAYİR’İN BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİ TÜRK MİLLETİ İÇİN DE GURUR VERİCİ BİR MÜCADELEDİR

Rektörümüz Prof. Dr. Abdulhamit Avşar programda yaptığı konuşmada Cezayir’in bağımsızlık mücadelesinin kardeş Cezayir’in olduğu kadar, Türk milleti için de gurur verici bir mücadele olduğunu ve büyük bir sevinçle karşılandığını ifade ederek, 20. yüzyılım bu büyük özgürlük mücadelesinde canlarını feda eden tüm şehitleri rahmetle andı.

Cezayir halkının, bağımsızlık mücadelesi boyunca inanılmaz bir azim ve kararlılık gösterdiğini kaydeden Prof. Dr. Avşar, “Bu mücadele, sadece silahlı çatışmalardan ibaret değildi; aynı zamanda kültürel, sosyal ve ekonomik bir direnişti. Cezayirli kardeşlerimiz bağımsızlık için verdikleri bu büyük savaşta, hür olacaklarına olan inançlarını asla kaybetmediler, en zor şartlarda bile birlik ve beraberliklerini korumayı bildiler. Bu da onları başarıya ulaştıran en önemli etkenlerden biri oldu” dedi.

TÜRK VE CEZAYİR HALKI BENZER KARAKTERDE

Türk ve Cezayir halkının birbirine benzer karaktere sahip olduğunun altını çizen Prof. Dr. Avşar, “Türkiye ve Cezayir arasındaki ilişkiler, tarihi, kültürel, ekonomik ve siyasi alanlarda da derin köklere sahiptir. Biz de İstanbul Ticaret Üniversitesi olarak kardeş Cezayir ile yüksek öğretim alanında ilişkilerimizi güçlendirmeye çok önem veriyoruz. Halihazırda 2’si lisans düzeyinde 31 Cezayirli öğrencimiz bulunmakta ama biz bu sayıyı yeterli görmemekteyiz. Çünkü Üniversite olarak birikimlerimizi, iştiraki olduğumuz İstanbul Ticaret Odası’nın bize sağladığı staj, yerinde öğrenim, tecrübe paylaşımı gibi imkanları daha fazla Cezayirli öğrenci ile paylaşmayı arzu ediyoruz. Aynı şekilde Cezayir üniversiteleri ile somut adımlara dayalı iş birliği, öğrenci ve akademisyen değişimi gibi konularda da güç birliği yapmayı önemsiyor ve değer veriyoruz” şeklinde konuştu

CEZAYİR’İN KİMLİĞİ VE MEDENİYETİ SÖMÜREBİLMEKTEN DAHA GÜÇLÜDÜR

Türkiye ve Cezayir’in şehitleri için saygı duruşu yapılan programda konuşan Başkonsolos Meraimi, Cezayir’in bağımsızlığı için şehit olan milyonlarca şehit için şükran duyduğunu belirterek, “Cezayir’in kimliği ve medeniyeti sömürgecilerden daha güçlüdür. Bu sebeple özgürlükleri için hayatlarını feda etmekten çekinmeyen her bir Cezayirli genç kadın ve erkek bugünkü Cezayir’in kahramanlarıdır” dedi.
Cezayirli gençlere seslenen Meraimi, günü anlam ve önemi doğrultusunda öğrencilere, “Sizin bu aziz halka olan sevginiz, atalarınızın bütün sömürgecilere verdiği mücadelenin eseridir. 1 Kasım beyanında olunduğu gibi ve Cezayir’in direnişinin çizdiği yol gibi bu eser bizim kalplerimizde kalması gerekiyor. Dün 1954’te Cezayir gençleri, üniversite koltuklarını bırakıp üniversite diplomalarının bizi en iyi şeyler yapmayacaklardır deyip şehadet yoluna çıktı. Bugünkü Cezayir, özgürlerin vatanıdır” ifadelerini kullandı.

CEZAYİR, FİLİSTİN HALKININ İLK VE SONSUZ DESTEKÇİSİDİR

Cezayir’in, Filistin halkının ilk ve sonsuz destekçisi olduğunu vurgulayan Meraimi, “Bu bizim Filistin’e karşı görevimizdir. Filistin’de soykırımdan daha kötü olaylar da devam ediyor. Filistin halkını desteklemek bizim görevimizdir. Bu savaşta İsrail’e karşı susmayacağız” dedi.

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ İLE İŞ BİRLİĞİ YAPMAK İSTERİZ

19 Mayıs’ın Cezayir Ulusal Öğrenci Günü ile Türkiye’nin Gençlik ve Spor Bayramı’nın aynı tarihte olması ile ilgili de konuşan Meraimi, “Bu iki önemli günün aynı tarihte olması çok güzel bir tesadüf olmuştur. Biz iki kardeş ülke arasındaki bağı güçlendirmek istiyoruz. İki halkın bu güzel ve medeni mirası tanıması gerekiyor. Aramıza yapay sınırlar koymak isteyenlere karşı durmamız gerekiyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi ile aramızda iş birliği yapmak isteriz. Cezayir’den Türkiye’ye gelen öğrencilerin burada ilim öğrenmesinden gururlanıyoruz.  Türk öğrencileri de Cezayir’e davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

BURASI SİZİN DE EVİNİZ, BURASI SİZİN DE VATANINIZ, CEZAYİR DE BİZİM EVİMİZDİR

Cezayirli misafirlere “evinize hoş geldiniz” diyerek konuşmasına başlayan Dr. İsrafil Kuralay, “Burası sizin de eviniz, burası sizin de vatanınız Cezayir de bizim evimizdir. İki kardeş ülke olarak karşılıklı öğrenci sayımızı artırmamız gerektiğine inanıyorum. Cezayir halkı sömürgecilere büyük bir direniş gösterdiler. 20. yy’ın başında Türk milletinin direnci tarihe mal olmuştur. 20. yy.’ın ikinci yarısında da Cezayirli kardeşlerimizin direnci tarihe mal olmuştur. Türkiye’nin ve Cezayir’in bağımsızlığı çok kıymetlidir. Cezayir’in bağımsızlık savaşında şehadet şerefine ulaşan herkese rahmet diliyorum. Ay yıldızlı bayraklar uğruna şehitlerimiz oldu. O sebeple bu ay yıldızların ve bayrakların kıymetini bilmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

CEZAYİR VE TÜRKİYE’NİN BİRLİKTE HAREKET ETMESİ GEREKİYOR

“Daha önce soykırıma maruz kalanlar bugün Filistinlileri soykırıma uğratıyorlar” diyen Dr. Kuralay, “Maalesef dünya düzeni şu anda Filistin’e müdahale etmemizi engelliyor. Birleşmiş milletlerde bir tiyatro oynanıyor. Bu sebeple Cezayir ve Türkiye’nin birlikte hareket etmesi ve Birleşmiş Milletlerdeki tiyatroya son vermesi gerekiyor. Bunun yolu da iki ülkenin de güçlü olmasından geçiyor. Maalesef hak değil gücün egemen olduğu bir dünyada yaşıyoruz” dedi.

DİĞER Haberler

7 Aralık 2024
Alçı Plakada Ebru Sanatı Deneyimi 7 Aralık 2024
Öğrencilerimiz Yarışmadan Ödüllerle Döndü 6 Aralık 2024
“Trafikte Küçük Hata Yoktur” Projesi Öğrencilerle Buluşmaya Devam Ediyor 6 Aralık 2024
Geleceğin Yazılımcıları İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Sektöre İlk Adımını Attı 6 Aralık 2024
Bangladeş’in Siyaseti ve Toplumsal Değişimi Üniversitemizde Ele Alındı 3 Aralık 2024
Üniversitemizde Filistin’in Uluslararası Dinamikleri Ele Alındı 2 Aralık 2024
Göçmenlerin Yerleşme Sorunları ve Çözüm Önerileri Uluslararası Göç Semineri’nde Tartışıldı 30 Kasım 2024
“Büyükşehirde Aile Olmak” Çalıştayı Üniversitemizde Gerçekleşti 29 Kasım 2024
Dersaadet Kütüphanesi: Ticaretli Öğrencilerin İçin Tarih ve Bilgiyle Buluşma Noktası 28 Kasım 2024
İstanbul Ticaret Üniversitesi ile TOBFED’den TOBFED Akademisi için İş Birliği