TR EN

Haberler

Moritanyalı Türk Dili Öğrencilerinden Üniversitemize ziyaret

Moritanya’da Türk Dili ve Edebiyatı okuyan 36 öğrenci, ‘Tarih, Kültür ve Medeniyet’ temalı yaz okulu kapsamında İstanbul Ticaret Üniversitesi’ni ziyaret etti. Ziyarette, Prof. Dr. Ahmet Kavas, öğrencilere Türkiye ve Afrika arasındaki ilişkiler ile Türkçe’nin dünya üzerindeki önemini anlattı.

Moritanya’dan gelen 36 öğrenci ve akademisyen, üniversitemizin Sütlüce Yerleşkesi’ni ziyaret etti. Nuakşot Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri, Türkiye’nin kültürel ve eğitim alanlarındaki zenginliklerini keşfetme fırsatı buldu. Ziyaret sırasında, uzun yıllar Afrika’da önemli görevlerde bulunan İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kavas, öğrencilere Türkiye’deki üniversiteler ve Üniversitemiz hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Kavas, Türkçe’nin geniş coğrafyalarda konuşulan ve birçok kültürden etkilenen önemli bir dil olduğunu vurgularken, Türkiye ve Afrika arasındaki tarihi ve kültürel bağların güçlenmesi adına bu tür etkinliklerin önemine dikkat çekti.

MORİTANYALI ÖĞRENCİLERE PROF. DR. KAVAS’TAN TARİH DERSİ

Moritanyalı öğrencilerin Üniversitemize yaptığı ziyaret, öğrenciler için Türkiye’nin kültürel ve akademik değerlerini yakından tanıma fırsatı sundu. Prof. Dr. Ahmet Kavas, öğrencilere yaptığı konuşmada, geçmişte Avrupalıların Afrika’da ve dünyanın diğer bölgelerinde uzmanlarını yetiştirerek bu tür kültürel gezileri düzenlediklerini, ancak bugün bu misyonun genç Afrikalılar tarafından yerine getirildiğini vurguladı. “Sizler Türkiye’ye geldiniz, biz de Afrika’ya gidiyoruz” diyen Kavas, Türkçe’nin geniş bir coğrafyada, Çin’den Doğu Türkistan’a, Sibirya’dan Rusya’ya kadar yaygın bir dil olduğunu, bu dilin birçok farklı dilden kelimeler içerdiğini ancak kendine özgü bir yapıya sahip olduğunu belirtti.

AFRİKALILARA TEMBEL DİYEN AVRUPALILAR FUTBOL TAKIMLARINI BİLE AFRİKALILARDAN KURUYOR

Afrika’nın 30 milyon kilometrekarelik büyük bir kıta olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Kavas, Afrikalıların kıtayı ve dünyayı Avrupalılar gibi tanımaları gerektiğini ifade etti.

“Afrikalılar için tembel deniliyor, ancak bu yanlış bir algı” diyen Kavas, Afrikalıların iş gücü olarak kullanıldığını, fakat aynı zamanda üniversitelerde ve futbol takımlarında da önemli roller üstlendiklerini belirtti. Nijerya’da 60 kitap yazan bir kadın ilim insanından bahseden Kavas, Afrika’nın tarih boyunca büyük ilim insanları yetiştirdiğini, bu ilim insanlarının ailelerinden kuşaklar boyu binlerce kitap yazıldığını anlattı. Öğrencilerden gelen “Afrika’nın bazı bölgelerinde neden iç savaş var?” sorusunu yanıtlayan Prof. Dr. Kavas, bu çatışmaların senaryolarının dışarıda yazıldığını, fakat sahnenin Afrika’da oynandığını ifade etti. Prof. Dr. Kavas, Müslüman Afrika halklarının barışa ihtiyaç duyduğunu ve bu barışın ancak eğitimle sağlanabileceğini belirtti.

EĞİTİMİN MERKEZİ TÜRKİYE’DE 60 BİN AFRİKALI ÖĞRENCİ BULUNUYOR

Son olarak, dünyada 8 milyon uluslararası öğrencinin bulunduğunu, bunlardan 350 bininin Türkiye’de eğitim aldığını kaydeden Prof. Dr. Kavas, Türkiye’de 60 bin Afrikalı öğrencinin misafir olarak eğitim gördüğünü sözlerine ekleyerek, bu öğrenci sayısının, Türkiye ile Afrika arasında güçlü bağların kurulmasına katkı sağladığını ve bu tür etkinliklerin bu bağları daha da güçlendireceğini ifade etti.

DİĞER Haberler

25 Nisan 2025
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden ulaşıma yapay zeka çözümü: Trafik yoğunluğu yüzde 59 iyileşti   22 Nisan 2025
Üniversitemizde Sürdürülebilirlik ve Sanayi Dönüşümü Semineri 22 Nisan 2025
Restoran Sektörüne Nitelikli Personel Yetiştirmek İçin İlk Adım Atıldı 22 Nisan 2025
Kuzey Afrika’da Eğitim Diplomasisi: Üniversitemiz Fas ve Tunus’ta Tanıtıldı 22 Nisan 2025
Uluslararasılaşmada Yeni Adım: Orhun Değişim Programı Üniversitemizde Başlıyor 20 Nisan 2025
1. Uluslararası Bangladeş Çalışmaları Sempozyumu İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Başladı 19 Nisan 2025
Günümüz İslam Toplumunda Dünyevîleşme ve Nedenleri başlıklı İlmî Toplantı başladı 19 Nisan 2025
Öğrencilerimiz 2209 TÜBİTAK Projeleri Kabul Edildi 17 Nisan 2025
Perakendenin Geleceği İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Konuşuldu 16 Nisan 2025
Kazakistan Başkonsolosu Üniversitemizde Kazak Öğrencilerle Buluştu