TR EN

Haberler

Göçmenlerin Yerleşme Sorunları ve Çözüm Önerileri Uluslararası Göç Semineri’nde Tartışıldı

Türkiye’deki göçmenlerin yerleşme ve toplumsal uyum süreçleri, Üniversitemizde düzenlenen Uluslararası Göç Semineri’nde ele alındı. Seminerde, göçün mekânsal, sosyal ve hukuki boyutları uzmanlar tarafından tartışıldı.

Üniversitemizin Sosyoloji Bölümü ve Sosyoloji Topluluğu tarafından düzenlenen Uluslararası Göç Semineri, Sütlüce Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi. Göçmenin Yer(li)leşme Sorunu ve Farklı Toplumsal Dinamikleri başlığıyla düzenlenen seminerde, göç olgusunun mekânsal ve toplumsal boyutları, alanında uzman isimler tarafından ele alındı. Seminerin moderatörlüğünü İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa Poyraz üstlendi. Etkinlik, öğrenciler, akademisyenler ve misafirler tarafından takip edildi.

GÖÇ OLGUSUNUN TOPLUMSAL ETKİLERİ

Prof. Dr. Mustafa Poyraz, seminerin açılış konuşmasında göç olgusunun bireyler ve toplumlar üzerindeki derin etkilerine dikkat çekti. Göçmenlerin eski ve yeni kimlikleri arasında yaşadığı dönüşüm sürecine değinen Prof. Dr. Poyraz, göç sürecinde ekonomik, sosyal ve siyasal dinamiklerin belirleyici olduğunu ifade etti. Göçün uluslararası ölçekte giderek daha karmaşık bir yapıya büründüğünü vurgulayan Prof. Dr. Poyraz, göç olgusunu anlamak için teori ve pratiğin birlikte ele alınması gerektiğini belirtti.

AFGAN GÖÇMENLERİN TÜRKİYE’DEKİ MÜCADELESİ

Seminerin ilk konuşmacısı olan Fransız antropolog Leo Lefort, “Misafirlikten Yerliliğe mi? İstanbul’daki Afgan Göçmenlerin Hareket Alanındaki Belirsizlikler” başlıklı sunumuyla Afgan göçmenlerin Türkiye’deki günlük yaşamlarına, hukuki statülerine ve sosyal adaptasyon süreçlerine odaklandı. Lefort, Afgan göçmenlerin göç yollarında karşılaştıkları risklere ve Afgan göçmenlerin hukuki belirsizlikler ve ekonomik zorluklar nedeniyle yaşadıkları izolasyona dikkat çekti.

ESENYURT’TAN GÖÇ VE UYUM ÖRNEKLERİ

Seminerin ikinci konuşmacısı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Esenyurt Sosyal Hizmet Merkezi’nden Uzman Sosyolog Songül Demirel oldu. “Göçmenin Mekâna Tutunması ve Komşuluk İlişkileri” başlıklı konuşmasında, sahadaki gözlemlerini paylaşan Demirel, özellikle Esenyurt’ta Suriyeli göçmenlerin mekâna nasıl adapte olduklarını ve Türklerle kurdukları sosyal ilişkilerin olumlu örneklerini aktardı. Esenyurt’un yoksul kesimlerin ve iç göçle gelen vatandaşların yoğunlaştığı bir bölge olduğuna dikkat çeken Demirel, Suriyeli göçmenlerin zamanla Türk komşularıyla dayanışma ağları oluşturduğunu ve kent dokusuna entegre olduklarını belirtti.

UYUM GÖRÜLMEYE BAŞLADI

Demirel, göçmenlerin uyum süreçlerinde eğitim ve barınma gibi sorunların başta büyük zorluklar oluşturduğunu ancak yıllar içinde bu problemlerin aşıldığını ifade etti. Suriyeli ve Türk komşuların ortak kültürel unsurlar üzerinden uyum sağlamaya başladığını söyleyen Demirel, “Göçmenlerin toplumla kaynaşma sürecinde kültürel alışverişin önemi büyük.” dedi.

MEKÂN VE GÖÇMENLERİN KALICILAŞMA SÜRECİ

Seminerin son konuşmacısı, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. İhsan Çetin DE “Göçmenlerin Yerlileşme ve Kalıcılaşma Sürecinde Sosyo-Mekânsal Boyut” başlıklı sunumuyla göçmenlerin mekânsal yerleşim süreçlerini ele aldı. Doç. Dr. Çetin, göçmenlerin yerleştikleri mekânlarda yalnızca fiziksel bir varlık oluşturmadıklarını, aynı zamanda kültürel izler bırakarak o mekâna aidiyet geliştirdiklerini ifade etti. Doç. Dr. Çetin, düşük kira bedelleri ve sosyal dayanışma gibi faktörlerin, göçmenleri belli bölgelerde kümelenmeye yönelttiğini belirterek, “Bu kümelenmeler toplumsal ayrışma ve gettolaşma riskini de beraberinde getirebilir” dedi. Seminer, soru-cevap bölümüyle sona erdi.

DİĞER Haberler

11 Ocak 2025
Üniversitemiz yönetimi Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’la ‘Gelecek vizyonu’ için buluştu 11 Ocak 2025
İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Uluslararası Balkan Üniversitesi’nden Ortak Gelecek Vizyonu 11 Ocak 2025
İstanbul Ticaret Üniversitesi ile İstanbul 2 Nolu Barosu Eğitim Alanında İş Birliği Yapıyor 9 Ocak 2025
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde İstihdam Odaklı İş Birliği Görüşmesi 8 Ocak 2025
Dijital Çağda Siyaset ve Uluslararası İlişkilerin Dönüşümü Anlatıldı 7 Ocak 2025
Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Rıdvan Şentürk’e Sinema Araştırma Ödülü 30 Aralık 2024
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde ISO 10002 Eğitimi Gerçekleştirildi 27 Aralık 2024
İstanbul Ulaşımının Geleceği İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Masaya Yatırıldı 26 Aralık 2024
Sermaye Piyasası Kurulu Uzmanları Öğrencilerimizle Buluştu 24 Aralık 2024
Öğrencilerimiz, ‘Güz Konseri’ ile “Kadınların yanındayız” mesajı verdi