TR EN

Haberler

Savaş, Göç ve Sığınmacılar Paneli ve TRT Belgesel Gösterimi Programı

8. TRT Belgesel Ödülleri resmi paydaşı Üniversitemiz İletişim Fakültesi ve TRT İş Birliğiyle Belgesel ödülleri ilk etkinliği ve açılışı, 11 Mayıs’ta, “Savaş, Göç ve Sığınmacılar” paneli ve TRT belgesel gösterimi ile İstanbul Ticaret Üniversitesinde gerçekleşti. TRT belgesel günlerinde ödül alan belgeseller 12-16 Mayıs 2016 tarihleri arasında festival boyunca seyirciyle buluşacak. Belgesel günleri ödülleri 16 Mayıs’ta düzenlenecek gala gecesi ile son bulacak.

Açılış etkinliğinde, "Çanak Çömlek Patladı Somali" başlıklı belgeselin izlenmesinin ardından "Savaş, Göç ve Sığınmacılar" isimli panelle devam etti. Programın açılışında konuşan İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren; "Bugün yapılan etkinlik ve işbirliği bir kamu kuruluşunun bir okulla beraber ilerlediği bir etkinliktir. Dilerim ki bu tarz işbirlikleri devam etsin, ilerlesin" şeklinde konuşarak, kamu kuruluşlarıyla yapılabilecek ortak işlere açık olduklarını belirtti.



TRT Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu ise; "Belgesel ve sinemayı desteklemek adına bu etkinlikleri başlattık. Aynı ortamın içerisine üniversiteleri de kattık. İnanıyorum ki bu partnerlik birçok alanda daha ilerleyecektir. Suriye'de ki iç savaş ve sığınmacılar konusu insanlık tarihinin en acı durumudur. Biz bu drama sessiz kalmadık. Neler yaşandığını anlatmak için de burada medyaya ve bizlere büyük işler düşüyor. Belgesel içinde hakikat barındırdığı için insanlar ona inanır. Üniversiteler ise bilimsel araştırmalar için önemlidir. İkisi birbirini bu yönden tamamlar. Bizler belgeseli önemsiyoruz. Yaşanan en karanlık zamanları anlatmak ve göstermek için üzerine düşüyoruz" şeklinde konuştu.



"Çanak Çömlek Patladı Somali" belgesel gösteriminin ardından, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Çamdereli moderatörlüğünde “Savaş, Göç ve Sığınmacılar” temalı panel gerçekleşti. Panelin açılışında Prof. Dr. Mete Çamdereli, herkesin göç konusunda bir hikayesi olduğunu, kime dokunsanız anlatak çok şeyi olduğunu söyleyip, yönetmen Zeynep Gülru Keçeciler'e sözü bıraktı.

Belgesel yönetmeni Keçeciler; "Bu bir insanlık sorunudur. Lübnan'da ki bir kız çocuğunun bana bir şey söylemesiyle aslında ben bu belgesel serisini çekmeye başladım. Kız çocuğuna en çok sevdiği oyunu sorduğumda, "Annem her zaman çok iyi saklanmamı söylerdi bu yüzden en çok sevdiğim oyun saklambaç." şeklinde aldığım cevap yüzünden bu işe başladım. Belgeselde de görüldüğü gibi yaşlı bir amca, "80 senedir bu ülkedeyim ve bana mülteci diyorlar, ben mülteci isem buranın halkı kim?" demesi aslında oradaki durumu çok net yansıtıyor." diyerek yaşananları canlı örnekleriyle anlattı.

Belgeselci olmanın büyük keyif olduğunu, ancak zorluklarının da olduğundan bahseden Keçeciler; " Belgeselde araştırma çok önemli, zamanı çok önemli. Ön araştırma fazlasıyla yoğun ve uzundur. Bu işe ilk başlangıcımız 2013 yılıdır ama bölge sakinleşene kadar oraya giremedik. Aynı zamanda heyecanlı bir coğrafya siz yönetmen olarak düşünürken aslında çektiğiniz insanları zor duruma sokabiliyorsunuz." diyerek belgeselciliğin detaylarını anlattı.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Haldun Narmanlıoğlu ise, konuşmasında belgeselin nasıl olduğu ve nasıl olması gerektiği hakkında bilgiler verdi. "Mülteciler her zaman sorun, suç, kaçakçılık gibi problemlerle bağdaştırılıyor. Bu yönetmenler için bir malzeme olduğu için mülteciler hep kurban olarak gösterilir. Sadece görsel olarak kullanılır. Medyadaki temsil bu olduğu için bunu düzgün temsil etmek lazım. Konvansiyonel medyada bu sebepten ilk akla gelen yöntem belgesel oluyor. İlk belgesel çekimleri başladıktan sonra zamanla büyüdü, gelişti ve BBC, National Geographic gibi kanallarla beraber iş artık piyasaya döndü. Ama baktığınız zaman Zeynep Hanım bu işinde düşkün olana konuşma fırsatı veriyor. Onu acınası bir şekilde çekip piyasa işi yapmıyor. Herhangi bir uzman getirip orada onu konuşturmuyor. Düşkün olanı, anlatma ihtiyacı olanı konuşturuyor ve yapılması gereken de budur." sözleriyle yapılan işin öneminden bahsetti.



Prof. Dr. Mete Çamdereli ise, bu konuda akademik düşünmeye ihtiyacımız olduğunu, gözlerin kapatılamayacağı bir konu olduğunu söyledi. Çamdereli; " İzlemek yerine sorumluluğu üzerinize almak durumundasınız. Haldun Bey toplumsal sorumluluğumuzu alalım diyor, bu ancak sorgulamamızla mümkün olacaktır. Burada önemli olan örnek bir başkasının acısında fotoğraf çekmek mi, yoksa bir başkasının acısını dindirmek için fotoğraf çekmek mi?" şeklinde konuşarak sözü Doç. Dr. Ahmet Yükleyen'e bıraktı.

Doç. Dr. Ahmet Yükleyen; "Belgesel sonrası duygulandık ve bu coşan duygularımızla aklımızda bir soru kaldı, neden? Bunun iki temel sebebi var. Biri çatışma biri yoksulluktur. Sadece Somali değil, bizim hemen arka sokağımıza kadar bu durumun yansıması hali var. 2 milyon Suriyeli var şuan ülkemizde. Uzaklarda değil yanı başımızda kadınlar ve çocuklar en çok acıyı çekenler. Birkaç güçlü yanımız var. Bunlar; Suriye de çatışmalar başladıktan sonra sürdürdüğümüz tavrımız bize ahlaki üstünlük getirdi. Diğeri misafirperverlik bizde bir gelenektir. Ancak bu misafirlik durumu kalıcı olmaya doğru gidiyor. Bu yüzden politika üretmeliyiz. Fırsatımız var; yeni bir iş gücü kazanabiliriz. Çalışma yapmalıyız bu konular üzerinde ve hızlı davranmalıyız. Bu insanları ekonomiye kazandırabiliriz." diyerek mülteci konusu ile ilgili Başkanlığını yaptığı, Düşünce ve Proje Üretim Akademisi’nin (DÜPA) çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Programın sonunda konuşmacılara İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Çamdereli fidan sertifikası takdim etti.

DİĞER Haberler

İstanbul Ticaret Üniversitesinin Paydaşları Arasında Yer Aldığı 6. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali Başladı
5 Kasım 2026 İstanbul Ticaret Üniversitesi, Korkut Ata Film Festivali’nde Yönetmenleri ve Sanatseverleri Buluşturuyor
4 Kasım 2026 COP31’e Doğru Webinar Serisinin Kapanış Oturumunda “Döngüsel Kampüs” Projesi Tanıtıldı
4 Kasım 2026 İstanbul Ticaret Üniversitesinin Katkısıyla Üsküp’te Muhafazakârlığın Psikolojisi Tartışıldı
3 Kasım 2026 Erasmus Days Kapsamında Giden Öğrenci Oryantasyonu Gerçekleştirildi
2 Kasım 2026 Erasmusfest ile Uluslararası Kültürler Bir Araya Geldi
2 Kasım 2026 ‘Kültürel dışa açılma’ projesi, TEDA’da sıra yeni etaba geldi
2 Kasım 2026 COP31’e Doğru Webinar Serisinde İklim Finansmanı ve Ticaret Ele Alındı
28 Ekim 2026 Avrupa’da Finale Kalan MİYLOW’a Türkiye’den Ödül
27 Ekim 2026 İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden 6 Öğrenci Topluluğu MTKB Platformu’na Kabul Edildi
27 Ekim 2026
WhatsApp Memnuniyet Yönetim Sistemi