İstanbul Ticaret Üniversitesi Facebook İstanbul Ticaret Üniversitesi Twitter İstanbul Ticaret Üniversitesi Instagram İstanbul Ticaret Üniversitesi LinkedIn İstanbul Ticaret Üniversitesi Youtube

İstanbul Göç ve Uyum Merkezi Projesi

Uluslararası Göç ve Mülteciler Derneği (İMRA) liderliğinde, Üniversitemiz ve İstanbul Valiliği’nin ortaklığında geliştirilen “İstanbul Göç ve Uyum Merkezi” projesi, İstanbul Kalkınma Ajansının Güdümlü Proje desteğini almaya hak kazanmıştır. Üniversitemiz akademisyenlerinden Doç. Dr. Oğuz Demir’in liderliğinde ve Teknoloji Transfer Ofisinin katkılarıyla geliştirilen projenin başlangıç tarihi 15 Nisan 2021 olarak belirlenmiştir.

İstanbul bölgesinde göçmen ve sığınmacılara yönelik meslek eğitimleri ve entegrasyon çalışmalarını kapsayan proje toplam 18 ay sürecektir. Proje kapsamında tekstil ve konfeksiyon, satış danışmanlığı, tasarım, çağrı merkezi, mutfak ve sağlık turizm yönlendirme eğitimleri verilecektir. Sınıf ortamında verilen eğitimlerden sonra katılımcıların iş başı eğitimleri almaları sağlanacaktır.

Entegrasyon çalışmaları projede iki farklı başlıkta yürütülecektir. İlk çalışma, mülteci veya sığınmacı olarak ülkemize gelen kişiler ile Türk vatandaşları arasında ön yargıların yıkılması amacıyla gerçekleştirilecek olan sosyal etkinlikler olacaktır. Bu etkinliklerde her iki gruptan eşit sayıda katılımcı gelerek kültürler arası etkileşim sağlanacaktır. İkinci çalışma, zor şartlarda ülkemize gelen sığınmacı ve mültecilerin karşılaştıkları psikolojik sorunların giderilmesine yönelik olacaktır. Merkez bünyesinde bir psikolog ve tercüman eşliğinde sığınmacı ve mültecilerin karşılaştıkları sorunlar dinlenecek ve bu sorunlara çözümler üretilerek sosyal hayata adapte olmaları sağlanacaktır.

İstanbul Göç ve Uyum Merkezi projesi kapsamında 300 kişi eğitilecektir. Eğitim alan kişilerin en az 100’ü ilgili kurumlarda iş başı eğitime başlatılacaktır. Projenin sonunda toplam 70 kişi yeni bir işe yerleştirilecektir. Verilen eğitimlere paralel olarak bu süre zarfında en az 3 adet iktisadi işletme sığınmacı ve mülteciler tarafından kurulacaktır.