İstanbul Ticaret Odası Stratejik Araştırmalar Merkezi (İTOSAM) uzmanları, istatistiğin tanımından kariyer süreçlerine, enflasyon indekslerinin oluşturulmasından sağlık hizmetleri sektöründeki fırsatlara kadar geniş bir yelpazede bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin Sütlüce Yerleşkesi’nde düzenlenen “Enflasyon Çalışmaları Süreçleri” konulu panel, istatistik ve ekonomi alanında önemli bir buluşma noktası oldu. İstanbul Ticaret Odası Stratejik Araştırmalar Merkezi (İTOSAM) ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi İstatistik Bölümü’nün ortaklaşa gerçekleştirdiği etkinlik, akademisyenler, uzmanlar ve öğrencileri bir araya getirdi.
İSTATİSTİK BÖLÜMÜ TÜRKİYE’DE TEK
Etkinliğin ‘İstatistik Alanında Kariyer Süreçleri’ başlıklı ilk oturumunda söz alan İTOSAM Müdürü Dr. Ufuk Özen, istatistik bölümünün vakıf üniversiteleri arasında yalnızca İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde bulunduğunun altını çizdi. Dr. Özen, istatistiğin tanımından başlayarak, bu disiplinin iş dünyasında nasıl kapılar açtığını ve pandemi döneminde şirketlerin karşılaştığı risk yönetimi sorunlarını nasıl çözebildiğini anlattı. Dr. Özen, sağlık sektöründe yaşanan açığın, istatistikçiler için büyük bir fırsat olduğunu ve genç mezunların bu alana yönelmeleri gerektiğini vurguladı.
İTO ENFLASYON ÖLÇÜMÜ İÇİN 1914’TEN BERİ SAHADA
Teknik Süreçler ve İndekslerin Önemi başlıklı ikinci oturumda İTOSAM İstatistik Birimi Yöneticisi Tolga Yıldırım, İTO’nun enflasyon çalışmalarının nasıl yürütüldüğünü detaylandırdı. 12 kişilik bir ekip ile sahada yürütülen çalışmaların arz ve talepteki değişikliklerin hayatımızı nasıl etkilediğini gösterdiğini belirten Yıldırım, mal ve hizmet sepetinin oluşturulması ve yöntemlerin uygulanması sürecini açıklarken, İstanbul’un ilk enflasyon verisi olan ve İTO tarafından gerçekleştirilen İstanbul’da Hayat Pahalılığı Müşiresi’nin tarihçesine de değindi. Yıldırım, 1914 yılında başlayan bu çalışmaların, günümüzde ayda 15 binin üzerinde fiyat toplama ve 242 maddeye ulaşma başarısını gösterdiğini kaydetti.
ESKİ MEZUNUMUZ İSTATİSTİKİ BİRİM YAYIN ÇALIŞMALARINI PAYLAŞTI
Etkinliğin son bölümünde İstanbul Ticaret Üniversitesi mezunu İTOSAM Uzmanı Bihter Uzunburun Babat, İstatistiki Birim Yayın çalışmalarını katılımcılarla paylaştı. İstatistik alanında yapılan yayınların önemine değinen Babat, bu çalışmaların akademik ve profesyonel dünyada nasıl bir etki yarattığını anlattı.Panel İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Said Yazıcıoğlu’nun katılımcılara teşekkür plaketi sunması ve toplu fotoğraf çekimi ile tamamlandı.