02 Ekim 2018 tarihinde yapılan “Akademik Başarı ve Hayat Becerileri” dersinin öğretim üyesi, İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Münevver Turanlı idi. İstanbul Ticaret Üniversitesinin kuruluşundan itibaren uzun bir süre dekanlık görevinde bulunan Turanlı, tecrübelerinin ışığında öğrencilerimize yol gösterici tavsiyelerde bulundu:
“Hayatta mutlaka bir hedefiniz olsun ve birinci sınıftan itibaren kendinize bir stratejik plan hazırlayarak bu plan doğrultusunda çok çalışın. Yaptığınız her işin en iyisini yapmaya çalışın. Mükemmelliyetçi olun. Üniversitemizde çift anadal yani çift diploma alabilme hakkınız var. Ortalamanızı yüksek tutarak bu haktan faydalanabilirsiniz. ‘Önemli değil, böyle de olsa fark etmez’ derseniz başarılı olamazsınız.”
“Akademik başarıda hırslı olmak önemlidir; ama başkasının ayağına basarak, onun önünü kesecek şekilde bir hırstan bahsetmiyorum. Kendi kendinize hırslanmalısınız. Kendi kendinizi aşmaya çalışmalısınız. Çıtanız her zaman yüksek olmalı. Başarılı olmak, mutlu olmayı da beraberinde getirir; başarısızlık ise kendinizi kötü hissettirir.”
“Ekip çalışması çok önemlidir. Oluşturduğunuz ekipte iyi bir işbölümü yaparsanız ve herkes kendi üzerine düşen görevi yerine getirirse hem bireysel hem de kurumsal başarı beraberinde gelir.”
“Her zaman dürüst ve şeffaf olun. Çizginiz belli olsun, o çizgiden sapmayın. Söylediklerinizin arkasında olun her zaman. “Başınızı yastığa koyduğunuzda ‘Herkese eşit davrandım mı?’ sorusuna cevabınız ‘evet’se huzurla uyuyabilirsiniz.”
“Sadece çalışma hayatınız olmasın, aile hayatına da önem verin. Dostlarınızla, akrabalarınızla hoşça vakit geçirmek duygusal doyum sağlar. Özellikle aile büyüklerinizle, annenizle, babanızla çok zaman geçirmeye özen gösterin. Benim annem de babam da hayatta değil artık; ama arkama baktığımda ‘İyi ki onlara da zaman ayırmışım, onlarla güzel anılarım var’ diye vicdanen rahatım. Onları kaybettikten sonraki pişmanlık size sadece üzüntü verir.”
“Sosyal başarıyı önemseyin. İstanbul Ticaret Üniversitesi size böyle bir başarı sağlamada yardımcı olacak 48 kulüp ve 27 araştırma merkeziyle önemli bir kaynak oluşturmaktadır. Bu merkezlerin yaptıkları seminerleri, panelleri kaçırmayın. Üniversitemizin web sayfasındaki duyuruları ve haberleri izleyin. Mutlaka bir kulübe kayıt olun. Yeni insanlarla tanışmak tecrübelerinizi artıracaktır.”
“Başarı, başarı, diyoruz ama tabi ki başarısız olduğunuz, yanlış kararlar verdiğiniz anlar da olacak. O zaman bu başarısızlığın sebeplerini değerlendirecek; yıkılmadan, yılmadan çok çalışarak ve sabırla kaldığınız yerden devam edeceksiniz.”
“Stajlarınızı ihmal etmeyin. Stajyer olarak girdiğiniz yerde kendinizi kanıtlarsanız mezuniyet sonrası için iyi bir referansınız olur, belki de orada çalışmaya devam edersiniz. “
“Hayatta hepimizin istediği başarılı olmaktır. Bildiğiniz gibi başarı en iyi sonuca ulaşmaktır. Kısacası başarılı olmak için; eğitiminize önem verin, yenilikleri takip edin, üretken olun, çok çalışın, kendinize karşı dürüst olun, sabırlı olun, farkındalık yaratın, sorumluluk sahibi olun, yaratıcı olun ve başarısızlıklar karşısında yılmayın, kararlı davranın.”
Gençlerin yoğun ilgi göstererek sorular sorduğu dersin sonunda Prof. Dr. Münevver Turanlı kapısının her zaman öğrencilerimize açık olduğunu, ne zaman isterlerse odasına gelebileceklerini söyleyerek sözlerini tamamladı.
Üniversite Ortak Dersleri Koordinatörlüğü
