
İstanbul Ticaret Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü tarafından düzenlenen “Uluslararası Ticaret Bölümü Seminerleri III – Yabancı Pazarlara Giriş Yöntemleri” etkinliğinde, Koçtaş Genel Müdürü Dr. Oğuzkan Şatıroğlu işletmelerin küresel pazarlara açılma süreçlerini, rekabet stratejilerini ve dijital pazarlama trendlerini öğrencilerle paylaştı.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü tarafından düzenlenen “Uluslararası Ticaret Bölümü Seminerleri III – Yabancı Pazarlara Giriş Yöntemleri” etkinliği, Sütlüce Yerleşkesi E-502 Salonunda gerçekleştirildi. Etkinliğin açılış konuşmasını Uluslararası Ticaret Bölüm Başkanı Doç. Dr. Cihat Köksal yaparak sözü Koçtaş Genel Müdürü Dr. Oğuzkan Şatıroğlu’na bıraktı.
Uluslararası Ticaret Topluluğu’nun desteğiyle düzenlenen seminerde, işletmelerin dış pazarlara açılma sürecinde karşılaştıkları temel dinamikler ele alındı. Dr. Şatıroğlu, küresel pazarlara girişte en önemli aşamalardan birinin distribütör bulmak olabileceğini vurgulayarak konuşmasına başladı. Fuarlara katılımın, işletmelerin yabancı pazarlara girişinde kritik bir adım olduğunu belirten Dr. Şatıroğlu, ürünlerin doğru dağıtım kanallarında konumlandırılmasının önemine vurgu yaptı. Organizasyonel perakende, e-ticaret ve doğrudan satış gibi farklı dağıtım modellerinin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
REKABET GÜCÜ VE ÜRETİM STRATEJİLERİ
Dr. Şatıroğlu, firmaların uluslararası arenada başarılı olabilmesi için rekabetçi olmalarının şart olduğunu dile getirdi. Ürünlerin rakiplerine kıyasla hem daha kaliteli hem de daha uygun fiyatlı olması gerektiğini vurgulayan Dr. Şatıroğlu, satış sonrası hizmetlerin de pazarda tutunmada belirleyici faktörlerden biri olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra Dr. Şatıroğlu, distribütörlerle çalışmanın ek maliyetler getirdiğini, dolayısıyla markaların pazarlama iletişimine yatırım yapmalarının kaçınılmaz olduğunu ekledi. Dr. Şatıroğlu, dağıtım ücretleri, komisyonlar, lojistik giderler ve olası fiyat artışlarının kâr marjlarını daraltabileceğini belirterek, bu nedenle markaların doğrudan pazarlama ve iletişim stratejilerini güçlendirmesi gerektiğini vurguladı. Dr. Şatıroğlu, bunun hem marka görünürlüğünü artırmak hem de müşteri bağlılığını sürdürmek açısından kritik bir gereklilik olduğunu ifade etti.
Kendi üretim sürecini yönetmenin avantajlarına da değinen Dr. Şatıroğlu, sıfırdan bir üretim hattı kurmanın mı yoksa mevcut bir üretim tesisini devralmanın mı daha kârlı olduğunun analiz edilmesi gerektiğini söyledi. Dr. Şatıroğlu, özellikle Çin pazarına giriş örneği üzerinden, farklı üretim stratejilerinin sonuçlarını katılımcılarla paylaştı.
KÜRESEL PAZARLARDA DENEYİMLER
Konuşmasında Çin pazarına giriş sürecine dair önemli örnekler veren Dr. Şatıroğlu, markalaşma noktasında Finlandiya’nın Nokia sayesinde Çin ile ticaret fazlası verdiğini ancak Çin’de başarılı olmanın zaman, strateji ve sürekli yenilik gerektirdiğini belirtti. Dr. Şatıroğlu, ilk etapta temsilcilik ofisi açmanın ve süreci zamana yayarak pazarı anlamanın gerekliliğini ifade etti.
Çin’in bir üretim merkezi olarak değerlendirilmesi sürecinde yapılan hatalardan da bahseden Dr. Şatıroğlu, marka gücünün yeterince kullanılmamasının ve yerel iş kültürünün göz ardı edilmesinin şirketler için ciddi maliyetlere yol açtığını belirtti. Beko’nun Çin’de üretim yaparak kendi markasıyla satış yapma süreci ve fabrika satın alarak pazara entegre olma çabalarına da değinen Dr. Şatıroğlu, operasyonel zorluklar nedeniyle fabrikanın daha sonra satıldığını ve Tayland’daki bir üretim merkezinden Çin’e mal göndermeye başladıklarını ifade etti.
YENİ TRENDLER VE DİJİTAL PAZARLAMA
Seminerin son bölümünde öğrencilerin sorularını yanıtlayan Dr. Şatıroğlu, Rusya’da iş yaparken karşılaştığı ilginç iş kültürü detaylarını paylaştı. Ayrıca Dr. Şatıroğlu, Çin’e yaptığı bir iş seyahatinde bir sosyal medya platformunun satış için ne kadar güçlü ve genel olarak benimsendiğini gözlemlediğini ve Türkiye’de Koçtaş bünyesinde bu platformun etkin kullanımına yönelik bazı pilot kampanyalar başlattığını belirtti. Dr. Şatıroğlu, kampanyanın herhangi bir tanıtım çalışması yapılmadan dahi çok olumlu sonuçlar verdiğini belirterek dijital satışın gücüne dikkat çekti.
Uluslararası pazarlara açılmayı hedefleyen firmalar için önemli bilgilerin paylaşıldığı seminer, Dr. Oğuzkan Şatıroğlu’na teşekkür sertifikası verilmesi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.