Üniversitemizin fark oluşturan Öğrenci Hamiliği Projesi’nin yeni dönemi başladı.
Öğrencilerimize kariyer yolculuklarında ‘Mentörlük’ yapacak olan İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi iş insanları ile ‘Menti’ olacak öğrencilerimizin ilk tanışma toplantısı gerçekleştirildi. İTO adına Hamilik Projesi Koordinatörü, İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer’in de katıldığı toplantıda, Mütevelli Heyet Başkanımız Dr. İsrafil Kuralay, Rektörümüz Prof. Dr. Abdulhamit Avşar, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Rahmi Deniz Özbay, Genel Sekreterimiz Erdal Cesar, İTO meclis üyeleri ve Menti olarak seçilen öğrenciler katıldı.
PANDEMİ DÖNEMİNDE ARA VERİLMİŞTİ
Program hakkında bilgi veren Kariyer Merkezi Müdürü Uğur Kaya, “Bu proje çok uzun süredir devam eden bir proje, pandemi ile birlikte sadece kısa süreliğine ara verildi. Bu aradan sonra İstanbul Ticaret Odası yöneticilerinin de talebiyle birlikte proje tekrar hayata geçiyor. Bu projede bugüne kadar yer alan birçok öğrencimiz oldu. Projeyi iyi değerlendiren öğrencilerimiz çok farklı noktalara geldi” dedi.
BUGÜN 1000 MİLLİK BİR YOL İÇİN BİR ADIM ATMANIN AREFESİNDEYİZ
Mütevelli Heyet Başkanı Dr. İsrafil Kuralay da Lao Tzu’nun“Bin millik yolculuk bir tek adımla başlar” sözü ile konuşmasına başlayarak, “Bugün 1000 millik bir yol için bir adım atmanın arifesindeyiz. Bu proje daha önce İstanbul Ticaret Odası’nın ve Üniversitemizin yetkilileri tarafından hayata geçirilmiş fakat araya pandemi girmiş. Bazen hayırlı işler küçük kesintilere uğrasa da bazen taze güçle yeniden başlamak gerekir. Bugün de bir başlangıç yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Tanışma toplantısına katılan İTO Meclis üyelerinin hem sektörün liderleri hem de Ticaret Odası şapkasının dışında farklı sivil toplum örgütlerinden çeşitli aktiviteleri bulunan meclis üyeleri olduğunu kaydeden Kuralay, “İTO Meclis üyelerimiz hem mesleki tecrübelerini hem de hayat tecrübelerini aktaracak. Bu sebeple sevgili öğrenciler, asla vazgeçmeyin.” dedi.
BU ÜLKEYİ VE BU DÜNYAYI SİZLERE BIRAKACAĞIZ
İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, Öğrenci Hamiliği Projesi’nin duraksaması sonrası yeniden başlaması için başvuruda bulunduğunu ve üniversite yönetiminin hemen kabul ettiğini belirterek, “Daha önce bu konuda 2 arkadaşımızla çalışma fırsatım olmuştu. Çok mutlu oldum. Üniversitemiz, İstanbul Ticaret Odası’nın bir kuruluşudur. İTO Meclis üyelerimizin burada okuyan öğrencilerimiz ile çok sıkı ilişkiler içerisinde olması benim gönlümden geçendir” ifadelerini kullandı. Özer, “İş insanlarıyla gerçekten işlerini iyi yapan insanlarla ticaretin nasıl yapıldığını, İstanbul’da işin nasıl yapıldığını görecek ve öğreneceksiniz. Bizim de sizlerden öğreneceğimiz şeyler var. Biz gideceğiz, siz geleceksiniz. Bu ülkeyi ve bu dünyayı sizlere bırakacağız. Arkadaşlar, bu en kaçınılmaz gerçek. Onun için yaşamış olduğumuz tecrübelerin bir miktarını bu proje ile sizlere aktarmayı ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.
BİZİM İÇİN BURADA ÖNEMLİ OLAN YOLA ÇIKABİLMEK
Sözün hayata geçmediği zaman yarım kaldığını dile getiren Prof. Dr. Abdulhamit Avşar da “Bizim için burada önemli olan yola çıkabilmek. Yürümek isteyenlere yol görünür. Hiçbir yol kalabalık olmadan yürünmez. Yol, ardına bakmadan ‘Ben varım’ deyip gidebilenindir. Dünyada hiçbir büyük iş binlerce kişinin bir araya gelmesi ile oluşmamıştır. O anlamda bugün çok tarihi bir gündür” dedi. Prof. Dr. Avşar, sözlerine şöyle devam etti: “Üniversitemizin temel hedeflerinden birisi kaliteli bir teorik eğitim. Bu eğitimi nasıl hayata geçireceğine dair bir bilgi. Bu teorik ve uygulama bilgisini hangi değer ekseninde hayata geçireceğine dair bir değer. Eğer bir değer etrafında şekillenmemiş bilgi insanlığın hayrına olmaz. Bunun en büyük örneklerinden bir tanesi de Japonya’ya atılan atom bombasıdır. O sebeple bizim hamilerimizin böyle bir değer etrafında oluşması, öğrencilerimizin gönül rahatlığı ile yanlarında yetişebileceğine inanmamızdır.”
Hayatta her şey için rol model oluşturulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Avşar, “Her insanın kendine örnek alabileceği bir rol modeli olmalıdır. Peygamberler bunun için gelmiştir. Aslında onlar bizim için birer rol modeldir. Üniversitemiz açısından “Mentörlük” ve ‘Menti’lik projesini bir başarı olarak görüyoruz” dedi.
MESELE ARKADAŞLIKTIR, YOL ARKADAŞLARIDIR, GÖNÜL BAĞIDIR
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rahmi Deniz Özbay da İTO Meclisinin gönülden bir destek sunmak ve yol arkadaşlığı yapmak üzere toplantıda bulunduğunu belirterek, “Hepimiz arkamızda bir eser bırakmak istiyoruz. Başta zorluklar olabilir ama bir gönül bağı olduğuna yüzde 100 emin olun. Mesele arkadaşlıktır, yol arkadaşlarıdır, gönül bağıdır” ifadelerini kullandı. İTO meclis üyeleri ve öğrencilerinin kendilerini tanıtmasının ardından ikinci etaba geçildi. Öğrenciler, eğitim aldıkları alanlar, yetenekleri ve kariyer hedeflerine uygun olarak İTO Meclis Üyesi iş insanları ile mentor ve menti olarak eşleşecek ve kariyer yolculuklarına deneyimli sektör temsilcileri rehberliğinde devam edecek.
MENTÖRLER: AİLE GİBİYİZ
Toplantıda söz İTO meclis üyeleri ise kendilerini şu sözlerle tanıttı:
73 No.lu Gözlükçülük ve Saatçilik Meslek Komitesi Meclis Üyesi Dr. M. Çağrı Gündoğdu: “Burada olmak benim için çok büyük mutluluk, bunun birkaç nedeni var. Burada bir aile gibiyiz. Genç arkadaşları geleceğe iş dünyasıyla beraber entegre ederek hazırlamaya çalışıyoruz”
1 No.lu Perakende Ticaret Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Yavuz Altun, “Mentorluk çok önemli bir şey. Mentorluk bambu ağacı gibidir. 5 yıl boyunca bakarsınız bir anda 30 metreye yukarıya çıkar. Mentorluk işte böyle bir anda sizi katlamalı bir şekilde büyütebilir.“
63 No.lu Enerji Meslek Komitesi Meclis Üyesi Bülent Şen, “söyleyeceğim şey bilgi know how kadar değerli bir şey yok. Bu fırsatların kıymetini bilin” dedi.
67 No.lu Telekomünikasyon Meslek Komitesi Meclis Üyesi Figen Kılıç, “Öncelikle bu projede işle ilk aşamada davet ettiğiniz için çok teşekkür etmek istiyorum. Edindiğim tecrübeleri olabildiği kadar sizlerle paylaşmak benim de hedefim ama bu karşılıklı, birlikte yol yürüyeceğiz.”
28 No.lu İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ramazan Ceylan ise Süt ve süt ürünleri alanında üretim yaptığını kaydederek, “Tecrübe ve paylaşım konusunda elimden geleni yapacağım. Biz ticaret yapıyoruz, ülkemizde para kazanıyoruz. Ülkemiz bize bir refah sağlıyor. En azından böyle bizde bize refah sağlayan, ülkemize küçük de olsa hizmet etmiş olacağız. Toplantıda öğrencilerin de kendilerini tanıtmasının ardından ikinci etaba geçildi.
Öğrenciler, eğitim aldıkları alanlar, yetenekleri ve kariyer hedeflerine uygun olarak İTO Meclis Üyesi iş insanları ile mentor ve menti olarak eşleşecek ve kariyer yolculuklarına deneyimli sektör temsilcileri rehberliğinde devam edecek.
Üniversitemiz adına Genel Sekreterimiz Erdal Cesar’ın koordinatörlüğünü yürüttüğü projenin tanışma toplantıları ve mülakatları sürecek.