İstanbul Ticaret Üniversitesi, Tunus’ta düzenlenen 5. Türk–Arap Üniversiteleri Kongresi ve “Study in Türkiye 2025” Türk Üniversiteleri Eğitim Fuarı’nda Türkiye’yi temsil etti. Rektörümüz Prof. Dr. Necip Şimşek, Uluslararası Ofis Koordinatörü Fatma Kabaoğlu ve Uluslararası Ofis personeli Merve Önder’den oluşan Üniversitemiz heyeti, iki ülke arasındaki akademik ilişkilerin geliştirilmesine ve Türk yükseköğretiminin uluslararası tanıtımına katkı sağladı.
Tunus El Menar Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen 5. Türk–Arap Üniversiteleri Kongresi, Türkiye ve Arap dünyasından 100’ün üzerinde üniversite rektörünü bir araya getirdi. Kongre, yükseköğretimde dijital dönüşüm, sürdürülebilirlik, liderlik, uluslararasılaşma ve gençliğin güçlendirilmesi gibi temaları ele alındı.

Açılış programına Tunus Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Munzer Belid, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye’nin Tunus Büyükelçisi Ahmet Misbah Demircan, Arap Üniversiteleri Birliği Genel Sekreteri Amr ez-Zad Selam, Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın ve çok sayıda akademik temsilci katıldı. Konuşmalarda Türk ve Arap üniversiteleri arasında ortak araştırmalar ve öğrenci değişim programlarıyla kalıcı iş birliklerinin artırılması hedeflendiği vurgulandı.

ÜNİVERSİTEMİZ HEYETİNİN KONGRE TEMASLARI
Kongrede Üniversitemizi Rektörümüz Prof. Dr. Necip Şimşek, Uluslararası Ofis Koordinatörü Fatma Kabaoğlu ve Uluslararası Ofis personeli Merve Önder temsil etti. Kongrenin ikinci gününde rektörümüz Prof. Dr. Necip Şimşek Arap üniversitelerinden gelen üniversite rektörüyle görüşerek ortak projelere yönelik temaslarda bulundu. Programın devamında, ev sahibi Tunus El Menar Üniversitesi ziyaret edilerek karşılıklı akademik iş birliği olanakları değerlendirildi. Üniversitemiz heyeti, Türk yükseköğretiminin uluslararası görünürlüğünü artırma amacıyla çeşitli temaslarda bulundu.

“STUDY İN TÜRKİYE 2025” FUARINDA ÜNİVERSİTEMİZE YOĞUN İLGİ
Kongrenin ardından Tunus’un başkentinde düzenlenen “Study in Türkiye 2025” Türk Üniversiteleri Eğitim Fuarı, 34 Türk üniversitesinin katılımıyla gerçekleştirildi. Fuarda YÖK, Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) ve Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS) da yer aldı.
Açılış konuşmalarında WAJAHNI Proje Yöneticisi Mohamed Mnif, YÖK Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı Mustafa Efe, Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın ve Türkiye’nin Tunus Büyükelçisi Ahmet Misbah Demircan, Türkiye’nin uluslararası öğrencilere sunduğu eğitim fırsatlarını vurguladı.
Fuarda Üniversitemizin standı büyük ilgi gördü. Rektörümüz Prof. Dr. Necip Şimşek, Tunuslu aday öğrencilerle bir araya gelerek İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin lisans ve lisansüstü programları, ve uluslararası öğrencilere sağlanan imkânlar hakkında bilgi verdi.

MELEK’İN HİKAYESİ FUARIN EN ANLAMLI ANI OLDU
Fuarda yaşanan en özel anlardan biri Tunuslu öğrenci Melek’in ziyaretiydi. Bir hafta önce İstanbul’a gelen Melek, şehir gezisi sırasında Üniversitemizin Ahî Çelebi Kampüsü Eminönü’nü görmüş ve çok etkilenmişti. Türkiye’de yüksek lisans yapmak isteyen Melek, Üniversitemizin fuara katılacağını öğrenerek büyük bir heyecanla etkinliğe geldi.
Fuarda Rektörümüz Prof. Dr. Necip Şimşek ve Uluslararası Ofis ekibiyle tanışan Melek, duygusal anlar yaşadı. Rektörümüz, Melek’i önümüzdeki akademik yıl için Üniversitemize davet etti. Bu buluşma, fuarın en anlamlı ve unutulmaz anlarından biri olarak hafızalarda yer etti.

BÜYÜKELÇİLİKTE AKADEMİK DAYANIŞMA TOPLANTISI
Fuarın ardından Türkiye’nin Tunus Büyükelçisi Ahmet Misbah Demircan, Türk üniversitelerinin rektörleri ile biraya geldi. Toplantıya TİKA Tunus Koordinatörü Ali Fuat Cebeci, Yunus Emre Enstitüsü Tunus Koordinatörü Dr. Ali İhsan Çevik ve Maarif Vakfı Tunus Koordinatörü de katıldı. Görüşmede, Türkiye ile Tunus arasındaki akademik ilişkilerin derinleştirilmesi, ortak fuarlar ve değişim programlarının geliştirilmesi konuları ele alındı.
Tunus’ta düzenlenen Türk–Arap Üniversiteleri Kongresi ve Türk Üniversiteleri Eğitim Fuarı, Türkiye’nin bölgesel akademik iş birliğini güçlendirme yönündeki gücünü gösterdi.
