TR EN

Haberler

Sanatın ötesine geçen proje: “Zamanını Aşan Miras”

Sanat aracılığıyla ortak miras ve değerlerimizi hatırlatmayı amaçlayan “Zamanını Aşan Miras” Sergi ve Sempozyum projesi sanatın ötesine geçiyor. Sempozyum koordinatörü Üniversitemizin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rahmi Deniz Özbay, Üniversitemizin de paydaşı olduğu “Zamanını Aşan Miras: İpek Yolu” ve ilk iki proje hakkında açıklama yaptı.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rahmi Deniz Özbay Hocamız, koordinatörlüğünü yaptığı “Zamanını Aşan Miras İpek Yolu Sempozyumu” hakkında açıklamalarda bulundu. 2016 yılında “Bahariye Sanat Atölyeleri”nin kurucusu Meryem Güney tarafından ortaya atılan “Zamanını Aşan Miras” mottosu, sanat ve kültürün gücüyle ortak miras ve değerlerimizi yeniden hatırlatmayı amaçladığını belirten Prof. Dr. Özbay, bu felsefe etrafında düzenlenen üç büyük sergi ve sempozyumun detaylarını paylaştı.

TEMEL AMAÇ, SANAT ARACILIĞIYLA ORTAK MİRASIMIZI VE DEĞERLERİMİZİ HATIRLAMAK

İlk olarak 2017 yılında gerçekleştirilen ” Mukaddes Emanetler” sergisi ve sempozyumu, ardından 2019’da “Özbekistan” ve 2024’te “İpek Yolu” etkinlikleri ile bu projenin uluslararası boyutta ses getirdiğini açıklayan Prof. Dr. Özbay, “Her üç etkinlik de mayıs ayında düzenlendi ve yoğun bir ilgiyle gerçekleşti. Bu projelerin temel amacı, sanat aracılığıyla ortak mirasımızı ve değerlerimizi hatırlatmak ve yeni paydaşlıklar oluşturmaktır” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğinin, düzenlenen her sergi ve sempozyumda devam ettiğini kaydeden Prof. Dr. Özbay, “İlk iki etkinlik Cumhurbaşkanlığının himayesinde yapılırken, “İpek Yolu” sergisini Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un açılış konuşmasıyla başladı. Sergilerde yer alan eserler, geleneksel Türk ve İslam sanatları konusunda uzman ulusal ve uluslararası sanatçılar tarafından özel olarak hazırlandı” ifadelerini kullandı.

İPEK YOLU SERGİSİ ÖNCE KONYA’DA, ARDINDAN TÜRK CUMHURİYETLERİNDE SERGİLENECEK

Prof. Dr. Özbay, “Özbekistan” sergisinin Özbekistan’da da sergilendiğini ve burada bir panel düzenlendiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “”İpek Yolu” sergisi ise önümüzdeki ay Konya’da sergilenecek ve ardından Türk Cumhuriyetleri’ni gezerek uluslararası panellere ev sahipliği yapacak. Bu süreç, serginin bir defada tamamlanmayan, devamlılık arz eden bir yapıda olduğunu gösteriyor. Her sergi; tarih, edebiyat, kültür, düşünce, mimari ve güzel sanatlar gibi temalar etrafında şekillenen sempozyum oturumlarıyla zenginleşiyor. Sergiler, bir ay boyunca açık kalıyor ve her gittiği yerde izleyicilere geniş bir perspektif sunuyor”.

İpek Yolu ve Özbekistan projelerinin koordinatörü Prof. Dr. Özbay, serinin ilki olan “Zamanını Aşan Miras: Mukaddes Emanetleri”n koordinatörlüğünü rahmetli Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı gerçekleştirdiğini ifade etti. Özbekistan ve İpek Yolu ile ortak mirasımızı ve ortaklıklarımızı sanat üzerinden konumlandırarak tekrar hatırlatmak ve farkındalık üretmek istedik. Zamanını Aşan Miras projesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı dışında İnsan ve Medeniyet Hareketi ve Bahariye Sanat Atölyeleri’nin daimî ortaklığıyla yürütülüyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi, akademik destek sağlarken, Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Konya Büyükşehir Belediyesi gibi kuruluşlar da sponsor olarak projeye katkıda bulunuyor” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Rahmi Deniz Özbay, bu etkinliklerin, soyut mirasımızı ve ortak değerlerimizi sanat üzerinden hatırlatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacı taşıdığını belirterek, sergilerin, her gittiği yerde bir ay süreyle açık kalarak, kültürel mirasımızın tanıtımına katkıda bulunacağını kaydetti.

PROJELER SANATIN ÖTESİNE GEÇEREK YENİ DOSTLUKLAR KURMA FIRSATI YARATIYOR

Bu projelerin sanatın ötesine geçerek yeni dostluklar ve paydaşlıklar kurma fırsatları yarattığı bilgisini veren Prof. Dr. Özbay, “Her etkinlik, katılımcılar arasında güçlü bir bağ oluşturuyor ve bu bağ, ortak mirasımıza duyulan heyecanı dalga dalga yayıyor. Zamanını Aşan Miras sergileri, sanat ve kültürün bir araya geldiği, tarihsel bir yolculuğa çıkaran müze atmosferinde gerçekleşiyor. Bu etkinlikler, mirasımızı ve değerlerimizi yeniden hatırlatmak için önemli bir platform sunuyor” dedi.

YENİ PROJE ENDÜLÜS 2026’DA

Projenin dördüncü etabı olan Zamanını Aşan Miras: Endülüs’ün yine ilk 3 etap gibi sergi ve sempozyumu olarak tasarlanacağını açıklayan Prof. Dr. Özbay, “Her projede olduğu gibi ortak mirasımızı ve ortaklıklarımızı sanat yoluyla vurgulamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Bahariye Mevlevihanesi’nde 23 Haziran’a kadar ziyaret edilebilecek olan “İpek Yolu” sergisi, bu projenin en güncel yansıması olarak, Türkiye’nin kültürel köprüsü olma misyonunu sürdürüyor. Sergi ve sempozyumlar, ortak mirasımızı ve ortaklıklarımızı sanat üzerinden konumlandırarak, toplumsal farkındalığı artırmayı hedefliyor.

 

DİĞER Haberler

7 Aralık 2024
Alçı Plakada Ebru Sanatı Deneyimi 7 Aralık 2024
Öğrencilerimiz Yarışmadan Ödüllerle Döndü 6 Aralık 2024
“Trafikte Küçük Hata Yoktur” Projesi Öğrencilerle Buluşmaya Devam Ediyor 6 Aralık 2024
Geleceğin Yazılımcıları İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Sektöre İlk Adımını Attı 6 Aralık 2024
Bangladeş’in Siyaseti ve Toplumsal Değişimi Üniversitemizde Ele Alındı 3 Aralık 2024
Üniversitemizde Filistin’in Uluslararası Dinamikleri Ele Alındı 2 Aralık 2024
Göçmenlerin Yerleşme Sorunları ve Çözüm Önerileri Uluslararası Göç Semineri’nde Tartışıldı 30 Kasım 2024
“Büyükşehirde Aile Olmak” Çalıştayı Üniversitemizde Gerçekleşti 29 Kasım 2024
Dersaadet Kütüphanesi: Ticaretli Öğrencilerin İçin Tarih ve Bilgiyle Buluşma Noktası 28 Kasım 2024
İstanbul Ticaret Üniversitesi ile TOBFED’den TOBFED Akademisi için İş Birliği